Zavrnjena okoli petina vlog za samooskrbne sončne elektrarne

Lani je bilo v Sloveniji vloženih okoli 29.700 vlog za izdajo soglasja za priključitev samooskrbne sončne elektrarne, od tega jih je bilo zavrnjenih ali omejenih z delovno močjo okoli 5750 oz. 19,4 odstotka.

Do konca junija letos je bilo vloženih okoli 13.400 vlog za priključitev samooskrbne sončne elektrarne, od tega jih je bilo zavrnjenih ali omejenih z delovno močjo okoli 3000, kar predstavlja 22,4-odstotni delež, so povedali v sistemskem operaterju distribucijskega omrežja SODO.

Največ zavrnitev oz. omejitev moči je na območju Elektra Maribor, sledi Elektro Ljubljana in nato Elektro Celje. Malo zavrnitev je na območju Elektra Primorska in še manj na območju Elektra Gorenjska.

V Sloveniji je bilo konec junija na distribucijsko omrežje priključenih okoli 39.700 sončnih elektrarn skupne moči 899,5 megavata (MW).

PREBERITE ŠE: SONČNE ELEKTRARNE: NA POTI K SOLARIZACIJI SLOVENIJE

Od tega je bilo 35.630 sončnih elektrarn priključenih po načinu samooskrbe, gre za predvsem manjše elektrarne na hišah, skupne moči 458 MW. Sončnih elektrarn z merjeno proizvedeno električno energijo, to so predvsem večje sončne elektrarne, je bilo 4070, skupne moči 441,5 MW.

V državi je bilo konec junija letos okoli 39.700 sončnih elektrarn, od tega 35.630 za samooskrbo, kažejo podatki SODO.

Prenasičenost s proizvodnimi napravami

Razvojni načrt distribucijskega omrežja električne energije v Sloveniji za obdobje 2023-2032, ki je objavljen na spletni strani SODO, navaja, da distribucijski operater skupaj z elektrodistribucijskimi podjetji neprestano vlaga v razvoj in krepitev omrežja ter da so prav zaradi teh vlaganj lahko večino proizvodnih naprav iz razpršenih virov vključili.


"Vendar prehajamo v fazo, ko je delež zavrnjenih vlog za izdajo soglasij za priključitev samooskrbnih naprav začel naraščati, kar ni posledica zamud pri vlaganjih, temveč je obseg vlog in s tem priključevanje proizvodnih naprav pričel presegati razpoložljivi obseg kapacitet v omrežju, kar v posameznih delih omrežja že pomeni prenasičenost s proizvodnimi napravami," so zapisali v načrtu, pripravljenem novembra 2022.

V letih 2019-2021 je bilo skupno 383 zavrnitev priklopov proizvodnih naprav skupne moči 4,99 MW, omejitev moči pa je bila predpisana pri 495 proizvodnih napravah z želene moči 7,90 MW na omejeno moč 4,53 MW. V obdobju januar-oktober 2022 se je delež zavrnitev in omejitev moči zvišal na 18 odstotkov. "Ocenjujemo, da bomo ob takšnem prirastu vlog in nespremenjenem načinu spodbujanja proizvodnje iz OVE v splošnem morali zavrniti tudi do 20 odstotkov vseh priključitev," so zapisali.

V načrtu so ocenili, da bi bilo za priključitev vseh proizvodnih naprav, katerim je bila izdana zavrnitev ali omejitev moči, potrebnih za 72 milijonov evrov investicij v omrežje. Novo oceno bodo podali v razvojnem načrtu za obdobje 2025-2034, ki ga že pripravljajo in bo objavljen konec leta 2024, so povedali.

Obseg vlog in s tem priključevanje proizvodnih naprav je pričel presegati razpoložljivi obseg kapacitet v omrežju, kar v posameznih delih omrežja že pomeni prenasičenost s proizvodnimi napravami.

PREBERITE ŠE: SONČNE ELEKTRARNE: KAKO DO DOLGOROČNIH PRIHRANKOV

V distribucijsko omrežje je bilo v letih 2020 in 2021 skupno za 271 milijona evrov investicij, v letu 2022 pa za 116,2 milijona evrov. Kot so pojasnili v SODO, so bile lanske investicije nižje kot v prejšnjih letih zaradi izpada dela omrežnine in daljših dobavnih rokov.

Razvojni načrt za obdobje 2023-2032 predvideva za skupno 3,53 milijarde evrov investicij v omrežje, od tega 2,66 milijarde evrov v novogradnje in 872 milijonov evrov v rekonstrukcije.

Pri tem je predvidenih 1,36 milijarde evrov investicij v nizkonapetostno omrežje (od tega 1,02 milijarde evrov v novogradnje) in 1,20 milijarde evrov v srednjenapetostno omrežje (856,3 milijona evrov v novogradnje). V 110-kilovoltne povezave naj bi v desetletju vložili 407,7 milijona evrov (210,6 milijona evrov v novogradnje).

PREBERITE ŠE: KOLUMNA MATEJE TAMŠE: ZADNJE DEJANJE IZVAJALCA MONTAŽNE HIŠE – VGRADNJA SONČNE ELEKTRARNE

Od 3,53 milijarde evrov naj bi na območju Elektra Ljubljana v desetletju investirali 1,077 milijarde evrov, na območju Elektra Maribor 953,5 milijona evrov, na območju Elektra Celje 614,9 milijona evrov, na območju Elektra Gorenjska 515,9 milijona evrov in na območju Elektra Primorska 373,1 milijona evrov, je razvidno iz razvojnega načrta.

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE