Dodatna informacija za boljšo arhitekturo

4. 4. 2011 | Besedilo: Aleksandra Zorko

feng shui, atelje arhitekti, Špela Kryžanowski, stanovanje, dom

Pred dobrimi petimi leti je bil feng shui pri nas na vrhu priljubljenosti, zdaj je zanimanje zanj malo manjše, a to ne pomeni, da ga nihče več ne upošteva. Marsikdo se odloči, da bo ureditev doma ali delovnega mesta zaupal strokovnjaku s tega področja. Kako poteka ta proces, kaj pravi starodavna kitajska veda o urejanju in bivanju, smo se pogovarjali z arhitektko Špelo Kryžanowski iz biroja Arhitelje arhitekti. S tem področjem se ukvarja od leta 1997 in je med drugim predavateljica za predmet feng shui v tretjem letniku visoke šole za dizajn v Ljubljani. Na sejmu Dom v začetku meseca je njihov biro skupaj s podjetjem Jelovica hiše predstavil projekt Vitalna hiša, ki z izbranimi materiali in oblikovanjem upošteva tudi feng shui.

Feng shui je starodavna kitajska veda o harmoniji v našem okolju, naših domovih in našem življenju. Izhaja iz filozofije, ki govori o povezanosti vsega, kar obstaja, in temelji zlasti na teoriji življenjske sile či, teoriji o jinu in jangu, teoriji o petih elementarnih fazah spremembe (petih elementih) in sistemu osmih trigramov (oziroma 64 heksagramov). Vsi sicer ločeno nastali sistemi so se, razlaga arhitektka Špela Kryžanowski, v obdobju dinastije Han (206 pr. n. š.–220 n. š.) povezali v enoten filozofski sistem, ki je osnova vseh tradicionalnih kitajskih ved.

Skupne točke

»Feng shui v svojih spoznanjih povezuje astronomijo, astrologijo, geologijo, fiziko, matematiko, filozofijo in intuicijo. Je konteks­tualen in individualen. Vedno obravnava konkretno okolje, orientacijo, položaj v prostoru za konkretnega človeka glede na rojstni datum. Zanimiv je recimo način, kako v prostor vključiti tudi vidike časa,« pojasnjuje arhitektka. Čas po učenju feng shuija namreč ne poteka linearno, ampak spiralno. »To pomeni, da se povečana verjetnost, da se določeni dogodki zgodijo, ponavlja v specifičnih časovnih ciklih. V določenem obdobju je torej večja verjetnost, da se bodo zgodili nekateri dogodki, kot v katerem drugem. Sistem časa je opredeljen s tako imenovanimi zvezdami, ki v segmentih stanovanja ustvarjajo ugodne ali neugodne vplive,« še dodaja sogovornica. Te vplive je po njenih besedah mogoče korigirati z vnosom ustreznih barv in materialov.

Katere so skupne točke feng shuija z arhitekturo? »Zame kot arhitektko je feng shui dodatna informacija, v okviru katere lahko delam boljšo arhitekturo. Feng shuija brez arhitekture ni, arhitektura brez feng shuija pa seveda je. V resnici sta obe področji zelo prepleteni,« odgovarja sogovornica. Šolo oblike, enega ključnih konceptov, ki proučuje vpliv energije, ki je povezana z določeno obliko ali materialom, je na primer mogoče povezati z okoljsko psihologijo, ki se ukvarja z vplivom okolja na človeka: kako se v določenih položajih odzovemo, kakšen je naš odnos do barv, svetlobe, pojasnjuje arhitektka, ki v svoji magistrski nalogi primerja ti dve vedi. »Pokazalo se je, da se v približno 40 do 50 odstotkov tistega, kar trdi šola oblike v feng shuiju, ujema s tem, za kar so okoljski psihologi z znanstvenim pristopom potrdili, da deluje. Kitajci so, na primer, pred dva tisoč petsto leti ugotovili, da funkcioniramo tako, da vedno branimo svoj hrbet in da moramo imeti nadzor nad prostorom. To je preprosto pravilo, s katerim ne morete zgrešiti, ko na primer postavite v prostor delovno mizo ali posteljo,« pojasnjuje arhitektka.

Pristop k ureditvi

Kako torej poteka ureditev določenega prostora, hiše po feng shuiju? »Čeprav je vsak projekt drugačen, je osnovni pristop enak. Za vsak prostor, stanovanje, hišo je treba narediti določene analize po sistemih in šolah feng shui, to so materiali po smereh neba, vzhodno-zahodni sistem in feng shui čas (oba pripadata šoli kompasa), šola oblike s sistemom petih živali ter radiestezijska analiza,« odgovarja arhitektka. Na podlagi rezultatov analize se izdela predlog razporeditve prostorov in pohištva ter izbor barv in materialov. Seveda se, opomni sogovornica, vedno izhaja iz želja naročnika in danih omejitev prostora. V predlogu, ki ga izdelajo, je združeno tako klasično projektantsko znanje kot smernice feng shuija.

»Neki prostor je z vidika vzhodno-zahodnega sistema lahko optimalen, vendar se pokaže, da je po feng shui času v določenem časovnem ciklu obremenjen. Zato je vedno treba najti najboljši mogoč kompromis, saj črno-belih rešitev ni, prav tako ni 'kuharskih receptov', v smislu vzhod je vedno dober, zelena je optimalna barva in podobno. Ključno je, da izbereš pravo stvar v pravem času za pravega človeka in pravi prostor,« poudarja Špela Kryžanowski.

Razporeditev prostorov in postavitev pohištva se po njenih besedah prilagajata predvsem priporočilom šole kompasa in šole oblike. To pomeni, da posteljo ali delovno mizo poskušamo postaviti na tisto mesto v prostoru, kjer so ugodni vplivi časa in kompasne smeri. Hkrati pa ne smemo narediti slabe šole oblike, kar na primer pomeni, da ni priporočljivo postaviti ležišča v os vrata-okno.

Najpomembnejša spalnica in delovno mesto

Vseh prostorov se večinoma ne da urediti optimalno, zato je treba poskrbeti zlasti za tiste, v katerih se največ zadržujemo ali se nam zdijo najpomembnejši. To sta po njenem mnenju spalnica in delovni prostor v službi.

»Delovno mesto je optimalno, če je zavarovano zaledje, to pomeni, da ko v službi sedimo za delovno mizo, nimamo vrat za hrbtom. Prav tako je bolje, če je miza postavljena bočno na okno kot pa pred njega,« pojasnjuje sogovornica. V pisarnah direktorjev je ta položaj običajno zelo dobro izbran, saj upošteva vsa ta pravila: zavarovan del za hrbtom, pregled in nadzor nad prostorom ...

Pri vselitvi v nove prostore, kjer je skupaj več delovnih mest, se zelo lepo vidi, kako se najprej zasedejo najboljši položaji, pa čeprav ljudje še niso slišali za feng shui. Tudi v pisarni ni ugodno sedeti za delovno mizo, ki stoji na osi vrata-okno.

Po enakih principih se da umestiti posteljo v spalnico. Po besedah sogovornice se velikokrat zgodi, da je postavljena ravno v os vrata-okno ali da je vznožje obrnjeno proti vratom. To ni dobro, prav tako ne, če imamo okno nad zglavjem, še dodaja, tudi med spanjem moramo imeti trdno zaledje za glavo. Nezaželeni so veliki ostri vogali (na primer vogal kakšnega dimnika ali velike omare), ki merijo na naše telo. »Naši možgani vsako konico, ost zaznajo kot napad, zato se sproži v telesu obrambni odziv in ustvarja se stres. Če ste ves čas obdani z ostrimi vogali, vas bo to obremenjevalo,« pojasnjuje arhitektka in poudarja, da pri tem misli na izrazite velike koničaste predmete.

Kakor poudarja, nasvetov in pravil ni mogoče povzeti v slogu receptov, saj je vsak prostor in človek poseben, je pa pomembno, da nam predmeti in barve, s katerimi se obdajamo, vedno vzbujajo prijetne občutke. Rastline, na primer, so dobrodošle v vsakem bivalnem prostoru, saj je dokazano, da nam izboljšajo počutje. »Po feng shuiju se ne priporoča rastlin s koničastimi listi, nekateri odsvetujejo juko, ki ima suličaste liste, prav tako ni najbolje, da je na delovni mizi kaktus,« pojasnjuje arhitektka. Dobra izbira so zdrave rastline z okroglimi listi.

Radiestezijski pregled

V okvir analiz feng shui lahko sodi tudi radiestezijski pregled. Kakor razlaga sogovornica, radiestezija proučuje fizične objekte, vodne tokove in izvire, elektromag­netna polja, finosnovne fenomene, kot so avra, zemljine energetske mreže in območja povečanega zemljinega ionizirajočega sevanja. Radiestezist za analizo uporablja pripomočke, na primer bajalice, nihala, antene in podobno, opravi pa jo na konkretni lokaciji ali po načrtu prostorov na daljavo. »Ti vplivi so prisotni, vedno vključim v analizo še informacijo o njih, stranka pa se sama odloči, ali jo bo upoštevala ali ne,« pravi Špela Kryžanowski in pojasni, da ima radiestezija s feng shuijem skupno prepričanje, da iz zemlje izhajajo moči, ki lahko vplivajo na človeka.

  

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE