Arhitekturni dialog: zmagovalna rešitev 2011

12. 11. 2011 | Besedilo: Manja Bergant, študentka Fakultete za arhitekturo Univerze v Ljubljani

arhitekturni dialog, zmagovalna rešitev, vrstna hiša

Mlada družina si je uredila dom v vrstni hiši, vendar se je po rojstvu deklice pojavila potreba po dodatnem prostoru. Hiša je zasnovana tako, da so v pritličju dnevni bivalni prostori, v nadstropju pa le ena spalnica, kopalnica ter hodnik z dostopom na balkon. Ker spalnice ni mogoče razdeliti v dva prostora, si želita bralca otroško sobo urediti na obstoječem hodniku.

Na prvi pogled nemogoča situacija za umestitev dodatnega prostora, saj se hodnik zaradi svojih dimenzij – je namreč ozek in dolg – zdi popolnoma neustrezen za preureditev v otroško sobo. Ta naj bi imela čim več prostih površin za igro in gibanje ter veliko dodatnega prostora za shranjevanje igrač, oblačil in drugih predmetov. Vendar se je pokazalo, da hodnik lahko preuredimo v otroško sobo, ki bo izpolnjevala vse zgoraj naštete zahteve, le njegovim pozitivnim značilnostim moramo slediti.

Orientacija slemena strehe nam omogoča razvoj prostora v višino, izhod na balkon pa zagotavlja zadostno količino svetlobe za ustrezno bivalno ugodje. Ker je prostor nad stopnicami neizkoriščen, sem se odločila, da ležišče umestim nad stopnišče. Prehajanje po stopnicah je neovirano, saj naklon dodane stropne plošče oziroma stene, ki razmejuje sobo in stopnišče, sledi naklonu stopnic. Postelja na višini sledi liniji polic, ki so zasnovane vzdolž celotne nosilne stene in prehajajo iz otroške sobe na hodnik.

Hodnik tako postane hibridni prostor, ki se prilagaja potrebam družine. Prehaja med intimnim (otrok) in javnim (družina) delom, kajti otroška soba se lahko širi na hodnik in tako pridobi dodatne površine za igro, lahko je popolnoma samostojna enota ali pa je namenjena druženju vseh članov, saj stopniščno ograjo nadomešča dolga delovna miza, police na nasprotni strani, ki prehajajo iz sobe na hodnik, pa so namenjene shranjevanju knjig in drugih osebnih predmetov. Hod­nik tako prevzame več funkcij in ne opravlja le osnovne, kot prehod med prostori.

Pod posteljo je dovolj prostora za garderobno omaro. Velika pisalna miza pa postane razširjeni del polic vzdolž nosilne stene in sega tudi pod posteljo, saj je ta na takšni višini, da delovna površina pod njo ni ovirana.

Veliko ljudi bi se v takem primeru, torej ob pomanjkanju površine za dodatno sobo, brez strokovnega nasveta odločilo za širjenje objekta navzven s prizidkom, zasteklitvijo balkona in podobnimi »izrastki«, ki kazijo vizualno podobo marsikaterega objekta v našem prostoru. V tem primeru pa se je objekt modificiral navznoter, namesto da bi se razširil navzven. Tako se je nefunkcionalni hod­nik zaradi prostorske stiske mlade družine preobrazil v hibridno površino, ki je tako varno zavetje otroške sobe kot prostor za igro, delo ter druženje. In prav zaradi hod­nika bo običajna vrstna hiša postala dom s posebnim, sodobnim značajem.

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE