Ustanovljena mednarodna trajnostna informacijska mreža

Na Šolskem centru Velenje so ustanovili mednarodno Trajnostno informacijsko mrežo obnovljivih virov energije in učinkovite rabe energije (TIM OVE URE). Hkrati je zaživel portal www.tim-ove-ure.si, na katerem bo mogoče izvedeti vse o novih in učinkovitih izdelkih s področja OVE in URE.

Skrbniki Trajnostne informacijske mreže obnovljivih virov energije in učinkovite rabe energije (TIM OVE URE) so Savinjsko-šaleška gospodarska zbornica, Šolski center Velenje, Eutrip in Slovensko društvo vzdrževalcev, vanjo pa se lahko vključijo vsi, ki delujejo na področju ekologije, trajnostnega razvoja, OVE in URE.

Kakor je dejal pobudnik mreže Cveto Fendre s Šolskega centra Velenje, je njen namen kakovostno izobraževanje in informiranje širše javnosti na področju trajnostnega razvoja ter OVE in URE, portal www.tim-ove-ure.si, na katerem lahko pristopni člani mreže objavljajo informacije o novih izdelkih s tega področja, pa je kot povezovalna spletna točka namenjen obiskovalcem oziroma širši javnosti. Portal bo ponujal informacije o možnostih energijskega svetovanja, na voljo bodo različna preprosta programska orodja s področja energetskega knjigovodstva, gradbene fizike, izračunov ekonomske upravičenosti ipd, spletne aplikacije energetskih informacijskih točk, najrazličnejša sodobna digitalizirana gradiva in nova študijska e-gradiva s področja trajnostne energetike in ekologije.

Projekt prinaša pomemben pregled na širokem področju storitev in produktov, namenjen je preprostemu, preglednemu in razumljivemu pridobivanju informacij ter mreženju in ustvarjanju kontaktov, s tem pa tudi številnih poslovnih priložnosti.

Evropska poslanka Romana Jordan, ki je s podpisom pristopne izjave postala prva članica in ambasadorka TIM OVE URE, je ob podpisu dejala, da so učinkovita raba energije, obnovljivi viri energije in energetika nasploh velika evropska tema. Podžupan Mestne občine Velenje Franc Žerdin je poudaril, da bo mreža pomembno prispevala k ozaveščanju na področju OVE in URE, Primož Praper iz podjetja Eutrip, ki je soustanovitelj mreže, pa je opozoril: »Ob spremljanju postopkov energijskih sanacij smo zaznali kar nekaj problemov, ki izvirajo iz nepoznavanja zakonodaje, javnih razpisov in tehničnih možnosti, nevarnost pa je predvsem drobljenje rešitev in nepovezanost arhitekturno-gradbenega, strojnega, elektro- in sorodnih področij, potrebnih ne samo za uspešno pridobitev sofinancerskih sredstev, ampak tudi za realno energetsko oceno, kakovostno izvedbo do zadnjega oddanega poročila in nadaljnjega monitoringa prihrankov energije in stroškov. Vse te koristne in celovite informacije bo sčasoma mogoče dobiti na spletnem portalu TIM OVE URE.«

V imenu direktorja Savinjsko-šaleške gospodarske zbornice je prvo pristopno izjavo s strani organizatorjev podpisala predsednica zbornice Cvetka Tinauer, ki je izpostavila podporo trajnostnim projektom pri sooblikovanju gospodarske sfere, Rudi Leskošek iz Slovenskega društva vzdrževalcev pa je poudaril, da je energijsko varčno vzdrževanje namenjeno tako dolgoročnemu prihranku denarja kot dolgoročni skrbi za naše okolje.

Ustanovitev mreže je spremljala strokovna konferenca, na kateri so udeleženci razpravljali o direktivi o energijski učinkovitosti in načrtih do 2050, o pomenu ustvarjalnosti in inovativnosti v postinformacijski družbi, predstavili so izobraževanje trajnostnih inštalaterjev in projekt Install+RES in EDU Preneur, nova znanja za učinkovito obnovo, celovito sanacijo ovoja zgradbe in pogledali v perspektivo dobave energije v Sloveniji.

Konferenca je začetna faza formacije mreže zainteresirane javnosti, proizvajalcev in distributerjev energije, proizvajalcev, vzdrževalne in storitvene sfere, lokalnih energetskih agencij, organizacij, zbornic  ter posameznikov s področij ekologije, trajnostnega razvoja, OVE in URE tako iz Slovenije kot tudi iz sosednjih in partnerskih držav iz različnih delov Evrope.

Zainteresirani lahko svoje članstvo v mreži predlagajo na www.tim-ove-ure.si.

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE