Kameliji ne sme biti toplo

30. 1. 2014 | Besedilo: Julijana Bavčar

kamelija

Danes imajo kamelije prizvok odmaknjenosti in prestiža, najbrž zaradi Dame s kmelijami Alexsandra Dumasa. Vendar je bila ta zimzelena grmovnica, ki izhaja z Daljnega vzhoda in pri nas za rast na prostem zahteva toplo obmorsko podnebje, nekdaj tudi v osrednji Sloveniji precej priljubljena. Ljubitelji so jo pogosto gojili na zastekljenih balkonih in terasah. Njen sortni izbor je danes bogatejši kot nekoč, temeljna napaka, zaradi katere ta lepotica kot posodovka danes marsikoga razočara, pa je neupoštevanje, da je to mrzloljubna rastlina.

Njen najpogostejši sovražnik so presuha in pretopla stanovanja. Kadar jih gojimo v zaprtem prostoru, naj temperatura ne presega 15 stopinj Celzija. V pretoplem prostoru jim popki radi odpadejo.

Kamelija ima rada kislo prst, podobno kot rododendroni, kar moramo upoštevati tako pri nakupu substrata kot gnojila. Ker je zimzelena grmovnica, ne sme trpeti žeje. To je posebej  pomembno v času, ko nastajajo cvetni popki, konec poletja in velik del jeseni. Odpadanje je posledica presušenosti, zbite prsti ali premikanja rastline. Če cvetne popke prizadene mraz, porjavijo in se zmehčajo.

Priporočljivo je, da preprečimo izhlapevanje vlage iz prsti, kar lahko naredimo z zastirko iz okrasnega lubja. Rastlina izgubi skozi liste veliko vode, tudi če je izpostavljena mrzlemu zimskemu vetru, kar se lahko zgodi predvsem na prostem rastočim kamelijam. V suhi zimi torej ne smemo pozabiti na zalivanje – dokler je prst mokra in ni zmrznjena, lahko namreč korenine črpajo vodo. O izsušenosti pričajo rjaveči listni robovi ali listi v celoti. Vetru izpostavljene posode moramo prestaviti v zavetje in suho prst zaliti s postano vodo. Če je zmrznjena, počakamo, da se odtali, nato kamelijo zalijemo.

Pogosta težava je pojav listne bledice, ki največkrat priča o pomanjkanju železa. Če se pojavi, rastline v tedenskih presledkih škropimo z raztopino listnega gnojila, ki vsebuje železo. Prst po potrebi prerahljamo. Če je stlačena, dodamo nekaj kisle prsti in staro premešamo, da pride zrak do korenin. Opisani način uporabimo tudi za obogatitev prsti pri rastlinah, ki so prevelike, da bi jih presajali; manjše presajamo po cvetenju, če jih ne presadimo, pa jih vsaj pognojimo. Rastlino zalivamo z deževnico ali vsaj s postano vodo, voda z apnencem namreč zmanjšuje kislost tal.

Kamelija je cvetlica za polsenčna ali senčna, topla in vlažna mesta, ki so zaščitena pred vetrom in soncem. Idealna temperatura je okoli 11 stopinj Celzija, ko nastajajo popki in cvetovi. Malo višja temperatura, okoli 15 stopinj je potrebna, ko se cvetovi odpirajo. Cveti od decembra do maja.

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE