Slovenija znižuje CO2

15. 1. 2013 | Besedilo: K. J.

CO2, okolje, umanotera, slovenija znižuje CO2

V zadnjih letih so se pri nas razvile različne praktične rešitve, ki stremijo k zmanjševanju izpustov toplogrednih plinov in k prilagajanju na podnebne spremembe ter k uveljavitvi načel trajnostnega razvoja, hkrati pa prispevajo h gospodarski konkurenčnosti in zaposlovanju. S projektom Slovenija znižuje CO2: dobre prakse je Umanotera v lanskem letu izbrala in javnosti predstavila 15 slovenskih in pet tujih dobrih praks, s projektom pa nadaljujejo tudi letos.

S tem projektom Umanotera, Slovenska fundacija za trajnostni razvoj, prinaša promocijo dobrih praks, razširjanje znanja in spodbudo za spremembe. V okviru projekta iščejo dobre prakse na naslednjih prednostnih področjih: energetska učinkovitost, obnovljivi viri energije ter energetska prenova stavb, trajnostno gospodarjenje z gozdovi, predelava lesa v obrti in industriji, les kot gradbeni material in oskrba z lesnimi gorivi, ekološko kmetovanje, oskrbne mreže s sonaravno pridelano hrano, trajnostni razvoj podeželja, trajnostna mobilnost, trajnostna proizvodnja in potrošnja, prilagajanje na podnebne spremembe.

Do februarja bo potekalo evidentiranje dobrih praks v Sloveniji in na območju Evropske unije, projektna skupina, ki jo sestavlja sedem članov z direktorico Umanotere in vodjo projekta Vido Ogorelec na čelu, pa bo na koncu izbrala 20 dobrih praks. V mesecu marcu in vse do septembra bodo sledile javne predstavitve izbranih dobrih praks: z vodenimi ogledi na kraju izvajanja dobre prakse, s samostojnimi konferenčnimi in seminarskimi predstavitvami, s predstavitvami posameznih dobrih praks na primernih dogodkih, prek spletne strani ipd.

"Projekt s predstavitvami uspešnih praktičnih prispeva k spoznanju, da je doseganje podnebnih ciljev ne le nujno, temveč tudi možno, in za slovensko družbo in gospodarstvo zelo pozitivno. Konkretna priložnost v letošnjem letu je priprava Strategije razvoja Slovenije, regionalnih razvojni načrtov in operativnih programov za evropske strukturne sklade. V teh načrtovalskih procesih bodo prakse lepo podprle vključitev projektov zelene ekonomije - tako na nacionalni, kot na regionalni ravni. Dobre prakse nas informirajo in navdihujejo," je o projektu, ki poteka v okviru partnerstva med Evropsko komisijo, slovensko vlado in Evropskim parlamentom pri komuniciranju evropskih vsebin, dejala Ogorelčeva.

Po besedah Nataše Goršek Mencin, vodje Predstavništva Evropske komisije v Sloveniji, je preobrazba Evropske unije v nizkoogljično gospodarstvo do leta 2050 med njihovimi ključnimi cilji in dodaja, da bodo nova in vzdržna delovna mesta v globalni konkurenci v prihodnje lahko zagotovili, če se osredotočijo na inovacije, nove tehnologije, vključno z  »zelenimi«, in spremenijo način razmišljanja. Janez Vouk, v.d. vodje Informacijske pisarne Evropskega parlamenta v Sloveniji pa je mnenja, da morajo v prizadevanjih za zmanjšanje izpustov CO2 s svojim zgledom prispevati tudi institucije Evropske unije. »Evropski parlament tako že od leta 2004 izvaja projekt EMAS, s katerim se v stavbah parlamenta stremi k učinkoviti rabe energije, vode in papirja ter zmanjšuje količina odpadkov. V postopke javnih naročil so vključene okoljske smernice, parlament pa se trudi izboljšati ozaveščenost vseh svojih uslužbencev o varčevanju z viri, saj sta skupna zavest in  dosledno ravnanje v vsakdanjem življenju morda najučinkovitejši prispevek posameznika v dobrobit prihodnjih generacij« še dodaja.

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE