Po prenovi v kuhinji spalnica

21. 12. 2020 | Besedilo: Aleksandra Zorko | Fotografije: Marko Vitas

prenova, interier, arhitekturni biro Ropot

Kako preurediti stanovanje, da bo nastal še en prostor, hkrati pa bo bivanje še vedno prijetno in zlasti funkcionalno? Med odraščanjem se je pokazalo, da otroka potrebujeta vsak svojo sobo. V arhitekturnem biroju Ropot so se tako lotili prenove dela stanovanja za družino, ki je potrebovala še eno otroško sobo.

Obstoječe stanovanje je obsegalo dnevno sobo z jedilnico, kuhinjo, dve spalnici, WC, kopalnico in večji vmesni prostor brez oken. »Namen prenove je bil, da v stanovanju ustvarimo še eno spalnico, saj se je pojavila potreba po tem, da bi imela otrokoa vsak svojo sobo. Da bi ustvarili dobro novo razporeditev prostorov, smo morali obstoječo kuhinjo premakniti v predel slabo izkoriščenega notranjega prostora. Na njenem mestu pa smo zasnovali spalnico,« pojasnjuje arhitektka Tina Semolič iz biroja Ropot. V prenovo je bilo vključenih 44 kvadratnih metrov stanovanja, ki sicer meri 85 kvadratnih metrov.

Zaradi nove razporeditve prostorov so morali porušiti steno med nekdanjo kuhinjo in večjim notranjim prostorom, da so lahko na novo naredili spalnico z garderobnim prostorom in kuhinjo. Poleg omenjene stene so odstranili tudi nizek parapetni zid, ki ni bil originalen zid iz časa gradnje bloka, namesto njega pa umestili večjo panoramsko steno.

Nov prostor za kuhinjo

»Kuhinja je zdaj postavljena v notranjost prostora in je zaradi tega prikrajšana za dnevno svetlobo. Zato smo se odločili, da v zgornjem delu montažne stene, ki ločuje kuhinjo od spalnice in garderobe, umestimo steklo, ki bo dnevno svetlobo iz spalnice pripeljalo do kuhinje. Ker je kuhinja relativno majhna, smo jo optično povečali s stenskim ogledalom. Nekdanji prehod iz hodnika v prostor smo na strani kuhinje zaprli in vanj umestili hladilnik, dodatne površine za shranjevanje v kuhinji pa zagotovili v omari, ki že sega v bivalni del prostora. Poleg te omare v bivalni del prehaja tudi delovni polotok. Tako smo vzpostavili prepletanje oz. povezovanje različnih delov prostora v zaključeno celoto,« je povedala arhitektka.

!!galerija!!


Namesto pravokotne jedilne mize so oblikovali okroglo raztegljivo mizo, ki se ob večjih druženjih podaljša, s tem pa omogočili večjo fluidost v prostoru.

Knjižna omara pod stropom

Predel bivalnega prostora, ki predstavlja dnevno sobo, je deloma krojila tudi obstoječa sedežna garnitura, okoli katere so zasnovali stensko knjižno omaro. Pri oblikovanje te so bili po besedah arhitektke omejeni z globino, saj je stranka želela obdržati že obstoječo kakovostno sedežno garnituro. Zato so kljub plitvi omari želeli zagotoviti čim večjo površino za shranjevanje. Knjižno omaro, ki je umeščena tik pod strop, so tako oblikovali kot mrežo, ki je delno odprta in delno zaprta.

Pod mrežastim delom omare je tudi odlagalna polica, ki sega na drugo stran prostora in ima različne funkcije. Tako polica tik ob steni ob sedežni garnituri omogoča odlagalno površino za polnjenje telefona in odlaganje daljincev, nato pod seboj ob stranici sedežne garniture skriva prostor za shranjevanje odej, reviji in časopisov. Z ene strani prostora potem samostojno steče do druge stene, na kateri je televizijski sprejemnik. Pod televizijo pa so po besedah arhitektke zasnovali omarico za vse elektronske naprave. Na vogal te omarice so umestili premični sedalni voziček, ki ob številčnejšem obisku pomaga posesti vse obiskovalce. Pod oblazinjenim delom se skriva volumen za dodatno shranjevanje.

»Bivalni prostor je, kljub temu da smo na površino 44 kvadratnih metrov umestili popolnoma nov prostor (spalnico z garderobo), prostoren in stanovalcem omogoča sproščeno gibanje brez občutka utesnjenosti,« poudarja arhitektka.

Nova spalnica

Spalnica za starša je zdaj urejena v nekdanji kuhinji in ima vhod iz bivalnega dela stanovanja. »Ker smo bili v spalnici omejeni z majhno površino in hkrati s poševnim stropom, na katerem je okno, smo morali zasnovati vse elemente tako, da so zasedli čim manj prostora, hkrati pa ustvariti prostornost, ki jo imajo nekaj kvadratnih metrov večje spalnice,« pojasnjuje Semoličeva. 

Ogrodje postelje je omejeno zgolj na površino vzmetnice. Vzglavje postelje predstavlja enovita furnirana površina, ki se razteza čez celotno širino spalnega dela. »Ob oknu so to odprte lesene police, nad njimi poševna omarica, spodaj pa nočna omarica. Oblika nočne omarice se ponovi še na drugi strani postelje. Nasproti nje pa smo zasnovali kovinsko konstrukcijo v rumeni barvi za obešanje dnevnih oblačil,« pojasnjuje arhitektka zasnovo spalnice.

Garderobni del omar je po njenih besedah zasnovan zelo racionalno, da uporabnikom ponudi čim več površine za shranjevanje. V notranjosti omare, na notranji strani vrat, se tako na primer skriva tudi ogledalo. V celoti so omare v beli barvi, da spalnica deluje čim bolj svetlo in prostorno.

Svetle površine in toplina lesa

»Preoblikovani del stanovanja je bil zasnovan zelo natančno, saj smo želeli kljub majhni kvadraturi, namenjeni kuhinji, garderobi in spalnici, ustvariti čim bolj prostoren, svetel in funkcionalen prostor. Z naročnikoma smo se strinjali, da poskušamo oblikovati čim več svetlih površin, hkrati pa z določenimi lesenimi deli ustvariti v prostoru toplino lesa. Na podlagi rahlo beljenega hrastovega parketa po izboru lastnikov smo z mizarjem povzeli ton s hrastovim furnirjem, ki se ponavlja skozi celoten interier na različnih delih pohištva,« pojasnjuje arhitektka.

Poleg lesa in bele barve so uporabili še odtenke starega zlata in rumeno barvo. Zato stanovanje, obrnjeno proti vzhodu, kljub temu po besedah sogovornice deluje svetlo in optimistično.

Kontrast so ustvarili z različnimi materiali. Poleg omenjenega hrastovega lesa so uporabili še keramiko, steklo, umetni kamen, plastiko in kovino. »Monotonost v prostoru smo odgnali tudi s kombiniranjem večjih in manjših struktur, kot je stenska obloga v kuhinji, ki je obložena z manjšimi oblikovno modificiranimi metro ploščicami v mlečnem odtenku. Enake ploščice, a v barvi starega zlata, se pojavijo tudi na spodnji površini kuhinjskega polotoka,« je še povedala arhitektka.

PREBERITE ŠE: Popolna preobrazba jedilnice in dnevne sobe


Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE