Hiša v Los Angelesu, ki jo je zasnoval slovenski arhitekt

4. 2. 2021 | Besedilo: Aleksandra Zorko

domovi, arhitektura, Los Angeles, hiša

Slovenskega arhitektka Alena Al Mahdawija je pot zanesla v Los Angeles, kjer je preživel zadnja tri leta in delal v arhitekturnem biroju IA Design Studio. V tem času je nastalo nekaj zanimivih projektov, pri katerih je sodeloval, med njimi tudi luksuzna vila, ki jo predstavljamo v nadaljevanju.

Hiša, ki ima približno 200 kvadratnih metrov bivalne površine, je bila zasnovana za investitorja kot del projekta štirih luksuznih hiš v enem naselju, namenih prodaji. Gre za stavbo modernega videza, pri kateri prevladuje uporaba betona, lesa in kovine.

Bistvo je v razgledu

Zasnovali so tudi dva balkona, enega obrnjenega proti zahodu, iz katerega je pogled proti središču Los Angelesa, drugega pa proti vzhodu, s čudovitimi pogledi na kanjon. Foto: osebni arhiv»Pri zasnovi smo želeli čim bolj izkoristiti poglede, ki jih ponuja lokacija. Hiša namreč stoji na hribovitem območju z razgledom proti kanjonu in središču Los Angelesa. Ker smo vedeli, da bo razgled na okolico pri prodaji hiše igral pomembno vlogo, smo se odločili za uporabo velikih steklenih površin. Koncept hiše temelji na pretočnosti med zunanjostjo in notranjostjo, zato že ob vstopu na parcelo opazimo povezanost sprednjega in zadnjega dela hiše,« pojasnjuje arhitekt Alen Al Mahdawi. In ob tem dodaja, da je lokacija predstavljala pri načrtovanju kar velik izziv, saj je zaradi hribovite lege dovoljena le 35-odstotna pozidanost parcele. Hišo so tlorisno in vizualno prilagodili tej zahtevi.

Z vrtom povezana terasa za hišo je namenjena druženju, ki ga omogočajo prelivni bazen, ognjišče in letna kuhinja. Ognjišče in letna kuhinja sta pomaknjena na rob parcele, medtem ko se gladina bazena ujame z nivojem terena. Takšna postavitev je po besedah arhitekta omogočila optimalno izkoriščenost zunanjega prostora in hkrati ohranila lepe poglede na kanjon.

!!galerija!!


Odprt tloris

V pritličju, ki je jedro hiše, so med seboj povezane kuhinja, dnevna soba in jedilnica. »Ob vstopu v hišo nas pozdravi obilo naravne svetlobe, ki smo jo vnesli v prostore z uporabo nadstropne galerije in strešnega okna. Z uporabo velikih steklenih površin smo pridobili naravno svetlobo čez ves dan, saj je hiša usmerjena proti vzhodu in zahodu. Zasnovali smo tudi dva balkona, enega obrnjenega proti zahodu, s katerega se odpira pogled proti središču Los Angelesa, in drugega proti vzhodu, s čudovitim razgledom na kanjon. Dvonadstropni betonski zid z odtisom lesene teksture obiskovalca vodi do dnevne sobe, ki jo od zasebnega dvorišča ločijo le šestpanelna balkonska vrata,« pravi arhitekt Alen Al Mahdawi.

Hiša je obsijana z naravno svetlobo, ki so jo v prostore pripeljali z uporabo nadstropne galerije in strešnega okna. Foto: osebni arhiv

Koncept odprtega tlorisa je moč zaznati v jedru hiše, kjer se kuhinja, jedilnica in dnevna soba povezujejo v skupen prostor. Kuhinjo zaznamujejo lesene obloge in marmor, kar ji daje modernistični videz s pridihom topline.

V pritličju so še dodatni prostori, kot so soba z varnostnim sistemom, pralnica ter kopalnica za goste. Tej so namenili nekaj več pozornosti, saj so v njej po arhitektovih besedah želeli vzbuditi vtis robustnosti. »To smo dosegli z oblikovanjem po meri: tako sta denimo narejena umivalnik iz betona, ki se razteza vzdolž vsega prostora, ter viseče ogledalo, za katerim je okno,« pojasnjuje.

V prvem nadstropju so tri spalnice in kopalnice.

Poudarek na detajlih

Investitor jim je pri načrtovanju interierja pustil svobodo tako pri zasnovi kot pri proračunu, kar jim je omogočilo izvedbo zanimivih detajlov. Z izbiro materialov so želeli poudariti izčiščen oz. manj masiven videz. Večino pohištva, tudi kuhinjo, so zasnovali po meri, da so prostori optimalno izkoriščeni.

»Sosednje hiše so starejše, obdelane z lesenimi oblogami in betonskimi zidaki, zato smo materiale izbirali tako, da se nova hiša zlije z okolico. Njeno zunanjost zaznamuje kombinacija lesenih oblog, betona in kovine. Večina kovinskih nosilcev je izpostavljenih, kar daje hiši robusten videz. Pri interierju pa smo si želeli modernosti, zato smo uporabili monotone barve, marmor, kovinske obloge, betonski zid, svetlejši les in belo barvo,« še pojasnjuje arhitekt, ki je zadnja tri leta preživel v Los Angelesu.

Pritličje je namenjeno bivalnim prostorom s kuhinjo, jedilnico in dnevno sobo ter izhodom na teraso in zunanje prostore. Foto: osebni arhiv

Dizajnerska trgovina in koče na Aljaski

»Že od nekdaj sta me zanimala življenje v velikem mestu in razvoj moderne arhitekture. Los Angeles mi je ponujal oboje, velika prednost pa je bila tudi ugodna klima, v kateri ne poznajo zime. Lahko bi rekli, da sta se želja in priložnosti ujeli ravno v pravem trenutku, ko je moja partnerica prejela vabilo za študij v Los Angelesu. Tja sem odšel brez ponudb za službo. Ko sem prispel, sem svoj življenjepis in portfelj začel pošiljati različnim birojem. Imel sem srečo, da sem lahko izmed prejetih ponudb za delo izbral biro, ki me je navdušil s projekti in mi omogočil nadgradnjo znanja. Kljub temu da sem se pred kratkim vrnil v Slovenijo, s tem birojem še sodelujem,« odgovarja na vprašanje, zakaj ga je pot odpeljala v tujino.

Kot pripoveduje, je veliko razliko v primerjavi z delom arhitekta v Sloveniji občutil pri hitrosti izvedbe projektov. »Hitro je vse, od pridobivanja dovoljenja za gradnjo na občini do izvajalcev, ki se trudijo projekt dokončati v najkrajšem možnem času. Tako sem v obdobju, ko sem nadzoroval več projektov hkrati, moral ostajati v pisarni dolgo v noč, da je tudi na naši strani vse hitro teklo. Zaradi ugodne klime se v Los Angelesu objekti gradijo čez vse leto, medtem ko v Sloveniji zaradi vremena dela pogosto zastanejo,« pripoveduje sogovornik in doda, da je zanj največji praktični izziv predstavljal merski sistem, a se je hitro navadil razmišljati tudi v palcih oz. inčih. Pa še nekaj je opazil, pravi, v ZDA se vse gradi večje kot pri nas. »Pri gradnji hiše se ne ozirajo na to, da bi velikost ustrezala zahtevi uporabnika, temveč da se ta ne bi počutil utesnjenega. Pri gradnji modernejših stanovanjskih stavb pa je med osnovnimi zahtevami tudi SPA-program, da se lahko ljudje po napornem delu spočijejo in odklopijo. Iskreno povedano, je težko najti stanovanjski objekt brez bazenov, jacuzzijev, savn in fitnesa,« je še povedal arhitekt Alen Al Mahdawi.

Sodeloval je tudi pri komercialnih projektih, v spominu mu je najbolj ostala prenova dizajnerske trgovine z oblačili Just One Eye. »Pri projektu sem spoznal kar nekaj hollywoodskih zvezd, prenova trgovine pa je bila predstavljena tudi v časopisu New York Times. Trenutno se ukvarjam z oblikovanjem turističnega naselja s kampom za avtodome in majhnimi kočami za prenočevanje na Aljaski,« dodaja arhitekt.

PREBERITE ŠE: Počitniška vila za dve družini

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE