Sejem MOS: brezplačna predavanja in svetovanje

8. 9. 2015 | Besedilo: Ba. P.

sejem MOS, predavanja, svetovanja, EnSvet

Na sejmu MOS, ki je danes odprl svoja vrata, bodo na energetski svetovalni točki v dvorani L vse do nedelje potekala brezplačna predavanja in svetovanja. Pripravljajo jih strokovnjaki Gradbenega inštituta ZRMK in energetski svetovalci mreže Ensvet. V nadaljevanju predstavljamo kratke vsebine izbranih predavanj, objavljamo pa tudi urnik.

Kurilne naprave na lesno biomaso – torek ob 12. uri
Kaj je lesna biomasa, kako jo uporabiti v gospodinjstvu? Kakšna je razlika med gorenjem v navadni peči in gorenjem lesnih plinov pri sodobnih kurilnih napravah? Kakšne so razlike v letnih izkoristkih? Kaj je novega na trgu sodobnih kurilnih naprav, s poudarkom na kombiniranih pečeh (polena, peleti)?

Čista vozila in do okolja prijazna vožnja – torek ob 13. uri
Eko je »in«, kar so avtomobilski proizvajalci že sprejeli – še pred kratkim so bili paradni konji v njihovih ponudbah največji in najpožrešnejši modeli, danes jim primat jemljejo manjši in predvsem varčnejši avtomobili. Skrajni čas je torej, da na »eko« preklopimo tudi mi. Predstavljeni bodo nasveti za učinkovito zmanjšanje porabe goriva, stroškov in izpustov škodljivih snovi v okolje.

Termografija in preizkus zrakotesnosti – torek ob 15. uri
Termografija in preizkus zrakotesnosti (test blower door) sta najpogostejši neporušni preiskavi za ugotavljanje napak v stavbnem ovoju. S termografsko analizo poiščemo toplotno šibka mesta in tudi netesna mesta v ovoju stavbe. Zrakotesnost ovoja preverjamo s posebnim testom (blower door), netesna mesta pa poiščemo z ročnim merilnikom hitrosti pretoka zraka ali z uporabo sledilnega plina.

Načrtovanje in gradnja sodobne ekološke pasivne hiše – torek ob 14. uri
Ekološka gradnja stremi k zmanjšanju rabe energije in negativnih vplivov na okolje tako pri sami gradnji stavbe kot v življenjski dobi. Na primeru ekološke enodružinske hiše, grajene v pasivnem standardu, bomo predstavili načela ekološke gradnje in principe zasnove pasivne hiše.

Uporaba deževnice – sreda ob 12. uri
Razmišljate o uporabi deževnice? Živite v enodružinski hiši? Predavatelj bo predstavil praktičen primer izračuna volumna hranilnika deževnice, načrtovanje in izbiro elementov sistema, praktične izkušnje in napotke.

Vzroki in odprava plesni v stavbah – sreda ob 14. uri
Plesen je najpogostejša posledica napak, ki so bile narejene pri gradnji, pa tudi nepravilne uporabe stanovanj. Predavateljica bo predstavila najpogostejše vzroke za njen nastanek v bivalnih prostorih, kleteh in na fasadi, pa tudi načine za odpravo plesni.

Varčevanje z električno energijo – sreda ob 17. uri
Ali ogrevati z elektriko ali ne? Veliko trgovcev nas prepričuje, da je to cenovno zelo ugodno. Kaj o tem menimo energetski svetovalci?

Energijsko učinkovite novogradnje iz lesa – četrtek ob 11. uri
Vedno več novih objektov je zgrajenih iz lesa. Nekoliko drugačni tehnološki pristopi se uporabljajo pri prenovi, pri kateri se večje stanovanjske ali javne stavbe energijsko sanirajo z uporabo lesenih montažnih in drugih tehnologij.

Načrtovanje energijsko učinkovitih novogradenj – četrtek ob 14. uri
Kako zasnovati energijsko učinkovito hišo? Kateri so ključni parametri pri njenem oblikovanju in tehnološkem snovanju? Kakšni so ti objekti v praksi?

Sodobni načini prezračevanja bivalnih prostorov – četrtek ob 15. uri
Sodobne stanovanjske stavbe so praviloma grajene zrakotesno, enako velja za celovito energijsko obnovljene stavbe. Na predavanju bodo prikazani sodobni sistemi centralnega ali lokalnega prezračevanja, ki se lahko uporabijo tako v novogradnjah kot pri prenovi stavb.

Male komunalne čistilne naprave – petek ob 11. uri in sobota ob 12. uri
Od leta 2007 velja uredba o emisiji snovi pri odvajanju odpadne vode iz malih komunalnih čistilnih naprav (MKČN), ki zavezuje lastnike hiš, da se na območjih, kjer je to mogoče, priključijo na kanalizacijsko omrežje. Če tega ni, morajo postopoma opustiti greznice in zgraditi lastne čistilne naprave oziroma zagotoviti nepretočne greznice, kar je dolgoročno draga rešitev. Skrajni rok je 31. december 2017, v nasprotnem primeru so za lastnike predvidene denarne kazni.

Skoraj ničenergijske stavbe – petek ob 12. uri
Od 1. 1. 2021 bodo morale biti vse nove stanovanjske stavbe skoraj ničenergijske. Kaj sploh je skoraj ničenergijska stavba in kako doseči njene kriterije z obstoječimi tehnologijami URE in OVE?

Izkoriščanje toplote pri hlajenju mleka – petek ob 14. uri
Priprava tople sanitarne vode z energijo pri hlajenju mleka je lahko skorajda zastonj, le klasični hladilni napravi za hlajenje mleka moramo dograditi ustrezen bojler: z 800 litri mleka bomo na uporabno temperaturo segreli približno 400 litrov sanitarne vode!

Lesene hiše – petek ob 15. uri
Lesena hiša, preudarno umeščena v okolje, bo s toplim videzom lesa in potresno varna prijeten, varen in zdrav dom. Z južno orientiranimi steklenimi površinami bo dobro zajemala sončne žarke in skupaj z optimalno ekološko izolacijo znižala stroške ogrevanja ter brez klimatske naprave kljubovala visokim poletnim temperaturam.

Termični solarni sistemi v družinskih hišah – sobota ob 11. uri
Pri solarnih sistemih za pripravo tople vode velja opozoriti na ekološke, ekonomske in praktične razloge za njihovo izvedbo: energija, ki je tako rekoč zastonj, neodvisnost sistema od rasti cen na področju fosilnih goriv, prispevek k ohranitvi čistega okolja, delovanje brez hrupa in izpustov, dolga življenjska doba solarnih sistemov, dve tretjini letnega prihranka pri ogrevanju vode ...

Ekonomika energentov in dobe vračanja naložb – sobota ob 14. uri
Pred gradnjo ali prenovo se moramo odločiti, kateri energent bomo uporabljali za ogrevanje prostorov in/ali pripravo sanitarne vode. Idealnih rešitev za splošno uporabo ni, upoštevati pa je treba tri tipe stroškov: začetno naložbo, obratovanje, ki vključuje stroške energenta na daljšo dobo, ter vzdrževanje.

Preprosti energetski ukrepi – sobota ob 15. uri
Predstavljeni bodo preprosti ukrepi, ki jih lahko izvedemo sami ali pa stroški izvedbe niso visoki, s katerimi lahko zmanjšamo stroške za energijo.

Praktične izkušnje pri ogrevanju na lesna goriva – nedelja ob 11. uri
Predstavljen bo primer investitorja, ki prostore ogreva s kotlom na polena, za pripravo sanitarne vode in hlajenje vinske kleti pa skrbi toplotna črpalka. Drugi del predavanja bo namenjen varnosti in vzdrževanju kurilnih in dimovodnih naprav.

Subvencije in krediti Eko sklada – nedelja ob 12. uri
Kaj Eko sklad letos ponuja investitorjem, ki se lotevajo gradnje nove ali energijske sanacije obstoječe hiše? Predstavljene bodo podrobnosti in novosti za pridobitev nepovratnih sredstev za stanovanjske in večstanovanjske stavbe ter drugi aktualni razpisi Eko sklada.

Primer energijske sanacije starejše hiše – nedelja ob 14. uri
Odgovorili bomo na vprašanja, ki se porajajo ob prenovi hiše: kje in kako začeti, kako opraviti energetski pregled, kakšen naj bo vrstni red ukrepov, pri katerih ukrepih je upravičeno sklepati kompromise, kako se lotiti zamenjave ogrevalnega sistema, kako do posojil in subvencij Eko sklada.

Gradnja nizkoenergijske hiše – nedelja ob 15. uri
Nizkoenergijske hiše porabijo za ogrevanje malo toplotne energije, a pod pogojem, da je hiša pravilno zasnovana in tudi zgrajena. Tu za »šlamparijo« ni prostora.

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE