Energetsko najbolj prodorne občine so Bovec, Medvode in Koper

Slovenske občine so v zadnjih letih čedalje bolj aktivne na področju učinkovite rabe energije in naredijo veliko več, kot od njih zahteva zakonodaja. Najbolj prodorne so včeraj razglasili na osmi konferenci En.občina & En.management. Častni naziv so prejele občine Bovec, Medvode in Koper, posebno priznanje za dolgoletno sistematično delo in nenehen napredek na tem področju pa je prejela Občina Divača.

Aktivnosti slovenskih občin na področju učinkovite rabe energije (URE) in obnovljivih virov (OVE) so v veliki meri odvisne od velikosti občinskih proračunov. Tiste z večjimi lahko namreč hitro izvedejo večje energetske projekte, tiste z manj sredstvi pa si velikih in opaznih projektov sicer ne morejo privoščiti, a po drugi strani ogromno naredijo na izobraževanju, promociji, manjših projektih, je ugotovila strokovna komisija, ki so jo sestavljali Boris Sučič z Instituta Jožef Stefan (predsednik komisije), Jana Habjan Piletič iz družbe JHP, Črtomir Kurnik iz Lokalne energetske agencije Gorenjska (LEAG), Rajko Leban iz novogoriške lokalne energetske agencije (GOLEA) in Andreja Šalamun iz družbe Montel Energetika.NET.

Komisijo je v kategoriji malih občin najbolj prepričala Občina Bovec, v kategoriji srednje velikih Občina Medvode, v kategoriji mestnih občin Mestna občina Koper, posebno priznanje za dolgoletno sistematično delo na področju OVE in URE ter nenehen napredek pa je prejela Občina Divača.

Bovec kmalu z daljinskim ogrevanjem na lesno biomaso

Bovška občina je do zdaj izvedla že številne inovativne energetske projekte, med drugim postopoma prenavljajo javne objekte in zamenjujejo javno razsvetljavo. Poleg tega v sodelovanju z Goriško lokalno energetsko agencijo (GOLEA), ki zanjo v celoti izvaja aktivnosti energetskega menedžmenta, spodbuja vključevanje otrok in mladine v programe ozaveščanja na področju URE in OVE ter izobraževanje hišnikov. Prihodnje leto načrtujejo gradnjo sistema na daljinsko ogrevanje na lesno biomaso (DOLB), za katerega bo projektant še ta mesec izdelal projekt za izvedbo (PZI), agencija GOLEA pa bo nato pripravila novo investicijsko dokumentacijo in s pomočjo zunanjih izvajalcev še razpis za izbiro izvajalca po odprtem postopku s pogajanji. Občina je za projekt, ki bo pozitivno vplival na izboljšanje stanja okolja, konkurenčnost lokalnega gospodarstva in posledično na dvig kakovosti življenja v občini, pridobila sredstva Evropske investicijske banke.

V Divači prenovili že skoraj vse večje javne objekte

Občina Divača je že vrsto let ena od energetsko najbolj prodornih občin v Sloveniji, pred štirimi leti je bila celo izbrana za energetsko najbolj učinkovito v kategoriji malih občin, letos pa je dobila posebno priznanje za dolgoletno sistematično delo in nenehen napredek na tem področju. V zadnjih letih so prenovili praktično vse večje občinske javne objekte, v katerih raba energije predstavlja skupaj več kot 75 odstotkov rabe vseh občinskih javnih stavb. Občina je bila med prvimi pri nas, ki je testirala inovativni model energetskega pogodbeništva pri sanaciji javne razsvetljave. V uporabi imajo tri električna kolesa in postavljeno polnilnico za električne avtomobile v Divači, do konca leta načrtujejo postavitev še dveh dodatnih polnilnic pred parkom Škocjanske jame. Odlično sodelujejo z agencijo GOLEA in uspešno pridobivajo namenska nepovratna sredstva za vlaganje in razvoj novih tehnologij.

Uslužbenci medvoške občine s souporabo električnega avtomobila  

V Občini Medvode so zelo aktivni na področju trajnostne mobilnosti in v prihodnjih letih načrtujejo posodobitev voznega parka. Lani so na javnem parkirišču pred knjižnico in občinsko stavbo v središču mesta postavili polnilnico za hitro polnjenje dveh električnih avtomobilov, letos pa so poskusno zasnovali projekt »Prostofer«, v okviru katerega naj bi občinski uslužbenci za službene poti po občini souporabljali električni avtomobil. Hkrati bi občina nudila občanom brezplačen prevoz iz oddaljenih krajev, odmaknjenih od mestnega potniškega prometa. Projekt naj bi zaživel že prihodnji mesec. V Medvodah že leta uporabljajo tudi napravo za meritve zraka z vsebnostjo trdih delcev, ki jo nameravajo nadgraditi. S posodobitvijo bodo izvajali meritve tako rekoč vseh prašnih delcev, temperature zraka, zračnega pritiska in relativne vlažnosti. Znotraj občinske uprave na področju energetike delujeta dve osebi, za energetski menedžment skrbi zunanje podjetje s šestimi strokovnjaki z različnih področjih.

V Kopru prenovili 16 kotlovnic v javni objektih in javno razsvetljavo

V Mestni občini Koper, ki je že vrsto let med finalisti natečaja En.občina, sistematično pristopajo k energetski učinkovitosti in uvajanju OVE, aktivni so tudi v povezovanju z drugimi občinami v širšem mednarodnem prostoru. »Občina je prepoznala energetsko učinkovitost kot strateško področje, ki omogoča povrnitev vloženih sredstev v obliki denarnih prihrankov, poleg tega je zaradi manjše rabe energije pomembna tudi za izboljšanje kakovosti bivanja v mestu in vpliva na konkurenčnost lokalnega gospodarstva,« je v utemeljitvi zapisala komisija. Sredstva za izvedbo projektov pridobivajo iz različnih virov, v okviru javno-zasebnega partnerstva pa so prenovili 16 kotlovnic v javni objektih in javno razsvetljavo. Gre za primere dobrih praks, saj prenove vključujejo napredne tehnologije URE in sisteme za izrabo OVE (toplotna črpalka, sončna elektrarna, kotli na lesno biomaso) ter prezračevanje. V javno razsvetljavo so vgradili nove sisteme za zmanjšanje rabe električne energije in prilagajanje svetlobne ravni dejanskim potrebam, kar je občutno zmanjšalo svetlobno onesnaženje. Energetski menedžment za občino opravlja agencija GOLEA.

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE