Po prenovi dodatna soba

24. 5. 2021 | Besedilo: A. Z. | Fotografije: arhiv podjetja Ritmonio

stanovanje, pariz, prenova, interier

Francoska notranja oblikovalka Véronique Cotrel je zasnovala prenovo in posodobitev prestižnega stanovanja v Parizu v osrčju XVI. okrožja. Stanovanje, ki se že več let ni spreminjalo, ni več ustrezalo sodobnemu bivanju in navadam lastnikov. Zato je ob prenovi doživelo kar nekaj posegov in zasnovo novega interierja.

Prenova se je sicer nanašala na celotno hišo, v kateri je stanovanje, predstavljenih pa je bilo več različnih zasnov notranje opreme. Začeli so pri vhodu, ki je bil preoblikovan v skladu s tradicionalnimi vhodi stavb v Haussmannovem slogu (po arhitektu, ki je odgovoren za prenovo sodobnega Pariza, ki se je začela leta 1853). Prav tako so v tem delu stanovanja odprli nekoč zazidano okno, ga na novo zasteklili in s tem pridobili vir naravne svetlobe ob vhodu.

Velika dvojno zastekljena vrata so ohranili in obnovili.

Dnevni prostor s štukaturami

Srce projekta je bila zasnova kuhinje: to je odprt prostor, katerega del je zdaj tudi dnevna soba. Ta ima čudovit razgled na trg, na katerega gleda celotno stanovanje. Kuhinjski elementi so razporejeni ob eni steni, zraven pa je še dodana funkcionalna, a hkrati okrasna niša, kjer imajo svoj prostor majhni gospodinjski aparati.

Ob kuhinji je jedilnica. Hladno ploskev jedilne mize so 'otoplili' z oblazinjenimi stoli v pastelnih barvah, prav posebna pa je tudi klop, ki jedilnici daje značaj.

Dnevno sobo zaznamujejo štukature po stropu in stenah ter kamin.

Sprememba osrednjega bivalnega prostora, v katere je zdaj tudi dnevna soba, je omogočil ureditev dodatnega prostora, ki ima nekakšno hibridno vlogo. Gre za kombinacijo televizijske sobe, čitalnice in spalnice za goste. Ta dodatna soba je opremljena z raztegljivim kavčem in po meri izdelano garderobo. Poleg tega je z vhodom povezana z velikimi dvojno zastekljenimi vrati. Ta so originalna in lepo ohranjena ter obnovljena.

Steno za vzglavjem postelje krasi tapeta.

Po dolgem hodniku do spalnice

Kot je običajno v stanovanjih v Haussmannovem slogu, se do spalnih prostorov dostopa po dolgem hodniku. Hodnik so prenovili, tako da je zdaj bolj praktičen in uporaben, hkrati pa so ga estetsko izboljšali. Stene odeli v dramatično temno zelenomodro barvo in tapeto s pisanimi tropskim motivom. Ta del stanovanja je razdeljen na kopalnico s prho in spalnico za goste, ki so jo uredili v prostoru, kjer je bila nekoč kuhinja, ter glavno spalnico za lastnika. Slednjo za zglavjem postelje krasi sodobna tapeta. Ob njej je kopalnica s preprosto in po barvah umirjeno opremo. V drugi kopalnici pa so stene odeli v temno modro barvo, med tem ko so kopalniški elementi v beli barvi in naravnem lesu.

!!galerija!!


Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE