Arhitekturni dialog: Družinskih članov vse več, prostora vse manj

18. 4. 2013 | Besedilo: Urška Kalič, absolventka Fakultete za arhitekturo Univerze v Ljubljani

arhitekturni dialog, študentka, družina, stanovanje

V družini, ki je prosila za nasvet, je družinskih članov vse več, prostora pa vse manj. Kljub minimalnim finančnim sredstvom si želijo urediti prijeten in udoben za dom. Najprej naj bi opremili bivalni prostor z dnevno sobo in jedilnico.

Kuhinja je za zdaj v dobrem stanju, zato jo želijo ohraniti takšno, kot je. V obstoječem stanovanju je na sredini bivalnega prostora postavljen zid, ki vzame veliko uporabne površine. Pri prenovi smo ta zid odstranili. Kuhinja se takoj poveča in namesto zidu tu stoji kuhinjski otok. Ta je lahko postavljen ob steno ali pa malo stran, da je mogoče kroženje okoli njega. Za zdaj je kavč obrnjen proti severu, zato ni dovolj prostora za omaro in televizor. Tudi razdalja med zaslonom in gledalcem na kavču je prevelika.

Zato smo sedežno garnituro obrnili proti vzhodu, kjer se lahko izkoristi cela stena tudi za knjižne omare in televizor, poleg tega je razdalja optimalna za gledanje televizije. Kljub taki postavitvi je širina prehoda do nove jedilnice in kuhinje zadostna.

Prostor za jedilno mizo se je povečal na jug. Globina novega prizidka je 1,30 metra, ravno tolikšna, da sovpada z balkonom v nadstropju. Nova dozidava je popolnoma nemoteča in se zlije z okoljem. Je kot steklen kubus, ki »štrli« iz obstoječe kraške hiše. Ustvarja kontrast novo-staro, tako v interierju kot v eksterierju. Jedilna miza je velika, ob njej so lahko klopi ali stoli.

Pridih klasičnega v bivalnem prostoru daje kamnita stena na zahodu, ki se je tudi nismo nič dotikali ali jo prenavljali. Nanjo se lahko namestijo knjižne police ali obesijo slike. Novi prizidek je do polovice steklen, zato je treba paziti na pravilno senčenje teh površin. Poleti se lahko prostor prav neprijetno segreje, pozimi pa ravno nasprotno, zagotavlja prijetno naravno ogrevanje s soncem. Pravilno senčenje reši vse težave s pregrevanjem stanovanja.

Za zdaj je v prostoru zelo malo dnevne svetlobe, zato predlagamo povečanje steklenih površin na vsej južni steni. Panoramsko okno omogoča vpad naravne svetlobe ob sedežni garnituri. Zid med panoramskim oknom in steklenim kubusom preprečuje vpad dodatnih sončnih žarkov poleti proti popoldnevu in večeru.

Nova preureditev je prijazna do najmlajših, kajti prostora je veliko in otroci se lahko igrajo tudi na tleh.

Večji kosi pohištva so v nevtralnih barvah; les, bela, bež ... Dekorativni elementi, kot so blazine, vaze, luči, pa so lahko izrazito barviti za poživitev stanovanja. Manjše in cenejše elemente je lažje prilagajati trenutnim modnim smernicam in okusu stanovalcev.

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE