Prenova stanovanja: Z dobrim načrtom in izkušenim strokovnjakom

22. 3. 2024 | Besedilo: Ajda Kolenbrand Judež, univ. dipl. inž. arh., Celovito

načrtovanje prenove, idejni projekt, prenova stanovanja

Spomladi mnogi razmišljajo, da je zdaj ravno pravi čas za prenovo stanovanja, da tako končno pridobijo dodatno otroško sobo, posodobijo staro kopalnico, zamenjajo parket … Ali je vse to izvedljivo? Kako se lotiti, na kaj morate biti pozorni in kaj lahko s celovito prenovo stanovanja pridobite? Na ta in podobna vprašanja odgovarjamo v nadaljevanju članka.

Celovita prenova stanovanja obsega obnovo vseh prostorov, vključno z obnovo inštalacij (elektrika, vodovod, ogrevanje …), zamen­javo tlakov in stavbnega pohištva, včasih tudi spremembe v organizaciji prostorov (pri tem je potrebna posebna pozornost) ter vgradnjo novih talnih in stenskih oblog ter pohištva. Z naštetimi posegi dobimo tako rekoč popolnoma novo stanovanje, znotraj obstoječih sten.

Načrtovanje prenove

Celovita obnova je kompleksen projekt, ki zahteva skrbno načrtovanje. V grobem jo lahko razdelimo na dve fazi – fazo načrtovanja in fazo izvedbe. Za vsako od njiju je treba rezervirati približno štiri do šest mesecev časa. V fazi načrtovanja se moramo najprej vprašati, kaj želimo s prenovo pridobiti, kaj nujno potrebujemo, kakšen ambient si želimo ter, ne nazadnje, koliko časa in denarja imamo na voljo. Vse našteto namreč vpliva na obseg prenove, načrtovanje in finančni vložek. Priporočljivo je, da si pomoč strokovnjaka zagotovimo že takoj na začetku. Izkušen strokovnjak – arhitekt – nam s svetovanjem lahko prihrani marsikatero napačno odločitev, zlasti pa nam pomaga pri oblikovanju izhodišč in idejnih načrtov za prenovo ter oceni in pomaga optimizirati višino investicije. Po idejni fazi in oceni investicije se je veliko lažje odločiti, kakšen naj bo obseg prenove, in predvideti, koliko denarja bomo potrebovali zanjo in koliko časa bo potekala izvedba.

Idejni projekt je lahko dobra osnova, vendar je pred začetkom del treba izdelati še t. i. projekt za izvedbo, ki vsebuje vse bistvene elemente, da se izvedba lahko začne. Ta zajema najmanj načrt vseh gradbenih posegov (rušitve, pozidave …), novo ureditev prostorov, načrt prenovljenih električnih in strojnih inštalacij (vodovod, ogrevanje, klimatizacija in prezračevanje), druge po­trebne načrte (sheme oken, vrat, polaganja keramike ipd.) ter čim bolj podroben popis del, ki ga boste potrebovali, da boste lahko pridobili primerljive ponudbe izvajalcev. Za čas prenove se boste morali seveda izseliti, pomembno pa je, da se iskanja začasnega domovanja lotite pravočasno, dovolj zgodaj pred začetkom del.

Izbira izvajalca

Iskanje izvajalcev je pri nas z vsakim dnem večji izziv. Izjemno redki so takšni, ki lahko začnejo delati v kratkem času, večina jih je zasedenih po več mesecev vnaprej. Različni izvajalci so tudi različno zanesljivi in kakovostni. Njihovo usklajevanje in načrtovanje v času prenove je zahtevna in stresna naloga, saj se izvajalcem plani spreminjajo zaradi vremena, zamud na drugih gradbiščih ali pa zaradi lastne pomanjkljive organiziranosti. Če ste že kdaj imeli opravka z gradnjo ali prenovo, se tega prav gotovo zavedate. Svetujemo vam, da se odločite za enega izvajalca, ki bo poskrbel za celotno izvedbo ali vsaj celoten sklop del (npr. en izvajalec za vsa gradbena in groba inštalacijska dela, drug za zaključna dela ipd.). Drugače boste morali vložiti veliko lastnega časa (in živcev), da boste koordinirali različne izvajalce med seboj. S tem pa se bo tudi sama izvedba močno podaljšala, morda celo podražila.

Ker je prenova stanovanja velik finančni zalogaj, morate biti še posebej previdni pri izbiri izvajalcev, pripravi pogodb in plačilih. Izvajalci naj vam izdelajo ponudbo na podlagi prej omenjenega popisa del. Preden podpišete pogodbo, preverite bonitet­no oceno podjetja ter kakšno je njihovo poslovanje (ali imajo blokade na računih ipd.). Z izbranim izvajalcem nato podpišite pogodbo, v kateri določite rok oz. trajanje izvedbe, datum začetka del, ceno, obseg del in faznost plačil. V pogodbo je smiselno vključiti tudi posebne gradbene uzance, ki bodo v primeru zapletov še kako prav prišle. Prav tako je priporočljivo izvajalcu pojasniti, kakšno raven oz. kakovost izvedbe pričakujete, saj v Sloveniji za večino gradbenih del še nimamo standardov, ki bi natančno opisovali kakovostne razrede izvedenih del.

PREBERITE ŠE: PRENOVA STANOVANJA: BREZ DOBRE KOMUNIKACIJE NE GRE

Stanovanje je del večje stavbe

Zavedati se je treba, da imamo pri prenovi stanovanja v večstanovanjskih stavbah tudi omejitve, ki jih moramo pred in med prenovo upoštevati. Čeprav si želimo določene spremembe (npr. širitev dnevne sobe na balkon) in so morda sosedje že storili enako, to še ne pomeni, da lahko to izvedemo brez dovoljenj. Stanovanje je del večje stavbe, ki ima običajno več lastnikov. Celotna nosilna konstrukcija (tudi nosilna stena, ki je samo v vašem stanovanju), skupni raz­vodi inštalacij do posameznih stanovanj, fasada, streha, stopnišča ipd. so skupni deli objekta, v katere ne smemo posegati brez soglasja drugih lastnikov in brez potrebnih dovoljenj in/ali soglasij. Večstanovanjska stavba je namreč celovit konstrukcijski in arhitekturni objekt in z morebitnimi posegi bi lahko oslabili njeno konstrukcijo, spremenili videz in ogrozili požarno varnost. Poseganja v konstrukcijo (npr. rušitev nosilne stene med dvema prostoroma, povečanje okna, širitev stanovanja na balkon ali podstrešje) ne smemo izvajati na lastno pest in po laični presoji. Tudi določitev, katere stene so nosilne in katere niso, je treba prepustiti strokovnjaku, saj lahko v starejših objektih sicer tanke, na videz predelne stene podpirajo steno v zgornjem nadstrop­ju ipd. Pri posegih v stene je zato potrebna velika pozornost, za katero potrebujete strokovno pomoč arhitekta in gradbenega inženirja – statika.

!!galerija!!


Katere posege lahko izvajamo?

Tudi pri prenovi stanovanja velja, tako kot za vse stavbe, da lahko izvajamo dela, ki sodijo k vzdrževanju objekta, ki ga določa uredba o razvrščanju objektov. Pri prenovi notranjosti stanovanja med ta dela spadajo: pleskanje, popravilo ali zamenjava ometov in poda, popravilo ali zamenjava notranjega stavbnega pohištva, suhomontažna dela in izvedba ali odstranitev lahkih nenosilnih sten. Dela, ki se navezujejo na inštalacije, lahko obsegajo popravilo, zamenjavo elek­tričnih, vodovodnih, kanalizacijskih in drugih napeljav ter naprav (seveda znotraj stanovanjske enote, in če ne gre za skupno napeljavo, ki povezuje ločene enote, npr. glavni vertikalni vod vodovodne napeljave ipd.). Pri delih, pri katerih se prenova stanovanja navezuje na skupne dele objekta (npr. menjava oken, senčil, vhodnih vrat, obnova balkonske ograje ipd.), pa s posegi ne smemo bistveno odstopati od prvotne zasnove objekta. Prav tako moramo pred posegi v zunanji videz stavbe (npr. spremembo barve fasade, oken in senčil …) pridobiti soglasje arhitekta, saj lahko v nasprotnem primeru tvegamo tožbo zaradi posegov v avtorsko delo. To velja zlasti za novejše objekte. Pri menjavi vhodnih vrat v stanovanje je treba poleg skladnega videza s preostalim delom objekta paziti tudi na ustrezno požarno odpornost ter dobro zvočno in toplotno izolativnost.


Ko je vse pripravljeno za začetek del, namenite pozornost še dobrim sosedskim odnosom in varnosti pri delu. Uredite si ustrezno zavarovanje gradbišča za primer neljubih dogodkov med prenovo. Poskrbite tudi za varnost na gradbišču s pripravo elaborata varstva pri delu, ki ga morajo upoštevati vsi izvajalci.

O načrtovanih delih vnaprej obvestite druge lastnike v stavbi. Dobro je, da jim pojasnite, katere posege boste izvajali, koliko časa bodo potekala hrupna dela, kdaj je predvideno zaprtje vode, če je to potrebno ... S tem si boste prihranili slabo voljo sosedov in morebitno prekinjanje del, ko bodo trkali na vrata z vprašanjem 'katero steno pa podirate'. S solastniki se tudi dogovorite, kje lahko med izvedbo del parkirajo izvajalci, kje lahko stoji zabojnik za gradbene odpadke, začasno stranišče za izvajalce ipd. Poskrbite za ustrezno zaščitene transportne poti in čiščenje skup­nih hodnikov, da bo bivanje drugih stanovalcev med prenovo čim manj moteno.

Na voljo so subvencije

Tudi pri prenovi stanovanja je za ukrepe, ki izboljšujejo energetsko učinkovitost, mogoče pridobiti subvencijo Eko Sklada. Za posamezne naložbe je na voljo npr. subvencija za vgradnjo energijsko učinkovitih lesenih oken v starejši stavbi, subvencija za vgradnjo prezračevanja z vračanjem toplote odpadnega zraka ipd. Na voljo je tudi kreditiranje posameznih naložb, zato pred prenovo preverite, kakšne možnosti financiranja obstajajo, kateri pozivi za nepovratna sredstva so odprti in kakšni so pogoji za njihovo pridobitev.

Prenova stanovanja je vsekakor priložnost za izboljšanje bivanja, ureditev funkcionalnejšega, lepšega in bolj zdravega doma. Da bi z njo pridobili kar se da veliko ugodja, se je moramo lotiti načrtovano in v sodelovanju s strokovnjaki. Skoraj vsak od nas je že kdaj kaj malega prenavljal, vendar to še ne pomeni, da je strokovno usposobljen za celovito svetovanje pri prenovi. Prenova stanovanja je namreč kompleksen projekt, pri katerem je treba usklajevati in nadzirati različna gradbena, inštalacijska in obrtniška dela, poznati je treba tehnične normative in tudi zakonodajo s področja gradnje. Če torej želite kakovostno izvedbo s čim manj stresa in neljubih presenečenj, se na pot prenove podajte s strokovno pomočjo in uveljavljenimi izvajalci.

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE