Počitniška hiša sredi norveških fjordov

27. 12. 2018 | Besedilo: A. Z. | Fotografije: Steve King in Terje Arntsen

lesene hiše, Tromso, norveška, počitniška hiša

Lesena počitniška hiša, ki se nahaja na severu Norveške, sredi čudovite narave, je prava paša za oči. Zasnovali so jo v norveškem arhitekturnem biroju Snorre Stinessen Arkitektur. Zdaj pozimi, ko te kraje pobeli sneg, je še posebej očarljivo. Bi se tudi vi za nekaj tednov povabili k njim na zimske počitnice?

Polotok Malangen se nahaja približno eno uro vožnje južno od mesta Tromsø na severu Norveške. Hiša je umeščena v čudovito naravo norveških fjordov s prekrasnimi razgledi.

Družina z majhnimi otroki si je želela počitniško hišo zase, v kateri pa bo dovolj prostora tudi za gostitev več prijateljev z družinami. Družinsko počitniško domovanje je tako zasnovano kot več ločenih enot, ki jih povezujejo skupni prostori. Takšna tlorisna zasnova omogoča nekaj zasebnosti in hkrati prostore za preživljanje skupnih uric družine z otroki in s prijatelji na obisku. Posamezni prostori, namenjeni različnim dejavnostim, tako potrebujejo tudi različne temperature.

Osrednji zimski vrt s kaminom in zunanjo kuhinjo služi hkrati tudi kot vhod v hišo. Od tu se vstopi v osrednji del hiše ali v posamezne enote, namenjene spalnicam in kopalnicam. Osrednji skupni prostor je odprt in namenjen kuhinji in dnevni sobi ter s čudovitim razgledom na fjord in sončni zahod. Iz tega dela hiše je tudi izhod, ki vodi v zunanje prostore, kjer družina v toplejših mesecih uživa na prostem.

Po besedah arhitekta Snorreja Stinessena iz biroja Snorre Stinessen Arkitektur tako severna lokacija pri izvedbi predstavlja poseben izziv: logistika, vreme in kratka sezona, primerna za gradnjo – so trije najočitnejši izzivi, ki jih je treba upoštevati pri načrtovanju gradnje. Te so se lotili z vsem spoštovanjem do narave in njenih virov. Pri gradnji so tako pazili, da so drevesa v okolici parcele ohranili, ves les za gradnjo je bil iz obnovljivih virov, kar pomeni, da je bil predviden za sečnjo. Hiša je izdelana iz lesa cedre, ki so ga obdelali z železovim sulfatom in za nekaj mesecev shranili na prostem, da je dobil patino. S tem lesom je obložena zunanjost, v notranjosti pa so uporabili hrastov les.

!!galerija!!


Vmesni prostori med posameznimi enotami imajo betonska tla, stropovi pa so obloženi s hrastovimi letvami, ki so jih prav tako obdelali z železovim sulfatom, zaradi česar so potemnele in dobile črno barvo.

Interier je v umirjenih naravnih odtenkih in materialih, tako da pridejo do izraza razgledi skozi velike steklene površine. Večina pohištva je narejenega po meri, nekaj kosov pa iz serijske proizvodnje. Poleg lesa, ki v prostore vnaša toplino in ustvarja prijetno vzdušje, so tu še tkanine z različnimi teksturami, ki v prostore vnašajo nekaj pestrosti.

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE