Arhitekturni dialog: Prvi dom mlade družine

15. 11. 2012 | Besedilo: Brina Vizjak, absolventka Fakultete za arhitekturo Univerze v Ljubljani

arhitekturni dialog, študentka arhitekture, mansarda

Mlada družina si namerava v stanovanjski hiši staršev ustvariti svoj prvi dom. V pritličju domujejo starši, mansarda pa je razen dveh otroških sobic še popolnoma surova in nedotaknjena. Želijo si urediti spalnico in kopalnico ter seveda kuhinjo z jedilnico in dnevno sobo, ki bi jih odeli v tople naravne barve.

Pri mansardah je potreben temeljit premislek pri uvrščanju pohištva, saj je prostor zaradi naklona strehe videti manjši. Glavno vodilo je bilo omogočiti krožno gibanje po stanovanju in se izogniti dolgim ozkim hodnikom. Tako sta edina visoka elementa kubus s kopalnico ter predelna stena med jedilnico in spalnico. Strešna okna so usmerjena na sever in jug, zato dobivamo naravno svetlobo ves dan. Prostor je razdeljen na štiri sklope –dnevni prostor, kopalniški kubus, jedilnico in spalnico, ki jih med seboj povezuje nizek sklop omar.

V mansardo vstopimo po stopnicah, ki vodijo iz pritličnega dela staršev neposredno v dnevno sobo. Otroški sobi nista del obravnave, zato sta ostali nedotaknjeni. V dnevnem prostoru kraljuje nizek kavč, na katerem lahko družina gleda televizijo ali se v zimskih dneh greje ob kaminu. Element se ob severni steni nadaljuje v kuhinjski niz. Zaradi poševnega stropa umestitev hladilnika ni bila mogoča, zato sem ga vključila v kopalniški kubus.

Tako večino površine tega elementa zaseda kopalnica, v katero vstopimo skozi skrita vrata med knjižnimi policami. Na strani jedilnice in kuhinje pa stojijo omare, ki nadomeščajo shrambo, poleg tega vanje namestimo tudi gospodinjske aparate (npr. pralni stroj). V jedilnici je dovolj prostora za veliko mizo, ki se za večje družinsko kosilo lahko še podaljša. Je neposredno povezana s kuhinjo in se koplje v naravni svetlobi. V spalnico lahko pridemo skozi dvoja drsna vrata, ki so odprta skrita v predelni steni. Omogočajo povezanost ali ločenost od preostalega stanovanja. V najvišjem delu je postelja, na obodu pa sta dva niza omar za starše. Za posteljo je delovni kotiček. Svetloba prehaja v spalnico skozi obstoječe okno, ki pa bi ga bilo dobro še malce povečati. Barve so nevtralne s poudarki visokih elementov v lesu, kar ustvarja občutek doma.

---

Predlogu Brine Vizjak za rešitev stanovanjskega problema je strokovna komisija, ki je ob letošnjem sejmu Ambient ocenjevala študentske projekte, podelila posebno priznanje, ki ga je utemeljila tako: »V predlagani rešitvi gre za učinkovito organizacijo podstrešne površine, ki vključuje vse potrebne elemente bivalnega prostora. Pri tem ohranja enovitost in vzdolžno prehodnost obstoječega volumna ter kljub omejenim gabaritom uvaja določene principe sodobnega tlorisa.«

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE