Subvencije Eko sklada za energetsko obnovo stavb

Eko sklad je 20. maja objavil nov razpis za subvencioniranje energetske obnove stavb, namenjen gospodinjstvom. V njem je za devet različnih ukrepov na razpolago 26 milijonov evrov. Za subvencijo je mogoče z vlogo zaprositi za naložbe, izvedene od 1. marca letos do šest mesecev po zaključku razpisa. Med naložbami, za katere so namenjene nepovratne spodbude, ni naložb v male sončne elektrarne.

Razpis (uradno Javni poziv 99SUB-OB22) namenja občanom subvencije za te namene: vgradnjo solarnega ogrevalnega sistema v stavbi; vgradnjo kurilne naprave na lesno biomaso za centralno ogrevanje stavbe; vgradnjo toplotne črpalke za centralno ogrevanje stavbe; zamenjavo ali vgradnjo toplotne postaje za priklop na daljinsko (za eno- ali dvostanovanjske stavbe); toplotno izolacijo fasade starejše eno- ali dvostanovanjske stavbe; vgradnjo energijsko učinkovitih lesenih oken v starejši stavbi; toplotno izolacijo ravne, poševne strehe ali stropa proti neogrevanemu prostoru oz. podstrešju v starejši stavbi; toplotno izolacijo tal na terenu ali nad neogrevanim prostorom oz. kletjo v starejši eno- ali dvostanovanjski stavbi; vgradnjo prezračevanja z vračanjem toplote odpadnega zraka v stavbi.

Brez subvencij za plinske kotle in sončne elektrarne

Pri zamenjavi ogrevalnih naprav v razpisu tokrat ni subvencij za vgradnjo kondenzacijskih plinskih kotlov. Vesna Črnilogar, sekretarka Eko sklada, nam je na vprašanje, ali jih za to ogrevalno tehnologijo tudi v prihodnje ne bo, odgovorila: »Glede na usmeritve ministrstva za infrastrukturo oz. smernice evropske komisije glede ukrepov za zmanjšanje odvisnosti od ruskega plina se uporaba plina ne spodbuja več.« Podoben odgovor smo dobili na vprašanje, kdaj je pričakovati nov razpis Eko sklada, namenjen fizičnim osebam, za subvencioniranje malih sončnih elektrarn. »Predvidoma ga ne bo.« Za pojasnila, ali naj bi skladove subvencije za sončne elektrarne nadomestil sistem subvencioniranja sončnih elektrarn na družbi Borzen, nas je napotila na ministrstvo za infrastrukturo. A do konca redakcije s pristojnega ministrstva nismo prejeli odgovorov na vprašanja o tem, kako bo s subvencioniranjem sočnih elektrarn v prihodnje.

So pa po njenih besedah do subvencij upravičene v prejšnjih razpisih prejete vloge za ta namen, ki izpolnjujejo razpisne pogoje in še niso bile obravnavane. Sredstva zanje so zagotovljena, je povedala Vesna Črnilogar. Na zadnji javni poziv 93SUB-SO21 je prispelo več kot 9800 vlog, ki jih bodo obdelovali še v prihodnjem letu.

Denar za tokratni poziv za subvencioniranje energetske prenove stavb 99SUB-OB22 se zagotavlja iz sredstev, zbranih iz prispevka za energetsko učinkovitost, za zamenjavo starih kurilnih naprav z novimi kurilnimi napravami na lesno biomaso ali s toplotnimi črpalkami pa na podlagi odloka o programu porabe sredstev Sklada za podnebne spremembe.

Razpis prinaša še nekaj novosti

Pri tehničnih pogojih in merilih pri posameznih ukrepih, ki so predmet dodelitve spodbude, ni bistvenih sprememb, nekaj logističnih sprememb je posledica uveljavitve novega zakona o varstvu okolja, zadevajo pa oddajo vlog in vročanje odločb in bodo, kot pravi Črnilogarjeva, pripomogle k hitrejši komunikaciji in zmanjšanju zaostankov pri obravnavi vlog. Novo je denimo to, da bo vlogo mogoče oddati tudi po elektronski poti brez varnega elektronskega podpisa.

Po novem bodo poleg lastnika oziroma solastnika nepremičnine, imetnika stavbne pravice na nepremičnini oziroma najemnika do spodbude upravičeni ožji družinski člani lastnika npr. zakonec, otroci, starši, brati sestre, vnuki, stari starši (doslej vsi družinski člani). Če ima vlagatelj stalno prebivališče in nepremičnina, kjer bo izvedena naložba, leži na območju Triglavskega narodnega parka, se višina spodbude po tem javnem pozivu poviša za 25 odstotkov.

!!galerija!!


Nekaj vsebinskih novosti, ki jih še nismo omenili, pa tokratni razpis vseeno vsebuje: ključne so že omenjeno dokončanje naložbe še pol leta po zaprtju razpisa ter višje subvencije (do 30 odstotkov priznanih stroškov naložbe) za naložbo v vsaj tri ukrepe, od katerih sta bila vsaj dva ukrepa izvedena v obdobju od 1. 1. 2021 do 1. 3. 2022, najmanj eden pa po 1. 3. 2022. Pri tem je treba poudariti, da ostaja enako kot po prejšnjem razpisu spodbuda za izvedbo treh in več ukrepov pri obnovi starejše stavbe višja (do 30 odstotkov), pri čemer bodo vsi ukrepi izvedeni po 1. marcu letos.

Pri vgradnji kurilne naprave na lesno bio­maso za centralno ogrevanje stavbe je osnovna višina spodbude za peletno peč z vodnim toplotnim prenosnikom (kamin) po novem 800 evrov in je nižja od spodbude za kotle na lesno biomaso (2000 evrov). Višja spodbuda za zamenjavo stare kurilne naprave s kaminom pa znaša do 50 odstotkov priznanih stroškov (ne več kot 2000 evrov), za MO Celje pa do 60 odstotkov priznanih stroškov naložbe (ne več kot 2400 evrov). Spodbuda za druge kotle na biomaso je v primerjavi s prejšnjim razpisom nespremenjena, dodana pa je zahteva za prvi pregled nove kurilne naprave in vpis v evidenco kurilnih naprav.

Nadaljnja novost je zamenjava ali vgradnja toplotne postaje za priklop eno- ali dvostanovanjske stavbe na sistem daljinskega ogrevanja: kot obvezna priloga k vlogi je zahtevano soglasje za priključitev v primeru nove priključitve na daljinsko ogrevanje oz. novo soglasje za priključitev v primeru zamenjave toplotne postaje, če se spremenijo osnovni parametri priključka.

Oddaja po zaključku naložbe

Vesna Črnilogar upravičencem priporoča oddajo vloge, ko je naložba v celoti izvedena, da lahko k njej priložijo vse zahtevane priloge. Vlogo sicer lahko vlagatelj na sklad pošlje tudi prej in jo pozneje dopolni z dokumentacijo o zaključku naložbe. Trenutno morajo namreč vlagatelji na pregled vloge čakati več kot sedem mesecev, pojasnjuje. Ker se postopki razlikujejo, so osnovni koraki za posamezne pozive (tj. oddaja pred ali po izvedbi naložbe) zbrani na tem spletnem naslovu.

Najpogostejše napake vlagateljev 

In katere so najpogostejše zmote potencial­nih prosilcev za subvencije? Po besedah sogovornice je največ nerazumevanja, ker vlagatelji ne preberejo besedila javnega poziva, na katerega oddajo vlogo, in vlogi ne priložijo vse potrebne dokumentacije in izjav. Pri razpisih za ukrepe učinkovite rabe in rabe obnovljivih virov energije v stavbah spodbuda najpogosteje ni dodeljena zaradi neustrezne debeline vgrajene toplotne izolacije, ker stavba ni stanovanjska, je v lasti pravne osebe, pa tudi, ker je naložba izvedena v lastni režiji.

Doslej so bile vloge za naprave za samooskrbo z električno energijo (sončne elektrarne) najpogosteje zavrnjene, ker je bila naložba izvedena pred oddajo vloge, ker ni vsebovala soglasja za priključitev, ki je sicer obvezna priloga k vlogi, ker je bil vlagatelj pravna oseba in ni bil lastnik stavbe, še povzemajo na Eko skladu.

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE