Parcelo sva kupila v postopku javnega zbiranja ponudb

Si želite zgraditi dom in razmišljate o nakupu parcele? Ker gre za pomembno odločitev in mejnik v življenju, bodite previdni in se prvih korakov lotite premišljeno. Ena izmed možnosti je tudi ta, da parcelo kupite v postopku javnega zbiranja ponudb, s čimer lahko precej prihranite.

Vsak nakup prinaša tveganje, zato je treba prej pridobiti vse informacije, s pomočjo katerih boste zmanjšali možnost, da vas karkoli preseneti. Vas zanima, na kaj je treba biti pozoren ob nakupu parcele?

Najprej preverite vpis v zemljiško knjigo. Tam boste dobili informacije o lastniku parcele, preverite, ali so vpisani služnosti, spori ali kakšna druga zaznamba. Če je ni, si lahko oddahnete in se lotite nadaljnjih korakov. Preverite tudi dostop do parcele in ali je zemljišče, ki ga nameravate kupiti, zazidljivo. Slednje določa Občinski podrobni prostorski načrt (OPPN).

Pomembno je, da se pozanimate še o komunalni opremljenosti parcele, preverite infrastrukturo, ki je na ali v bližini parcele, ter se na občini pozanimate o projektnih pogojih, soglasjih občine ali sosedov, ki jih boste morebiti potrebovali, soglasjih za priključitev na električno in vodovodno omrežje itd. Vprašajte se, ali je zemljišče na plazovitem ali poplavnem področju, ter preverite, ali so meje dobro označene in urejene.

Ni vsako zemljišče primerno za vsako gradnjo

Morda že imate vizijo, kakšno hišo si želite? Pritlično, dvonadstropno, z mansardo … A pozor! Vsaka občina ima v lokacijski informaciji (vlogo zanjo pridobite na občini) določene posebne pogoje o namembnosti ter o dovoljenem načinu gradnje. Včasih se na seznamu omejitev znajdejo stvari, ki so morda za vas pomembne. Če si želite pritlično hišo, preverite ali jo je dovoljeno zgraditi.

»Želela sva kupiti parcelo v Celju, kjer sva sicer živela s partnerko, a v bloku. Sanjala sva o majhni hiški, pritlični, saj smo tričlanska družinica in ne potrebujemo veliko prostora. Tudi s financami smo bili omejeni in zato je bila hiša manjše kvadrature ter energetsko varčna najboljša izbira. Ampak na simpatični parceli v lepi soseski, sodeč po lokacijski informaciji, nisva smela postaviti pritlične hiše. Zato se zanjo nisva odločila, kljub temu da so nama je ustrezali cena, velikost in tudi predel predmestja,« pravi P. J. iz Celja.

Občina ima v lokacijski informaciji določene posebne pogoje o namembnosti ter o dovoljenem načinu gradnje. Foto: Traveller70/Shutterstock

Preverite trg

»Midva sva nato kupila parcelo s sodelovanju v postopku javnega zbiranja ponudb za prodajo nepremičnin,« pojasni sogovornik. Sicer je bila na razpolago dobrih šest kilometrov iz mesta, a v lepo urejenem okolišu šentjurske občine, v mirnem naselju. Za občinsko prodajo zemljišča sva izvedela prek pogovorov s prijatelji, nato sva se prijavila oziroma položila varščino – 10 odstotkov izklicne cene, ki sva jo morala pravočasno plačati, če sva želela sodelovati in oddati ponudbo. Pri tem nisva veliko tvegala. Če bi bila neuspešna, bi se nama varščina v celoti vrnila, če bi zmagala, pa bi se upoštevala kot del kupnine. Tako sva ponudila 50 evrov več od izklicne cene in nato čakala, da se sestane komisija, ki vse prejete ponudbe natančno preuči in izbere najugodnejšega ponudnika. Bila sva uspešna! Spomnim se, da je to bil zelo čudovit dan, saj je bil strošek precej manjši, kot če bi parcelo kupovala prek posrednikov.«

Pred nakupom in odločitvijo se torej pozanimajte o morebitni alternativi klasični prodaji in poleg oglasov, pogovorov s prijatelji in znanci, ki morda poznajo koga, ki prodaja parcelo, preverite tudi, ali je kakšna parcela na javni dražbi oziroma se prodaja z javnim zbiranjem ponudb.

Nadaljnji koraki

Preverite kupoprodajno pogodbo, v kateri so vpisane vse pomembne okoliščine dogovora oziroma posla: predmet pogodbe, cena, način plačila, ara in njena višina, posledice za primer kršitve pogodbenih določil itd. Svetujemo vam, da pogodbo pripravi pravni strokovnjak, ki se na te zadeve resnično spozna. Potem ko je prodajna pogodba opremljena s potrdilom davčne uprave, da je bil davek na nepremičnine plačan, obvezno sledi notarska overitev prodajalčevega podpisa na prodajni pogodbi. Lastnik nepremičnine boste postali šele takrat, ko boste kot lastnik vpisani v zemljiški knjigi. Ta postopek lahko uredi notar ali pa uredite osebno pri pristojnem sodišču.

Občini je treba plačati komunalni prispevek, ki običajno ni majhen strošek. Med občinami in tudi znotraj njih se lahko precej razlikuje. »V najinem primeru je bil v ceno parcele vključen tudi komunalni prispevek. Tako se je odločila občina, ki je prodajala najino parcelo. Ne le zaradi načina nakupa, tudi zaradi omenjenega dejstva je bil nakup finančno za naju še bolj sprejemljiv.


Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE