5 nasvetov, kako zavreči čim manj hrane

20. 12. 2021 | Besedilo: V. H.

zavržena hrana, biološki odpadki, hrana, odpadki, živila

Leta 2020 je bilo v Sloveniji kar 143.570 ton odpadne hrane, kar je 2 % več kot leta 2019. Preračunano: prebivalec Slovenije je leta 2020 zavrgel povprečno 68 kilogramov hrane, kar je en kilogram več kot leta 2019. Ker kar polovico zavržene hrane pridelamo gospodinjstva, predstavljamo pet nasvetov, s katerimi je boste zavrgli manj.

Načrtujte jedilnik

Pripravite jedilnik za nekaj dni ali en teden vnaprej. V pripravo jedilnika lahko vključite celotno družino oziroma otroke, če so bolj izbirčni. Zapišite si na seznam, katere sestavine potrebujete za pripravo jedilnika. Med delanjem seznama manjkajočih sestavin ne pozabite preveriti, kaj že imate v hladilniku in na policah v shrambi.

PREBERITE ŠE: LANI NASTALO NAJMANJ ODPADKOV NA PREBIVALCA PO LETU 2010

V trgovino pojdite z nakupovalnim listkom

Seznam sestavin, ki ste ga pripravili, naj bo vaš nakupovalni seznam. V trgovini kupite le to, kar imate na seznamu, kupite pa le toliko, kot veste, da boste pojedli. Tako se boste izognili težavam s preveč nakupljene hrane, ki je bodisi ne boste uspeli pojesti ali bi nanjo pozabili in bi se živilo pokvarilo. Še to: ne hodite v trgovino lačni, saj je velika verjetnost, da bo takrat vaša nakupovalna košarica bistveno težja kot bi morala biti.


Kuhajmo ravno pravšnje porcije

Če si priznamo ali ne, (pre)pogosto skuhamo preveč hrane, saj imamo še vedno zakoreninjeno miselnost, da je bolje, da hrana ostane, kot da bi je zmanjkalo. Zaradi tega so neredko naše porcije prevelike, mi pa prenajedeni. Zato začnimo razmišljati o količini skuhane hrane. Drugo je, če skuhate obrok za več dni. Pri načrtovanju obrokov imejte v mislih, da živila s kratkim rokom uporabe porabite predno jim poteče rok, da jih ne bi zavrgli.

Kuhanje iz ostankov hrane

Naučimo se kuhati iz ostankov, saj lahko nastanejo prav okusne jedi. Kdaj se nam pripeti, da odpremo hladilnik, ki je že precej prazen in ne vemo, kaj bi skuhali iz ostankov živil v njem. Če bi imeli sprva nekaj težav pri idejah za jedi, si lahko pomagate z recepti na internetu. Presenečeni boste, koliko okusnih jedi se lahko pripravi iz dveh ali treh sestavin.

Če živil ne boste uporabili pravočasno, jih enostavno zamrznite v vakuumskih vrečkah. FOTO: Ahanov Michael/Shutterstock

Živila zamrznite

Če nakupljenih živil ne boste hitro uporabili, ta pa bi se v hladilniku v nekaj dneh pokvarila, jih enostavno zamrznite. Shranite jih v vakuumske vrečke in porabite v nekaj mesecih. Zamrznete lahko vse od kruha, mesa, sadja, zelenjave, sirov in zelišč.

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE