Sejem Dom: Vse za gradnjo in obnovo

Po lanskem premoru zaradi epidemije danes na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani znova odpira vrata sejem Dom, ki v ospredje postavlja področje graditeljstva. Letos ga zaznamuje jubilej – to je 60 let od organizacije prvega sejma.

Od 6. do 10. aprila je na Gospodarskem razstavišču na ogled ponudba 250 podjetij iz 23 držav. Predstavljajo različne storitve in izdelke, sistemske rešitve in napredne tehnologije za dom, gradbeništvo in energijsko učinkovito stavbno pohištvo, ogrevalno in hladilno tehniko, notranjo opremo, varovanje ter urejanje okolice. »Sejem Dom praz­nuje 60 let. Ima tradicijo in izkušnje, kljub temu pa je še vedno mladostno zagnan. Nekajletni slogan 'Gradimo skupaj' je plod 60-letnih izkušenj, znanja in sodelovanja razstavljavcev, obiskovalcev in zaposlenih na Gospodarskem razstavišču. Sejem je pregled novosti, inovacij ter najbolj dovršenih proizvodov in storitev, ki spremljajo gradnjo oziroma prenovo doma. Pomembno vsebino predstavljajo sistemi klimatizacije prostorov, materiali za gradnjo, stavbno pohištvo, od materialov pa seveda les,« so ob jubileju povedali pri Gospodarskem razstavišču.

Brezplačna svetovanja in predavanja za obiskovalce

Na sejmu se bo znova mogoče udeležiti brezplačnih predavanj in svetovanj, ki sta jih pripravila Gradbeni inštitut ZRMK in Eko sklad. Gradbeni inštitut ZRMK je v bogat strokovni program vključil neodvisna in brezplačna predavanja o celoviti energetski prenovi stavb. V to so vključene samodejne predstavitve o prenovi spomeniško zaščitenih stavb, pravični določitvi korekturnih faktorjev pri ogrevanju v večstanovanjskih stavbah, sodobnih sistemih za ogrevanje in prezračevanje, o vlagi, plesni, algah in kakovosti notranjega zraka, pa tudi o termografiji, testu zrakotesnosti in georadarju. Prav tako bodo nekaj pozornosti namenili znaku kakovosti v graditeljstvu.

Obiskovalce poleg tega vabijo na brezplačna individualna svetovanja, ki jih prav tako organizira Gradbeni inštitut ZRMK. Lahko bodo pridobili nasvet arhitekta o gradnji in prenovi hiše ali stanovanja, nasvet statika o utrditvi nosilne konstrukcije in ukrepih za potresno varnost. Drugi strokovnjaki bodo svetovali o celoviti prenovi stavb, rabi energije v stavbah – cenovno ugodno in do okolja prijazno ogrevanje, prezračevanje in hlajenje – ter o obnovljivih virih energije. Prav tako bodo svetovali o temeljenju hiš in ukrepih za preprečevanje plazenja tal, o izbiri in vgradnji oken in vrat, predstavili stroškovni vidik gradnje hiše iz opeke. Omenjena neodvisna in brezplačna strokovna predavanja in svetovanja bodo potekala vsak dan sejma v preddverju dvorane Kupola.

!!galerija!!


Brezplačna predavanja in svetovanja pri­pravlja tudi Eko sklad, ta bodo v preddverju Marmorne dvorane. Že danes lahko pri­sluhnete predavanjem o aktualnih razpisih Eko sklada za prenovo starejših stavb, prezračevanju pri novogradnjah in obnovi objektov, novogradnji enodružinske hiše v standardu sNES (skoraj ničenergijskem standardu) ter vzrokih za nastanek zidne plesni in kako jo odpraviti. Za prihodnje dni so pripravili še predavanja o toplotni izolaciji fasade in strehe, ustreznem prezračevanju stavb in prezračevalnih napravah z vračanjem toplote, sodobni vgradnji stavb­nega pohištva, toplotni črpalki in sončni elektrarni, ogrevanju z lesno biomaso, gradnji nove hiše, enostavnih energetskih ukrepih za zmanjšanje rabe energije pri ogrevan­ju, toplotni zaščiti zunanjih sten stavbe, prezračevanju z rekuperacijo, pa tudi o tem, kdaj in kako pravilno izbrati toplotno črpalko zrak-voda, kako sanirati objekt skoraj zastonj, kako se lotiti sanacije starejše hiše in kakšna je ekonomika energentov in dobe vračanja investicij. Obiskovalci bodo lahko prisluhnili tudi praktičnim izkušnjam pri uporabi sodobnih kurilnih naprav in postavitvi male sončne elektrarne.


Priznanje znak kakovosti v graditeljstvu

Tudi letos so prvi dan sejma podelili priznanje Znak kakovosti v graditeljstvu (ZKG), katerega namen je spodbujanje odličnosti, zagotavljanje kakovosti in večja konkurenčnost v graditeljstvu. »V letošnjem prvem trimesečju je bil končan postopek ocenjevanja oz. primerjalnega vrednotenja v okviru certifikacijske sheme ZKG za razvojno-tehnološke dosežke. Ocenjevalna komisija je pozitivno ocenila dva proizvoda, ki sta plod domačega znanja ob upoštevanju sodobnih načel industrijske ekologije,« pravijo pri Gospodarskem razstavišču. Letošnja prejemnika priznanja sta podjetji Mik Cel­je in Lumar IG. Podjetje MIK iz Vojnika je prejelo znak ZKG za razvoj lokalnega prezračevalnega sistema z vračanjem toplote MIKrovent z zmogljivostjo 30, 35, 60, 120, 350, 450 in 800 m³/h. »Podjetje Lumar IG je prejemnik znaka ZKG za uvajanje koncepta trajnosti v njihove hiše. Pred leti so začeli razvojno-raziskovalne (RR) aktivnosti za gradnjo Aktivne hiše – Lumar Primus-R 150 iEdition. Pri tem so bili zaobjeti ključni elementi trajnosti (bivalno ugodje, energija in okolje), ki so tudi izhodišča in zahteve certifikacijske sheme združenja Active house iz Bruslja,« so pri Gospodarskem razstavišču povedali o prejemniku certifikata.

Prve tri prejem­nike ZKG so izbrali leta 1997 in odtlej podelili že 183 priznanj, v ocenjevalnih komisijah pa je sodelovalo več kot 60 neodvisnih strokovnjakov.

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE