Kdor ima zemljo, naj dela na njej, drugi pa v službo

8. 8. 2013 | Besedilo: Helena Peternel Pečauer, Delo

ekološka kmetija, zabojčki zelenjave, ekološka pridelava, zelenjava

Z mladimi očmi in močmi je kmetovanje precej drugačno, kot je bilo pred pol tisočletja, ko so utemeljili domačijo Z Razborca, današnjo ekokmetijo Kos.

Že v rosni mladosti je Aleš svojo nevesto Ksenjo z majhne kmetije v Marnu nad Rimskimi Toplicami pripeljal na domačijo v Zabreznik nad Izlakami. »Se je izplačalo,« smeje se potrdi Aleš. Takrat so kmetijo še vodili njegovi starši, leta 2005 pa jo je, kot najmlajši sin, pri enaindvajsetih, prevzel. »Trije bratje so že prej zbežali od doma,« se pošali Ksenja. Aleš ji pritegne: »Ja, jaz pa še nisem znal leteti.« Starejša Kosova sta se ukvarjala s pridelavo mleka. Mlada sta kaj hitro izračunala, da z nekaj centi od litra napredka ne bo. Zato sta Aleš, ki je po poklicu veterinar, in Ksenja, ki je končala gostinsko šolo, pustila službi, staknila glavi in se vrgla v pridelavo zelenjave. Leta 2011 sta se usmerila v ekološko kmetovanje.

Vzhodno pod hišo sta zorala ledino in v vrste potaknila sadike solate, kolerabice, bučk, kumaric, paprike, paradižnika, ohrovta, blitve, fižola, lahko bi naštevala še naprej, pa bi gotovo pozabila omeniti še kakšno stvar, ki uspeva na rodovitni lapornati zemlji. S svežo, zjutraj nabrano zelenjavo zdaj preskrbujeta dva vrtca v dolini, trboveljskega in zagorskega, in številne posameznike, predvsem iz Domžal in Ljubljane, ki po spletu pri njiju naročajo zabojčke sezonske zelenjave.

V zabojčke na željo kupcev lahko dodajo še sveže pečen kruh pa domači sirup iz grozdja ali bezga in še kislo skuto, kravje ali kozje mleko, jabolčni kis pa sadje in zelišča, lahko tudi potico, domače kekse ali rezance. Več o tem, kako zakoncema Kos vse to uspeva, si lahko preberete v četrtkovi tiskani izdaji Dela ali na www.delo.si.

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE