V Celju štirje strokovni industrijski sejmi

Na celjskem sejmišču potekajo štirje strokovni industrijski sejmi: sejem orodij, orodjarstva in strojev Forma tool, plastike, gume in kemije Plagkem, grafike in pakiranja GrafPack ter sejem Livarstvo. Do tega petka, 19. aprila, si je tako mogoče ogledati izdelke, opremo in tehnologijo z omenjenih področij, ki jih predstavlja 589 razstavljavcev iz 27 držav.

Ob včerajšnjem odprtju so podelili 11 sejemskih priznanj, s katerimi tradicionalno nagradijo najboljše izdelke razstavljavcev. Strokovne komisije, ki so jih vodili Gašper Gantar za sejem Forma tool, Janez Navodnik za sejem Plagkem in Mirjam Jan-Blažič za sejem Livarstvo, so ocenjevali tiste izdelke in storitve, ki so jih razstavljavci dejansko razstavili na letošnjem četverčku. Najboljše so izbrali na podlagi naslednjih meril: tehnično-tehnoloških (inovativnost, tehnološka raven, uporaba novih materialov in novih tehnologij, kakovost izdelave, tolerančno območje, design), poslovno-ekonomskih (znižanje stroškov, povečanje produktivnosti, zmanjšanje izmeta, dodana vrednost, tržna zanimivost) in okoljsko-energetskih meril (okoljska prijaznost, energijska učinkovitost, riziko uporabe, vpliv na zdravje).

Nagrajeni izdelki na sejmu Forma tool
Kategorija »orodje« – Zlato priznanje je dobilo podjetje Gorenje orodjarna za inteligentno orodje za preoblikovanje pločevine, ki je namenjeno za izdelavo zunanjih vidnih delov gospodinjskih aparatov, je rezultat lastnega razvoja in rezultatov mednarodnega RR projekta, po mnenju komisije pa predstavlja smer razvoja orodij za preoblikovanje pločevine.

Srebrno priznanje je dobilo podjetje Emo orodjarna za namensko izdelovalno orodje, pri snovanju katerega so bili uporabljeni najsodobnejši pristopi računalniško podprtega inženirstva, pri izdelavi pa so bile uporabljene najsodobnejše tehnologije, kot so LENS in lasersko kaljenje.

Bronasto priznanje je dobilo podjetje Gorenje orodjarna za stopenjsko orodje za preoblikovanje pločevine, ki omogoča izdelavo izdelka v ozkih tolerančnih območjih in z visoko produktivnostjo.

Kategorija »izdelki, oprema« – Zlato priznanje je dobilo Petra Stroji za dvostebrno tračno žago, ki je plod lastnega znanja (celoten razvoj poteka v Sloveniji) in ima vgrajene inovativne rešitve na področju krmiljenja, ki omogočajo delovanje pri optimalnih pogojih z bistveno nižjo porabo energije kot konkurenčni sistemi in enostavnejše vzdrževanje.

Srebrno priznanje je dobilo podjetje Gorenje orodjarna za naprava za kontrolo ležajev, ki je rezultat lastnega razvoja, omogoča pa nadzor dobaviteljev ležajev in zmanjšanje izmeta v proizvodnji matičnega podjetja Gorenje, ki ležaje vgrajuje v gospodinjske aparate.

Bronasto priznanje je dobilo podjetje Lotrič za modularno zasnovano programsko opremo za informacijsko podporo delovanju merilnega laboratorija. Oprema mogoča hitrejše izdajanje merilnih certifikatov, zmanjšanje možnosti človeške napake, izračun merilne negotovosti in povečanje učinkovitosti delovanja za več kot 20 odstotkov.

Nagrajeni izdelki na sejmu Plagkem

Zlato priznanje je za razstavljen najvarčnejši stroj za brizganje, inovativne izdelke in zgledno celovito ponudbo dobilo podjetje KMS.

Srebrno priznanje je za ponudbo storitve razvoja izdelka od ideje do končnega izdelka dobilo podjetje Plastika skaza, ki razstavlja komponente za različne vrste industrij z inovativnimi rešitvami za popolno avtomatsko proizvodnjo, od obnovljivih surovin do pakiranja in odpreme izdelkov.

Bronasto priznanje je dobilo podjetje Grelci Maras za na videz preprosto, a zelo inovativno rešitev izvedbe izolacije grelcev strojev za predelavo plastike, ki prihrani več kot 20 odstotkov energije.

Nagrajeni izdelki na sejmu Livarstvo

Zlato priznanje je dobilo podjetje Litostroj jeklo za lopatico za hidroturbino, ki je rezultat domačega tehnološkega znanja in postopkov v zadnjih letih. Srebrno priznanje ni bilo podeljeno, bronasto priznanje pa je dobilo družinsko podjetje Almos za ohišje motorja – generatorja.

Novost: Platforma znanja za prihodnost

Novost letošnjih sejmov je Platforma znanja za prihodnost, kjer izobraževalne in raziskovalne inštitucije predstavljajo obiskovalcem in razstavljavcem svoje najboljše raziskovalno-razvojne projekte in aplikativne rešitve, ki zagotavljajo napredek družbe.
Današnje dogajanje v Celju je v znamenju dneva grafike in pakiranja ter dneva plastičarstva, v okviru katerega se bo odvil posvet in B2B srečanja polimerne industrije iz Slovenije in Avstrije v okviru projekta PolyRegion. Jutrišnji, tretji, sejemski dan pa bo v znamenju kovinske industrije in livarjev. Dan kovinske industrije bosta sicer zaznamovala dva strokovna dogodka. V okviru Dneva orodjarstva bo med drugim mogoče izvedeli, kakšna je tehnološka kondicija orodjarn za novih 20 let. Drugi dogodek, Mednarodno poslovno mreženje podjetij kovinske industrije, pa je namenjen identifikaciji priložnosti domačih in tujih podjetij na področju kovinske industrije v Sloveniji, Italiji in Srbiji. Udeležbo je že napovedalo več kot 40 podjetij iz Kosova, Hrvaške, Srbije, Italije, Madžarska, Kitajska in Slovenije.

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE