Prvo stikalo za luč na svetu, ki bo tudi barvna svetilka

29. 4. 2019 | Besedilo: Katja Željan | Fotografije: arhiv podjetja GOAP

hiše prihodnosti, magnetna stikala, luč, svetilka

Zakaj ne bi tudi slovenski otroci v prihodnosti postali vodilni inovatorji, kot so postali v podjetjih Facebook, Amazon in Wordpress? Takšno priložnost so jim pri nas med prvimi ponudili v solkanskem podjetju GOAP, enem vodilnih globalnih inovatorjev visokotehnoloških rešitev za pametne domove, kjer pri razvijanju inovacij že dlje časa sodelujejo z izobraževalnimi ustanovami. Kakor pravijo v podjetju, je v Sloveniji še premalo podjetij, ki bi otroke poučevala o tehniški znanosti ter jih vključevala v raziskovanje in razvoj tehnologij. A pri iskanju idej za razvoj novih, inovativnih produktov so za podjetje GOAP ključni prav otroci v vrtcih.

Ker so se v podjetju že pred časom odločili svoje znanje o tehnologiji pametnih domov deliti tudi z najmlajšimi, so za slovenske osnovnošolce zasnovali inovativen projekt, v katerem lahko ti odkrijejo lasten potencial in tako začnejo uresničevati svoje sanje z jasno vizijo že v mladih letih. To jim od oktobra lani omogoča Qubino Playroom na sedežu podjetja GOAP, s katerim želijo preseči pregovorno podhranjenost sodelovanja gospodarstva in izobraževalnih institucij v Sloveniji ter omogočiti brezplačno izobraževanje vsem nadobudnim učencem, ki kažejo interes za tehnologije in inovacije, hkrati pa jim med igro in druženjem posredovati praktično znanje kot dodano vrednost. Poleg tega da podjetje vsako sredo med 15. in 17. uro odpre svoja vrata tehnološkim navdušencem, so s Qubino Playroomom v svojo dejavnost vključili mlade, ki želijo svoje interese in želje dvigniti na višjo raven ter usvojiti znanje, ki ga sicer vsaj v praksi še nekaj časa ne bi.

»Cilj je, da se lastne želje pretakajo v pristne interese in nadaljnje aktivnosti, ki bodo v fazi odločanja o poklicu otroke popeljale na pravo poklicno pot. Spoznavanje inovacij, njihov proces razvoja, iskanje novih tehnoloških rešitev ter spoznavanje osnov marketinga ob igri so le nekatere od vsebin, namenjenih učencem. Tako je nevihta možgančkov še kako burna, otroci pa v krogu radovednih vrstnikov razvijajo nove miselne procese in se na zanimiv način spoznavajo v inovativnem okolju,« o Qubino Playroomu pravijo v podjetju.

V podjetju GOAP imajo posebne delavnice za osnovnošolce, v katerih lahko ti odkrijejo svoj potencial inovativnosti. Zamisli otrok so izhodišče za mnoge inovacije.Nov mejnik pri funkcionalnosti stikal za luči

V GAOP si nov velik uspeh obetajo od inovacije, ki jo bodo na trg poslali prav letos. To bo prvo stikalo za luč na svetovnem trgu, ki bo hkrati barvna svetilka, kar pomeni, da bo že stikalo dovolj svetilo v želeni barvi, izbrani izmed 16 milijonov odtenkov, ki bodo na voljo. Dosežek je še toliko večji, ker se funkcionalnost stikal za luči tako rekoč ni spremenila od njihovega nastanka pred 155 leti. Kakor pojasnjuje Leon Kralj, direktor podjetja, se bo uporabnik njihove najnovejše svetovne inovacije lahko odločil, ali bo s tem stikalom vklopil stropno svetilko – tako kot delujejo vsa stikala za luči – ali pa bo izbral svetilnost stikala v želeni barvi, ki bo hkrati zagotovila dovolj svetlobe v prostoru. »Izredno zanimivo je bilo analiziranje svetovnega trga stikal za luči. Od leta 1864, ko so razvili prvo stikalo za luč, so se spreminjala predvsem po obliki, materialih in barvah, torej vizualno. Pri tako hitrem razvoju različnih tehnologij po svetu je včasih težko dojeti, da se funkcionalnost nekaterih izdelkov ne spremeni več kot stoletje,« meni Kralj. Na podlagi rezultatov analize trga so se odločili za obsežen razvojni projekt, s katerim nadgrajujejo funkcionalnost običajnih stikal. Tako stikalo ne bo več le pripomoček za prižiganje in ugašanje luči, ampak bo imelo bistveno več funkcij in večjo dodano vrednost za končnega uporabnika v njegovem domu. Uporabljati ga bo mogoče kot samostojno svetilko za temačne prostore v domu, alarmno napravo z zvočnim in svetlobnim opozorilom ali nočno lučko za najmlajše; v nadaljnjih fazah razvoja produkta je predvidenih še veliko več funkcij.

Razvoj in prototipiranje inovacije sta trajala dve leti. Enega od prototipov so na trgu predstavili na največjem sejmu svetil lani v Frankfurtu, Light+Building 2018. Odzivi so bili presenetljivo dobri. To se kaže tudi v številnih vprašanjih, ki jih podjetju pošiljajo kupci in se zanimajo, kdaj bo izdelek dostopen. Ko bo prišel na trg, bo najprej prilagojen evropskim standardom. V solkanskem podjetju zato pričakujejo največjo prodajo prav na območju EU, predvsem v Nemčiji, Beneluksu, skandinavskih državah in Franciji, kjer je trg pametnih naprav že precej razvit in tudi povpraševanje hitro raste.

S stikalom z barvno lučko močne svetilnosti se bo po več kot stoletju funkcija stikal prvič spremenila. Razvili že 15 brezžičnih senzorjev in aktuatorjev

Kakor poudarja sogovornik, v GOAP pri načrtovanju in uresničevanju vsake inovacije sledijo trem glavnim ciljem, ki jih mora produkt zagotavljati. »To so povečati udobje in varnost bivanja ter energetsko učinkovitost objekta. Rešitve za pametne hiše so samo način upravljanja naprav, ki jih imamo že več kot stoletje, vse od obstoja elektrike. Vse te naprave (luči, senčila, termostate ...) upravljamo ročno, rešitve za pametne hiše pa nam omogočajo, da njihovo delovanje avtomatiziramo oziroma jih s pametnim telefonom upravljamo na daljavo. Takšne rešitve v industriji obstajajo že več kot 30 let, zdaj pa se z veliko hitrostjo selijo tudi v naše domove,« ugotavlja Leon Kralj. »Pri razvoju inovacij ovrednotimo, kako bo inovacija izboljšala obstoječo ponudbo na trgu in še povečala udobje in varnost bivanja ter energetsko učinkovitost objekta. Tej analizi sledijo definiranje natančnih specifikacij in funkcij izdelka, razvoj in izdelava prototipov ter nato vzorcev končnega izdelka. V zadnji fazi pride certifikacija, ki je izdaten finančni zalogaj in traja približno pol leta. Če do trenutka, ko gremo na trg, konkurenca še ni ponudila podobnega izdelka, ima inovacija velik potencial za uspeh,« je prepričan direktor.

Na področju pametnih hiš so v podjetju doslej razvili že 15 brezžičnih senzorjev in aktuatorjev za pametne domove, ki omogočajo upravljanje svetilk, senčil, ogrevanja in drugih tehnologij s pametnim telefonom. Do konca tega leta nameravajo na svetovni trg poslati še pet novih izdelkov, v letih 2020 in 2021 je predvidenih dodatnih 15. »Tako rekoč je vsak od njih je inovacija, saj gre za novost, ki na svetovnem trgu še ne obstaja, ali pa za bistveno izboljšavo obstoječega produkta. Seveda je velikokrat težko predvideti uspeh na trgu, saj si končni uporabniki težko predstavljajo pravo dodano vrednost novega izdelka, dokler ga ne preizkusijo,« poudarja Leon Kralj.

Popoln pregled nad vsako fazo proizvodnje
Visokotehnološko podjetje GOAP je svetovni inovator na področju razvoja naprav za pametni dom. Njegovi izdelki se na svetovnem trgu prodajajo pod blagovno znamko Qubino. Temeljijo na tehnologiji Z-Wave, ki je ena vodilnih komunikacijskih tehnologij v svetu za upravljanje doma na daljavo. Naprave podjetje GOAP so med najmanjšimi na svetu in najpreprostejšimi za namestitev. Inovativnost produktov še podkrepijo druge prednosti, ki zagotavljajo podjetju konkurenčni položaj na trgu pametnih domov. Med drugim imajo zagotovljen popoln pregled nad vsako fazo proizvodnje z unikatnimi serijskimi številkami na vsakem izdelku. Celoten razvoj in proizvodnja potekata v EU, poleg tega podjetje tesno sodeluje z izobraževalnimi ustanovami. Leta 2017 je prejelo prestižno nagrado za razvoj in promocijo naprav, razvitih na brezžični tehnologiji Z-Wave.

Ko bodo okna, vrata in pohištvo komunicirali med seboj

Če je bilo treba pred leti za vzpostavitev delovanja sistema pametnega doma predelati elektroinštalacije in kupiti drago in dimenzijsko veliko opremo, je po sogovornikovih besedah danes z brezžično komunikacijo mogoče vsako stanovanje zelo preprosto in po sprejemljivi ceni nadgraditi v pamet­ni dom. »V prihodnje bo vsaka naprava – kljuka, okno, vrata, pohištvo – že komunicirala med seboj, zato dodatna nadgradnja ne bo potrebna. Okno bo z mikrobaterijskimi senzorji merilo zunanjo in notranjo temperaturo, energijsko izgubo, UV-sevanje, vlago ... in bo tudi samo proizvajalo dovolj energije za napajanje baterij za potrebe senzorjev. Enako se bo dogajalo z vsemi napravami in materiali,« napoveduje sogovornik. »Danes izdelujemo elektroniko, ki se vgradi v obstoječe stikalo za luč in tako postane stikalo pametno ter povezano v rešitev pamet­nega doma. Naše inovativno stikalo za luč bo bistveno več kot zgolj stikalo, saj bo poleg tega še barvna luč, služilo bo za alarmiranje, imelo bo funkcijo zvonca in druge dodatne funkcije. Ko bomo torej v prihodnosti kupili stikalo za luč, bomo z njim dobili sestavni del pametnega doma. Stikalo bo samo ugotovilo, ali naj luč sveti ali ne. Tako bomo veliko privarčevali pri energiji. To je zgolj en primer, podobnih je še veliko.«

Načini in standardi brezžičnih komunikacij so po njegovih besedah danes znani, tako da z vidika medsebojne komunikacije senzorjev in drugih naprav ni nobenih zadržkov za množično uporabo. »Na trgu obstaja ogromno naprav za stanovanjske objekte, ki imajo vgrajeno brezžično komunikacijo (žarnice, stikala, termostati, senčila, zvočniki, multimedija …) in se zlahka povežejo v pametni dom. To so naprave, ki za svoje delovanje potrebujejo žično električno napajanje. Največja težava, ki preprečuje množično uporabo senzorjev brez žičnega električnega napajanja, je še vedno električna energija, ki jo porabijo procesorji za komunikacijo. V prihodnosti bodo največji napredek prinesli mikroprocesorji, ki bodo za svoje delovanje porabili bistveno manj energije kot danes. Mikrobaterija bo lahko zagotav­ljala njihovo delovanje vsaj deset let. Tako bodo senzorji postali praktično nevidni, z možnostjo montaže na vsako mesto oziroma implementacije v sestavne materiale predmetov in naprav. Danes je v povprečju treba zamenjati baterije v senzorjih na dve leti. Ko bo ta pomanjkljivost odpravljena, bo vsaka naprava oziroma predmet v hiši (kljuka, okno, vrata, pohištvo …) komuniciral, torej ne bo potrebno dodatno nadgrajevanje,« meni Kralj.

Rešitve za pametne domove cenovno dostopne že zdaj

Prav tako je prepričan, da bo čez desetletje vsak dom pameten. »Že danes rešitev za pametni dom stane od 700 do 2000 evrov, kar je primerljivo s ceno ene klimatske naprave. Pa vendar se rešitve za pametni dom uporabljajo 24 ur na dan vse dni v letu, klimatska naprava pa od nič do največ 30 dni v letu, odvisno od tega, kako vroče je poletje. Rešitve za pametni dom so že zdaj cenovno zelo dostopne, poleg tega je zaradi brezžične tehnologije namestitev izredno preprosta. Brez kakšnih koli gradbenih posegov lahko namestimo potrebne naprave v vsako obstoječe stanovanje ali hišo, in to v nekaj urah. V Sloveniji se ljudje še ne odločajo množično za te inštalacije, ker si težko predstavljajo prednosti, ki jih prinašajo z vidika udobja bivanja, varnosti in energetske učinkovitosti,« še meni sogovornik.

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE