Planetu Zemlja prijazna občina 2012: Vransko, Vojnik, Ljubljana

Na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani so sinoči v okviru uradnega odprtja sejma Narava-zdravje razglasili zmagovalce 3. vseslovenskega natečaja Planetu Zemlja prijazna občina. Letos so si naziv prislužile Občina Vransko, Občina Vojnik in Mestna občina Ljubljana, posebno priznanje pa še občine Razkrižje, Kostanjevica, Kobilje, Puconci, Kobarid, Trzin, Žalec, Krško in Velenje.

Natečaj Planetu Zemlja prijazna občina organizira društvo Planet Zemlja v sodelovanju z Gospodarskim razstaviščem. Gre za projekt, skozi katerega komisija strokovnjakov s področja področja okoljskega ozaveščanja, varovanja gozdov, ravnanja z odpadki, energetike in sejemske dejavnosti pridobiva pomembne podatke o okoljskem udejstvovanju in načrtovanju lokalnih skupnosti. Natečaj je iz leta v leto bolj zahteven, kljub temu se je letos nanj prijavilo enako število občin kot lani, med temi pa so vse prejemnice naziva iz preteklih let in čedalje več mestnih občin, pravijo v društvu Planet Zemlja.

Na natečaju sodelujoče občine so glede na število  prebivalcev razdeljene v tri kategorije: do 3000, do 10.000 in več kot 10.000 prebivalcev. Komisija, ki so jo sestavljali strokovnjaki agencije za okolje, zavoda za gozdove, visoke šole za tehnologijo in sisteme, Gradbenega Inštituta ZRMK, Gospodarskega razstavišča in društva Planet Zemlja, je imela letos težko delo, saj se je prvič soočila z občinami, ki so zelo aktivne in inovativne na vseh navedenih področjih. Organizator je zato letos poleg naziva najboljši občini v posamezni kategoriji podelil še priznanja trem občinam iz iste kategorije (lani so priznanje podelili le dvem občinam iz posamezne kategorije). Po mnenju strokovne komisije si namreč te občine zaslužijo posebno priznanje javnosti za odgovorno prizadevanje na področju varovanja naravnih danosti, ustvarjanje boljše kakovosti bivanja občank in občanov ter za dobro informiranje o pravilnem odnosu do okolja za te in prihodnje generacije.

Naziv Planetu Zemlja prijazna občina 2012 so prejele:

  • Občina Vransko (v kategoriji do 3000 prebivalcev)
  • Občina Vojnik (v kategoriji do 10.000 prebivalcev)
  • Mestna občina Ljubljana (v kategoriji več kot 10.000 prebivalcev)

Posebno priznanje so prejele:

  • Občina Razkrižje, Kostanjevica in Kobilje (v kategoriji do 3000 prebivalcev)
  • Občina Puconci, Kobarid in Trzin (v kategoriji do 10.000 prebivalcev)
  • Občina Žalec, Krško in Mestna občina Velenje (v kategoriji več kot 10.000 prebivalcev)

V nadaljevanju si lahko preberete, zakaj so si občine Vransko, Vojnik in Ljubljana po mnenju strokovne komisije prislužile naziv Planetu Zemlja prijazna občina 2012.

Občina Vransko ima dolgoletne izkušnje z daljinskim ogrevanjem na lesno biomaso in je ena prvih občin, ki je načrtno začela izkoriščati obnovljive vire energije (OVE). V občini se zavedajo pomena gozdov za lokalno prebivalstvo in so odločeni, da bodo dosegli cilje strategije EU 2020, imajo visok delež obnovljivih virov energije, aktivno motivirajo občane k učinkoviti rabi energije (URE) in temu namenjajo sorazmerno visok delež lastnih in evropskih sredstev. Po mnenju strokovne komisije v občini izkazujejo visoko stopnjo realizacije načrtovanih aktivnosti učinkovite rabe energije in obnovljivih virov, aktivni so v organizaciji čistilnih akcij, ločenega zbiranja odpadkov. Veliko pozornosti namenjajo tudi aktivnostim za mlade, kar je vredno spodbude in pohvale.

Občina Vojnik vlaga lastna in evropska sredstva za OVE in URE, ob tem pa obnovljive vire energije tudi s pridom izkorišča. Je tudi ena izmed občin, ki ima v lasti gozdove in v njih kot dober gospodar izvaja razne gospodarske aktivnosti. V načrtu imajo gradnjo manjšega lesenega objekta za športne namene, proučujejo pa tudi možnosti gradnje daljinskega ogrevanja na lesno biomaso. Ločeno zbiranje odpadkov je zelo dobro organizirano, občina izvaja domiselne okoljske akcije, hkrati pa po mnenju strokovne komisije kaže željo, da bi naredila več, a je omejena s sredstvi.

Mestna občina Ljubljana je ena od večjih lastnic gozdov, ki so zelo pomembni za večje število občanov in za turizem. Z njimi aktivno gospodari in finančno podpira gradnjo prometnic v svojih in zasebnih gozdovih, ki služijo tako gospodarjenju z gozdom kot tudi drugim rabam. Ljubljana je aktivna pri načrtovanju in rabi lesne biomase, načrtuje gradnjo večine vzgojno-varstvenih objektov iz lesa, na področju ozaveščanja občank in občanov ter drugih obiskovalcev mesta je zelo inovativna. Inovativnosti ji po mnenju strokovne komisije ne manjka tudi na internem področju, saj je uvedla celo tekmovanje med občinskimi oddelki za “naj okolju prijazno obnašanje”. Ljubljana je lahko zgled tudi z zelenim voznim parkom, sistemom ravnanja z odpadki, energijsko obnovo občinskih  objektov, mobilnostnimi načrti in selitvijo uprave na isto lokacijo. Občina je mednarodno aktivna na okoljskem področju, svoje projekte predstavlja javnosti tudi na sejmih, uvaja zelena javna naročila na vsa področja delovanja in postaja vse bolj prepoznavna tudi po svojih zelenih dejanjih med mladimi.

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE