Počitniška vila za dve družini

29. 7. 2020 | Besedilo: Aleksandra Zorko | Fotografije: Jacopo Mascheroni

interier, vila, počitniška hiša

V italijanskem letoviškem mestecu Lido di Jesolo so arhitekti iz biroja JM Architecture zasnovali sodobno vilo z bazenom za dve družini. Zasnovana je kot paviljon, a hkrati ima vse značilnosti hiše dvojčka, saj ima dva identična dela, povezuje pa ju 16-metrski bazen.

Brata z mladima družinama sta že dlje časa iskala primerno parcelo za počitniški dom ob morju. Naposled sta našla dolgo, a ozko parcelo, ki se jo je dalo izkoristiti za pritlično hišo. Družini se radi družita in preživljata skupni las na plaži, a hkrati sta si želeli tudi nekaj zasebnosti. To so arhitekti Jacopo Mascheroni, Diego Magrì in Bartolomeo Zanotti biroja JM Architecture tudi upoštevali.

Le 11 metrov široka parcela

Tloris hiše je prilagojen parceli, ki je ozka in dolga. Široka je namreč le enajst metrov. Zato so arhitekti zasnovali dve podolgovati identični enoti, ki obsegata kuhinjo z dnevno sobo, dve kopalnici in dve spalnici. Obe enoti imata enako postavitev prostorov in izhod na teraso, ki se nadaljuje v zunanji prostor z bazenom. Ob njem sta še dva enaka pokrita paviljona z vrtnima garniturama za bivanje na prostem.
Na severni strani parcele je z drevesi zasenčeno dvorišče, kjer je prostor za štiri avtomobile.

V kleti vse za dobro počutje

Hiša ima tudi klet, v kateri so uredili wellness s telovadnico, savno, jacuzzijem in bazenom, veliko dodatno kuhinjo in pralnico ter sobe za goste. Ob straneh kletnih prostorov sta poglobljeni terasi, ki sta obloženi z mozaičnimi ploščicami iz belega stekla z namenom, da pripomorejo k več svetlobe v tem delu hiše.

!!galerija!!


Umirjen interier

Notranjost je sodobna, izčiščena in v umirjenih barvah. Bele stene in tla dopolnjujejo zemeljski odtenki, les in črni poudarki. Vse skupaj pa ne preglasi lepih pogledov skozi steklene površine v zunanjost. Poudarek je na osvetlitvi, tako v notranjosti kot zunanjosti. Ta je pogosto skrita in vgrajena, zato nevpadljivo ustvarja različna vzdušja za različne priložnosti.

Arhitekti so uredili tudi zunanjost. Parcela, na kateri je vila, je s treh strani obdana z živo mejo, obrezano na višini vile, ki skrbi za zastiranje pogledov s sosednjih parcel in zasebnost. Tam, kjer je dostop do plaže, pa so zasadili rastline nižje rasti, prehod pa zaprli s stekleno ograjo.
Vila sodi med energetsko samozadostne objekte, med drugim ima na strehi obeh paviljonov vgrajene fotovoltaične panele, iz katerih se napajata ogrevalni in hladilni sistem.

PREBERITE ŠE: Star svetilnik preuredili v počitniško hišo

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE