Eden je že našel nekoga, ki ga ima rad

27. 2. 2011 | Besedilo: Karina Cunder Reščič, Nedelo

kitchenaid, Karina Cunder, oranžna barva, kuhinja, nagradne igre, modra barva

Čisto naključje je, da imam doma tak mešalnik KitchenAid, kot je ta, ki si ga lahko prislužite v naši nagradni igri. Lepega, mladega, močnega in oranžnega, tako da si nisem mogla kaj, da ne natipkam nekaj vrstic o tem, kako živi pri nas in kaj z njim počnemo.

Bil je darilo za rojstni dan novembra lani. Ne mislite, da to pišem zato, da bi 'pumpala' nagradno igro, ampak: naša majhna kuhinja je z njim videti nekako bolj upoštevanja vredno. Bolj kot kraj, kjer se resno kuha za resne jedce. Vsem je mešalnik zato na svoj način pri srcu. Naš je tako res našel nekoga, ki ga ima rad.  Sama mu nakonjenost izkazujem tako, da včasih čisto iz dolgega časa loščim njegov zgornji del. Otroka privlečeta stole, da sta višja, in očarano strmita vanj, kadar meša, celo mož je z nekakšnih tehničnim prizvokom v glasu potrdil, da je res 'v redu'.

Je pa res, da pri nas stoji bolj za okras in je tisto o resni kuhinji za resne jedce bolj za tenkočutne opazovalce, tiste, ki razumejo govorico simbolnega. Med tednom je  namreč ura šest popoldne, preden se naberemo doma; sama sem povečini tako izžeta, da nimam moči za kuharske vragolije in jem samo tisto, kar se da nalomiti (čokolado), ali napičiti iz kakšnega kozarca (kumare). Mlečnih gresov in večerne menijske ponudbe za otroke pa ni treba miksati. Med vikendi se lotimo tudi česa bolj kompleksnega, vendar pa smo tudi tu nekoliko posebni: otroka imata oba alergije, tako da smo recimo pri peki slaščic omejeni na veganske recepte, teh pa tudi ni ne vem koliko. Ima pa naš mešalec tudi nastavek za izdelovanje makaronov, ki pa je še v embalaži. Že nekaj mesecev namreč ugotavljem, kje se dobi moka durum za testenine, ki jih jemo pri nas doma (jajčnih namreč ne smemo).

Kljub temu pa  je KitchenAid naš najljubši kuhinjski aparat. Prej je imel močno konkurenco v manj glamuroznem, ampak vsaj desetkrat na dan uporabljenem kuhalniku vode. Potem pa je ta pred kakima dvema tednoma ob tihem presketu nekje v električnem drobovju zapustil to solzno dolino. Tako zdaj mešalec na pultu stoji skoraj sam. Za družbo ima le kuharčka na kultnih kuhinjskih dozah, ki sem jih nekoč našla na bolšjaku v Ljubljani in kupila, ker so bile perfektno ohranjene. Tam ga puščamo iz omenjenih 'simbolnih' razlogov, nekaj pa zato, ker je hudo težek in ga človek ne bi za svoje veselje dvigoval ali spuščal v kakšno omaro. In tako je že od prvega dne, od 17. novembra lani, ko je prišel k nam.

Se pa spomnim, kaj je bila prva stvar, ki smo jo spekli  s pomočjo novega mešalca. In ker je to hkrati tudi recept, ki me je osupnil s svojo neverjetno preprostostjo, ga bom prepisala (rahlo prirejen je namreč primeren tudi za otroke, ki imajo alergijo na jajca in kravje mleko in mogoče pride prav še komu):

Meden kolač (iz knjige Čebelarstvo, Založba Kmečki glas, 1982):

Eno jajce (lahko izpustite ali nadomestite z žlico čičerikne moke), 200 g sladkorja, 250 g tekočega medu, četrt litra (riževega) mleka, zavitek vanilijevega sladkorja.

Vse sestavine dobro pomešamo in dodamo pol kg moke z 1 pecilnim praškom. Lahko dodamo še 100 do 150 g celih orehovih jedrc in 100 do 150 g rozin, namočeni v rum, in naribano lupino ene limone.  To zmes počasi pečemo na 170  stopinjah namanj eno uro. Kolač ostane dolgo svež.

Povejte še vi kaj?

 

 

 

KOMENTARJI

costes
13. 9. 2011 11:41

Meni je pa Kenwood KMix serija lepsa..pa se cenovno ugodnejsa..na amazonu ze za 200 ojro..

KarinaC
10. 3. 2011 07:07

@Barbara Barbara, kruh je fantasticen. Sama ga nalijem v modelcke za muffine, da dobim vec manjsih kosckov. Vas pa opozarjam, da je zaradi obilice medu testo res zelo gosto in se ga tezko vrti... Zato smo ga podvrgli kitchenaidu :)

Barbara Pezdir
9. 3. 2011 22:33

Ojla! Hvala. Bom poskusila vaš recept. Moko pa bom nadomestila s tisto za bolnike s celiakijo, ker je najmlajša punčka alergična tudi na pšenico. Barbara Pezdir

tanja
8. 3. 2011 07:53

KitchenAid ti si zakon,samo zakaj si tako drag?

janez
4. 3. 2011 05:41

Kdor nima KitchenMaid, naj ima vsaj KitchenAid - prava stvar za samske moške, ki radi kuhajo!

Maruša
3. 3. 2011 19:03

Vsakič, ko grem na faks, izstopim eno postajo prej - da grem lahko mimo izložbe s KitchenAid-om. Čisto resno.

Saša
3. 3. 2011 16:25

KitchenAid, je vsestransko uporaben strojček, ki bi mi olajšal pripravo vrhunskih dobrot za otroke v vrtcu. Z njim bi lahko pripravljala, biskvitne kolače, vzhajane sladke kruhke, drobna začinjena peciva in še in kakšne dobrote, ki otroku prinesejo nasmeh na obraz. Ker vse stvari trenutno pripravljam ročno, bi mi ta elegentna, multifunkcionalna in oranžna "stvarca" olajšala delo, predvsem pa izboljšala teksturo pripravljenih dobrot. Upam, da jo dobim in otrokom ter sebi popestrim kuharijo;)

Renata
3. 3. 2011 07:10

Ko sem listala vašo revijo, mi je kar vzelo sapo saj sem videla tega lepotca in nagradno igro. Tak mikser si želim že precej časa in doma ko mesim kruh v starem mikserju me sin vedno heca, če hočem da se stari mikser pokvari, da si bom lahko kupila KitchenAid. z največjim veseljme bom z njem mesila testo za kruh in ostale dobrote, ki so pri nas doma zelo pogosto na mizi. Lep pozdrav

Alenka
2. 3. 2011 20:21

Pošteno povedano meni ta "retro vajenc" na pogled niti ni preveč všeč. Morda bi se v naši kuhinji udomačil zgolj zaradi meni ljube oranžne barve, ki prekriva sedežne blazine in prte :). In psss - le kako vam uspe, da ob mešanju, seklanju, gnetenju, piriranju v skledi brez pokrova ne dekorirate vsega okoli sebe? Naj pride vajenc k vsem, ki si ga močno želite! :)

vesna
2. 3. 2011 18:29

Pravkar sem ogledovala revijo - Delo in dom - ter se presenečena zazrla v prekrasni mešalnik. No, začela bom od začetka. Po 40-tih letih sva z možem končno zamenjala kuhinjo. Mož spreten v vseh delih, je prepleskal stene, pobarval vrata, položil ploščice. Same tople barve, v katerih oba penzionista skupaj z že odraslimi otroki in vnuki-uživava. Rada pečem peciva in dnevno sveži kruh, kateri imajo vsi radi ter ga vedno znova hvalijo. Že vrsto let uporabljam mešalnik, ki so mi ga kupili otroci za dan žena. Zadnjič mi je pri delu skoraj padel iz rok, ko je počilo in zasmrdelo. Nisem upoštevala možev nasvet, da je preslab za to vrsto testa. Sedaj si ogledujem po trgovinah mešalnike.Večvatni so predragi, drugi so cenejši in preslabi. Tako ostaja želja, ki mi je ta hip pred očimi. Gledam ta strojček ki je topel kot moja kuhinja. Jaz ga ne bi imela samo rada, to bi bil moj najboljši prijatelj in najboljša družba v kuhinji. Pekla bi posebne hlebčke za vnukico ki ima alergijo. Verjamite da me včasih pri gnetenju že boli roka. Zato si ga želim. In ne samo da je že na videz močan in čvrst, glede lepote je kot pravi - MISTER.

Slavka Slatnar
2. 3. 2011 18:26

Tega si resnično želim in bi mi polepšal mojo kuhinjo

jernej
2. 3. 2011 16:26

moja žena, ki se vsak dan vrti okoli loncev in preizkuša vse sorte receptov, bi si pa res zaslužila tega oranževca ... in čeprav bi ga vsak dan gledala in občudovala, nanj ne bi bil čiso nič ljubosumen. :-)

Špela
2. 3. 2011 15:06

Ko moja mami vidi te mešalnike... Oh in sploh in tako hudo "znori", potem se napol zjoče, je namreč hudo predrag za njen žep in začne žlubodrati, kako lep in fin in cenjen in vse po dolgem in po čez, je ta mešalnik. Ker bo morala kmalu poskrbeti tudi za drugega vnuka (+ ostali člani družine), si želim ta Kitchen Aid mešalnik zanjo. Je strastna kuharica, po profesiji in duši. Je na pragu upokojitve in že izbira kuhinjo, ki si jo bo "privoščila" ob tem dogodku. Ker ne more imeti vsega, ima pa zagotovo najnujnejše, bi ji iz srca privoščila tole zadevico, ki ji požene kri po žilah :) Po naklučju sem dobila Kitchen Aid pekač vafljev in ga ne morem prehvaliti (sama si ga zagotovo ne bi kupila). Torej, da ne bom preveč dolgotvezila in se ponavljala, zaključujem. Moja zlata mami je eno veliko sonce, ta mešalnik bi pasal ravno v njeno kuhinjo. Mogoče pa kdaj.

dragica
2. 3. 2011 12:22

mešalnik bi srčno rada imela ampak so to zame samo sanje

Mateja
2. 3. 2011 12:04

Oh, tale vaš oglas za mešalnik mi je kar zaprl sapo, zato vam takoj RESNO pišem. Sem prava kulinarična fanica in si takšen mešalnik zelo želim. Zelo bi mi olajšal delo, vsaj skoraj vsak dan pečem kruh za našo 5 člansko družino. Zaenkrat si ga zaradi moje brezposelnosti ne moremo privoščiti, zato si pomagam z 20 let starim mešalnikom, ki pa ga skrivam v predalu, saj je pravi čudež, da še dela... Tale MLAD, LEP, MOČAN, ORANŽEN mešalnik pa bi z svojim bliščem dobil pomembno mesto v naši kuhinji in še po oranžni barvi se odlično dopolnjuje z našo kuhinjo. Prepričani smo, da te bomo imeli zelo radi, zato te z nestrpnostjo pričakujemo.

Jože Žabkar
2. 3. 2011 11:25

Bomo videli!

SONJA PEČAR
2. 3. 2011 10:54

Brez komentarja, ker ti ta kuhinjski pripomoček vzame sapo.

Sandra
2. 3. 2011 09:55

Joj, čudovit je in meni bi zeloooo olajšal kuho pri štirih otrocih! Sploh ker zelo radi kuhamo in se preizkušamo v novih receptih, pa si jih zmišljujemo, jih prirejamo... Moji mali pomočniki bi bili navdušeni, jaz pa še bolj, da o očku ne govorimo ;-). Pa še poživil bi naš kuhinjski pult s svojo kričečo barvo! Oh ja, ko bi le bil naš...

Ana Hlebec
2. 3. 2011 09:39

Pozdravljeni, tudi sama že dlje časa ogledujem KitchenAid, a mi ga še ni uspelo kupiti. Vedno je kaj pred njem. Čakam, mogoče dočakam, da ga dobim za rojstni dan (kdaj!). Smo petčlanska družina in vedno kaj pripravljamo. O KitchenAid-u sem slišala od prijateljic, ki ga pridno uporabljajo, same dobre stvari. Upam, da mi bo nekoč polepšal kuhinjo in z nim moje kuhrske in slaščičarske spretnosti.

leandros
2. 3. 2011 09:19

Definitivno je ta mešalnik to kar si že dolgo časa želim! Če le utegnem, sploh ob kakšnih posebnih priložnostih, rada sprobam kakšen nov recept za peko peciva in ob tem bi mi še kako dobro prišel en takle mešalnik. S svojimi plastičnimi posodami in mikserjem mi sicer ponavadi tudi uspe pa vendar z njim pa bi to bilo,.. Poleg tega pa bi mi enkratno pristajal h kuhinji pravzparav kar k celemu stanovanju saj je oranžna barva med mojimi najlubšimi. Rada bi ga imela, res, obljubim! Lp

helena
2. 3. 2011 08:52

vau! kako bi pasal v mojo novo kuhinjo!!!

Maruša Oražem
2. 3. 2011 08:41

Takšen mešalnik si želim v svoji kuhinji. Pri opremljanju kuhinje je zmanjkalo denarja zanj. Nekoč ga bom imela.

Marjeta Gorše
2. 3. 2011 08:39

Ta mešalnik bi bil pravi sonček v moji kuhinji.

Dušan
2. 3. 2011 08:27

Zadeva je vrhunska in bi bila v veliko uporabo v najini kuhinji

Dani Pfeifer
2. 3. 2011 08:05

Lep dizajn, zelo si ga želim, da ženo razveselim!

Martina Konte
2. 3. 2011 07:52

Takšen mešalnik si že dolgo želim.

Martina Konte
2. 3. 2011 07:51

Takšen mešalnik si že dolgo želim.

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE