Delitev stroškov za ogrevanje v večstanovanjskih stavbah

Na ministrstvu za gospodarstvo so se odločili spodbuditi informacijsko kampanjo »Plačam, kolikor porabim«. Z njo želijo pospešiti uvajanje delitve in obračunavanja stroškov za ogrevanje po dejanski porabi v večstanovanjskih stavbah, ki bo postalo obvezno po 1. oktobru letos. Lastniki stanovanj in poslovnih prostorov bodo med drugim dobili brošure z navodili, kako ukrep izvesti.

V brošuri so na kratko povzeti ključni koraki uvedbe delitve in obračunavanja stroškov za ogrevanje po dejanski porabi. Ti so predvsem izbira in vgradnja delilnikov, odčitavanje in delitev ter obračunavanje stroškov. Pogoj pa je skupni dogovor lastnikov stavbe, ki naj bi vključeval tudi sodelovanje strokovnjaka. Lastnike in uporabnike stanovanjskih in poslovnih enot bodo na obvezno delitev stroškov za ogrevanje opozarjali tudi plakati, ki jih bodo na vhodih razobesili upravniki stavb. Podrobnejše informacije, seznami izvajalcev, primeri dobre prakse in odgovori na pogosta vprašanja so dosegljivi na spletni strani www.delitevstroskov.si.

Lastniki stanovanjskih in poslovnih enot lahko za ukrep dobijo tudi subvencije, ki jih za to področje razpisuje Eko sklad. Informacije o možnostih pridobitve finančnih spodbud za izvedbo ukrepov za zmanjšanje rabe in stroškov za energijo ter rabo obnovljivih virov energije v stavbah najdete na spletni strani www.ekosklad.si/html/razpisi/main.html

V kampanjo je vključeno tudi informiranje in spodbujanje k sodelovanju ključnih udeležencev v postopku uvajanja delitve in obračunavanja stroškov. To so predvsem upravniki stavb, monterji delilnikov, izvajalci delitve in izvajalci obračuna stroškov za ogrevanje in pripravo tople vode.

Na ministrstvu so ugotovili, da v večini večstanovanjskih in poslovnih stavb stroške ogrevanja še vedno delijo po kvadraturi ogrevane površine, kar ni pravično in ne spodbuja učinkovitega ravnanja z energijo. Z uvedbo delitve in obračuna stroškov po porabi so uporabniki stavb motivirani za manjšo rabo energije, ki se lahko z izvedbo ukrepov s kratkim vračilnim rokom zmanjša za 20 do 30 odstotkov.

Slabo obveščenost o obveznem ukrepu potrjuje tudi anketa, izvedena v sklopu modula raziskave energetske učinkovitosti Slovenije REUS 2010, ki je pokazala, da več kot četrtina stanovalcev v večstanovanjskih stavbah še ni bila seznanjena z uvajanjem delitve in obračunavanjem stroškov za ogrevanje po dejanski porabi. Dve tretjini sta to informacijo že zasledili, osem odstotkov pa je delilnike že vgradilo.

V skladu s 94. členom energetskega zakona se v večstanovanjskih stavbah in drugih stavbah z najmanj štirimi posameznimi deli, ki se oskrbujejo s toploto s skupnim sistemom za ogrevanje, stroške za ogrevanje in toplo vodo obračunava v pretežnem delu na osnovi dejanske porabe toplote.

Podrobnosti delitve in obračuna stroškov za toploto za ogrevanje in pripravo tople vode ureja Pravilnik o načinu delitve in obračunu stroškov za toploto v stanovanjskih stavbah in drugih stavbah z več posameznimi deli (Ur. l. RS, št. 7/2010). Delitev drugih stroškov za toploto ureja Pravilnik o upravljanju večstanovanjskih stavb (Ur. l. RS, št. 60/2009).

 

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE