Hiša na arhipelagu – skadinavsko oblikovanje in japonski zen

4. 1. 2021 | Besedilo: J. B. | Fotografije: Norm Architects

Norm Architects, Švedska, lesena hiša, Karimoku, Kojima Shouten

Sodelavci danskega arhitekturnega in oblikovalskega biroja Norm Architects so pri snovanju počitniške hiše, ki so jo naročniku predali poleti 2020, izhajali iz naravnih danosti na kamnitem švedskem otoku in lokalne stavbarske dediščine, celovito zgodbo pa zaokrožili s sodelovanjem japonskih in skandinavskih rokodelskih mojstrov.

Konstrukcija lesene stavbe s štirimi povezanimi volumni in lesenimi terasami, ki spominja na stare čolnarske hišice, sledi strmemu terenu kamnite obale, uporabljeni materiali, naravni les, temno siva streha in stavbno pohištvo pa se barvno stapljajo z mehkimi in pomirjujočimi odtenki okoliškega rastja in razbrazdanega skalnega klifa. Enakim zakonitostim so arhitekti sledili tudi pri oblikovanju in izbiri notranje opreme.

Zavetni kotiček na terasi, od koder je lep pogled na sosednje otočke.

Lesena konstrukcija sledi terenu

»Narava vedno harmonizira kaos in red, ki ju razberemo v okolju, in če temu z arhitekturo sledimo, če se ji pri urejanju okolice hiše prilagodimo, je rezultat veliko bolj lahkoten. Hiša na otoku je seveda prilagojena bivalnim potrebam sodobne družine, ki si želi odmik od mestnega hitenja, pri snovanju arhitekture in procesu oblikovanja pa je bil naš cilj, da so tako zunanji kot notranji detajli del iste pripovedi. S projektom smo poleg tega želeli izpostaviti zgodbe in mojstrstvo vseh sodelujočih: podjetja Karimoku, enega vodilnih izdelovalcev lesenega pohištva na Japonskem, japonske manufakture Kojima Shouten, ki je izdelala svetila, in za zgodovino danskega oblikovanja pomembne firme August Sandgren, ki je izšla iz knjigoveške tradicije in je izdelala usnjene škatle za shranjevanje,« so v predstavitvi Hiše na arhipelagu, kot so poimenovali projekt, zapisali pri Norm Architects.

Svetle zemeljske barve, barva lesa in svinčena za poudarek

Ker se hiša prilagaja terenu, so prostori v notranjosti razporejeni na petih različnih nivojih, ponekod povezanih s stopnišči, drugod z nekaj stopnicami ali s stopničastimi terasami. Izbor materialov sledi naravi, barvna karta reflektira okolico, uporabljeni so žlahten svetli les, peščeni odtenki, nianse sive, ki posnemajo kamen, in za poudarek svinčena, ki se spogleduje z odsevom morja. V interierju prevladujejo čiste linije in skrbno izbrano minimalistično pohištvo.

!!galerija!!


Osrednji bivalni prostor v hiši je v dveh nivojih, na sredi ga vizualno deli velik temno siv kuhinjski otok. V stensko omaro, ki teče za njim po vsej širini prostora, so vključeni kuhinjski vgradni elementi in shranjevalne površine, v katere se skrije večina kuhinjskih potrebščin. Onkraj kuhinjskega otoka je na eni strani počivalni kot s sedežnim pohištvom, od koder se skozi okno ponuja pogled na skalni breg, ki ga preraščajo živopisni mahovi in lišaji. Jedilniški del pa se ob odgrnjenih zavesah prek panoramske stene vizualno poveže z leseno teraso na morski strani. Medtem ko so tla v osrednjem bivalnem prostoru iz marmoriranega mikrocementa, so v spalnih prostorih lesene talne obloge. V barvno karto in nabor uporabljenih materialov se vklaplja tudi kopalnica, ki je iz temno sivega granita.

V Norm Architects so zasnovali lahke naslanjače The new Club Chair “N-CC01”, izdelali pa so jih japonski mojstri iz podjetja Karimoku.Zgodbe japonskih mojstrov

Oblikovalci Norm Architects so si pri interierju Hiše na arhipelagu prizadevali povezati skandinavsko stavbarsko dediščino in tradicijo opremljanja doma z zenovsko umirjenostjo pri dekoriranju. Nordijsko domačnost in mehkobo vnašajo teksture tkanin iz naravnih materialov in rustikalna eleganca naravnega lesa, japonska tenkočutnost veje iz ročno izdelanih dodatkov.

Med njimi imajo pomembno mesto svetila. Po naročilu so jih izdelali rokodelci Kojima Shouten iz Kjota, ki se lahko pohvalijo z več kot dvestoletno zgodovino izdelovanja svetilk iz tradicionalnega japonskega papirja. Oblika stožčastih visečih lestencev namerno posnema arhitekturo hiše, pravzaprav obris njenih strmih dvokapnih streh. Papir omogoča svetlobi, da mehko proseva na vse strani, ne le navzdol. Iz papirja je tudi dno stožca – na obod je pripet kar s pomočjo parov magnetkov, da ga brez težav snamemo, ko je treba zamenjati žarnico.

Za počivalni del bivalnega prostora pa so pri Norm Architects na novo zasnovali linijo lahkih oblazinjenih naslanjačev, The new Club Chair “N-CC01”, ki so ga skupaj z drugimi kosi izdelali mojstri iz Karimoka.

Povezavo z zunanjostjo omogočajo velika panoramska okna, družina se tudi sicer veliko zadržuje na kaskadnih terasah med deli hiše, ki so kot nalašč za kosilo na prostem, otroško igro ali zgolj posedanje v zavetnih kotičkih in zrenje proti horizontu, kjer se na morju izrisujejo kamniti otočki.

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE