Danes se bomo lotili čiščenja plinskih štedilnikov, pa naj bodo to tisti, za katerimi vsak dan kuhate doma, majhne različice, ki jih uporabljate v prikolici na morju, ali pa tisti iz letnih kuhinj, katerih glavna sezona se je ravno začela. Kuhanje na plinskem štedilniku je sicer super, njihovo čiščenje pa nekoliko manj. Odstranjevanje zapečenih madežev s posameznega kuhališča je lahko naravnost neprijetno.
Zato smo seveda tudi tokrat našli bližnjico, kako se lahko izognemo nadležnemu drgnjenju in namesto tega pripravimo štedilnik do tega, da se očisti kar sam. Morda se sliši smešno, a metoda, ki jo bomo ubrali danes, od nas res ne zahteva nobenega posebnega truda. Seveda pa bomo tudi tokrat uporabili naravna čistila, da bomo čim manj onesnaževali okolje, seveda pa tudi prihranili pri nakupu čistil. Prizanesli pa bomo tudi svojemu zdravju - nekatere pene za čiščenje štedilnikov so izjemno agresivne pa tudi hlapljive, zato se jim bomo tokrat raje izognili.
Najprej s štedilnika obrišemo umazanijo, kakor pač gre. Nato snamemo posamezna kuhališča in jih zložimo v posodo. Vse skupaj potresemo s sodo bikarbono, v posodo dodamo še na pol narezano limono, nato pa vse skupaj prelijemo z vrelo vodo.
Vse skupaj pustimo, da se namaka vsaj 12 ur, najbolj kar cel dan oziroma noč. Na ta način bo zasušena umazanija odstopila od podlage, vi pa boste nato dele štedilnika le še sprali, obrisali in vrnili na svoje mesto.