Vrstna hiša po meri mlade družine

15. 1. 2012 | Besedilo: Urša Križman, študentka Fakultete za arhitekturo Univerze v Ljubljani

arhitekturni dialog, vrstna hiša, mlada družina

Štiričlanska družina želi pomoč pri prenovi vrstne hiše. Ta je namreč iz 60. let prejšnjega stoletja in za mlado družino z željo po modernem in funkcionalnem stanovanju zastarela. Vrstna hiša ima dve etaži in kletne prostore, od katerih v tem projektu obravnavamo le del.

Prenova se začne pri vhodu, kjer sta predvideni klop in omara za shranjevanje zimskih plaščev in obutve. Po stopnicah preidemo na raven pritličja. To obsega tri prostore: kuhinjo z jedilnico, stranišče in dnevno sobo. Družino moti, da stranišče ločuje jedilnico in dnevno sobo, saj si želijo enovit dnevni bivalni prostor. To dosežemo tako, da stranišče premaknemo in pritličje odpremo v smeri vzhod–zahod. Na zahodni strani so predvidena balkonska vrata, ki se v poletnih dneh popolnoma odprejo in tako dnevni prostor razširijo na balkon. Kuhinja je zato urejena bliže balkonu, kar skrajša pot pri postrežbi zunaj, in je zamaknjena, da se s stopnišča ne vidi vanjo. Jedilnico in dnevni prostor povezuje element, ki združuje sedenje, shranjevanje, opazovanje, vključuje pa tudi predvideni kamin in delovni kotiček. Jedilnica je svetla in ima odličen razgled na vrt. Od kuhinje jo loči le delovni pult, ki predstavlja dodatno delovno površino, pod njim pa stojita dva visoka stola, ki se po potrebi izvlečeta in lahko pri nastajanju kosila sodeluje vsa družina.

Predvidena je tudi povezava balkona z vrtom, saj je ta le za meter do meter in pol pod ravnjo pritličja. To dosežemo s povečanjem balkona v teraso in dodatno komunikacijo v obliki stopnic, vendar ohranimo povezavo vrta s kletjo.

V etaži nadstropja dosežemo funkcionalnost brez rušenja sten. Prostor z izhodom na balkon je predviden za spalnico staršev, v nadstropju pa sta še dve otroški sobi in kopalnica. Naročniki so si želeli, da bi bila v kopalnici kopalna kad in umivalnik. Ob taki ureditvi smo vhod premaknili na sredino, sprostili prostor za straniščno školjko in tako omogočili prostor za dva umivalnika ob sosednji steni. Otroški sobi sta organizirani tako, da je delovna miza postavljena pod okno, saj tako dobi največ dnevne svetlobe. Dodani sta le še postelja in omara za shranjevanje.

V kletni etaži obravnavamo le dva prostora, namenjena za utility in fitnes. Utility je organiziran okoli otoka, ki je pokrit z delovnim pultom. Tako opravlja dve funkciji, kot shranjevalna površina in podlaga, bodisi za likanje, šivanje in druga ročna opravila. Soba za fitnes se uredi poljubno, glede na izbrane elemente. Prenova bo dala zastareli hiši svežino ter družini sodoben in funkcionalen dom, kakršnega si želi.

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE