Eko sklad razpisal dva milijona evrov za nepovratne finančne spodbude pravnim osebam

Eko sklad je 10. junija v uradnem listu objavil dva nova javna poziva za pravne osebe. Milijon evrov je na voljo za nepovratne finančne spodbude občinam za naložbe v rabo obnovljivih virov energije, prav tako milijon evrov pa za nepovratne finančne spodbude za električna vozila. Eko sklad je precej povečal tudi obseg sredstev na nekaterih drugih razpisih.

Namen javnega poziva za nepovratne finančne spodbude lokalnim skupnostim za nove naložbe rabe obnovljivih virov energije in večje energijske učinkovitosti stavb je spodbuditi izvedbo ukrepov učinkovite rabe energije in povečanje rabe obnovljivih virov energije v starejših stavbah, ki so v lasti oz. solasti občin, so v sporočilu za javnost po objavi v uradnem listu pojasnili v Eko skladu. Kot so zapisali, se pravica do nepovratne finančne spodbude dodeli le za novo naložbo izvedeno od 1. januarja letos do objave zaključka javnega poziva v uradnem listu.

Ukrepi, za katere se prizna spodbuda po tem javnem pozivu, so med drugim toplotna izolacija fasade, zunanjega zidu ali zidu proti terenu v stavbi, toplotna izolacija strehe, zamenjava zunanjega stavbnega pohištva v stavbi, vgradnja toplotne črpalke za centralno ogrevanje, kurilne naprave na lesno biomaso za centralno ogrevanje, solarnega ogrevalnega sistema ali prezračevanja z vračanjem toplote odpadnega zraka v stavbi, zamenjava sistema razsvetljave v stavbi in optimizacija sistema ogrevanja v stavbi.

Nepovratna finančna spodbuda znaša 20 odstotkov upravičenih stroškov naložbe z vključenim davkom na dodano vrednost (DDV), v primeru, da ima vlagatelj sedež ter nepremičnina, kjer se bo izvedla naložba, leži na območju Triglavskega narodnega parka, pa se nepovratna finančna spodbuda poviša za 25 odstotkov.

Javni poziv nepovratne finančne spodbude pravnim osebam za električna vozila je namenjen določenim pravnim osebam za naložbe v nakup novih ali predelavo okolju prijaznejših vozil za cestni promet.

V tem primeru so do spodbud opravičene osebe javnega prava, z izjemo neposrednih uporabnikov državnega proračuna, torej nevladne organizacije s statusom delovanja v javnem interesu in pravne osebe zasebnega prava, ki so že pred sprejetjem novele zakona o davku na dodano vrednost imele pravico do odbitka DDV.


"Ta pravica je za vozila, ki se uporabljajo za opravljanje dejavnosti prevoza potnikov in blaga, dajanje v najem in zakup ter za nadaljnjo prodajo, vozila, ki se uporabljajo v avtošolah za izvajanje programa usposabljanja iz vožnje v skladu z veljavnimi predpisi, kombinirana vozila za opravljanje dejavnosti javnega linijskega in posebnega linijskega prevoza ter osebna specialna vozila, prilagojena izključno za prevoz pokojnikov," so zapisali v sporočilu za javnost.

Eko sklad povečal tudi obseg sredstev na nekaterih drugih razpisih

V uradnem listu so bile medtem objavljene še spremembe razpisanih nepovratnih sredstev nekaterih preteklih javnih pozivov.

Tako pri javnem pozivu glede finančnih spodbud gospodarstvu za skoraj ničenergijske stavbe višina razpisanih nepovratnih sredstev po novem znaša 1,22 milijona evrov (nazadnje 2,7 milijona evrov).

Pri ostalih spremembah gre za povečanje sredstev. Za spodbude lokalnim skupnostim za skoraj ničenergijske stavbe je po novem na voljo 15,5 milijona evrov (nazadnje 14 milijonov evrov), za spodbude v skupne naložbe v stavbe s tremi ali več deli 13,8 milijona evrov (nazadnje 7,8 milijona evrov), za spodbude občanom za električna vozila 11,5 milijona evrov (nazadnje 2,5 milijona evrov), za kreditiranje okoljskih naložb občanov pa je po novem na voljo 35 milijonov evrov (nazadnje deset milijonov evrov).

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE