23. 9. 2011 | Besedilo: Julijana Bavčar | Fotografije: dokumentacija Dela
Ekološke kmetije odpirajo vrata
23. 9. 2011 | Besedilo: Julijana Bavčar | Fotografije: dokumentacija Dela
Zadnji konec tedna v septembru se bo v okviru mednarodnega dneva odprtih vrat na ekoloških kmetijah in na pobudo Zveze združenj ekoloških kmetov Slovenije (ZZEKS) javnosti predstavilo 12 ekoloških in biodinamičnih kmetij v Sloveniji.
Na vodenih ogledih se bodo predstavile vsem, ki si želijo spoznanti načela in prakso ekološkega kmetijstva, poskusiti njihove pridelke in najti možnost za neposreden nakup ekoloških živil pri pridelovalcu in rejcu brez posrednikov. Obiskovalci bodo spoznali, kako deluje sistem nadzora, ki zagotavlja, da je hrana res pridelana na biološki in biodinamičen način.
Zadnji vikend v septembru se v Sloveniji ekološke kmetije – vse imajo ustrezen certifikat, med njimi pa je veliko nosilcev blagovne znamke Biodar, kolektivne znamke za slovenska živila, ki so pridelana in predelana po standardih ZZEKS – predstavljajo že nekaj let zapored, zanimanje javnosti zanje pa je iz leta v leto večje.
Letos bodo svoja vrata odprle v nedeljo, 25. septembra, njihov seznam in urnike pa si lahko ogledate v nadaljevanju. Zastopani so vsi deli Slovenije, posebnost pa je, da se bodo na ekiloški kmetiji Čemas iz Vinice skupaj z njo predstavile še tri druge belokranjske kmetije.
KOMENTARJI
Mirko
23. 9. 2011 11:59
Zakaj so v sosednji Avstriji ekološko pridelana živila cenejša kot pri nas?