Dnevi odprtih vrat: Ta vikend na ogled pasivne in skoraj ničenergijske hiše

5. 11. 2014 | Besedilo: Barbara Primc | Fotografije: Albina Kindlhofer, Wienerberger Opekarne in Matic Kremžar

pasivne hiše, skoraj ničenergijske hiše, dnevi odprtih vrat, NZEB2021

Ta konec tedna se bosta zgodila dva dogodka, v okviru katerih si bo mogoče ogledati več kot 50 objektov, ki se zaradi majhne rabe energije in velikega deleža uporabe obnovljivih virov uvrščajo med primere dobre prakse energijsko varčne in do okolja prijazne gradnje. Med 7. in 9. novembrom bodo potekali že peti dnevi pasivnih hiš, ki jih organizirajo Konzorcij pasivna hiša, ljubljanska fakulteta za arhitekturo in Eko sklad. Ta in tudi prihodnji vikend pa bo vrata odprlo približno 30 skoraj ničenergijskih hiš in javnih ter poslovnih stavb, katerih ogled poteka v okviru mednarodne kampanje Skoraj ničenergijske hiše: Že danes obiščite hiše prihodnosti ali krajše NZEB2021.

V okviru mednarodnih dnevov pasivnih hiš, ki jih pri nas peto leto zapovrstjo organizirajo Konzorcij pasivna hiša, ljubljanska fakulteta za arhitekturo in Eko sklad, sicer pa že enajst let potekajo v Avstriji, Nemčiji in drugih evropskih državah, si bo mogoče ta vikend, med 7. in 9. novembrom, ogledati 24 pasivnih hiš v različnih krajih po Sloveniji. Sočasno bodo potekali različni dogodki pri članih Konzorcija pasivna hiša, neformalnega združenja institucij, podjetij in strokovnjakov, ki s svojo dejavnostjo spodbujajo in omogočajo gradnjo pasivnih hiš (raba energije za ogrevanje do 15 kWh/m2a) ter zelo dobrih nizkoenergijskih hiš (raba energije za ogrevanje od 15 kWh/m²a do 30 kWh/m²a).

Kakor pravi Martina Zbašnik Senegačnik s Fakultete za arhitekture Univerze v Ljubljani, je akcija že prerasla evropske okvire: »Po podatkih International Passive House Association (iPHA) bo letos v Evropi odprtih več kot 550 pasivnih hiš, v Severni Ameriki 33, na Daljnem vzhodu (Japonska, Južna Koreja) bo vrata odprlo sedem pasivnih hiš, v Sloveniji pa, kot že rečeno, 24.« Pasivne hiše, ki si jih bo mogoče ogledati, so grajene z različnimi gradivi in tehnologijami gradnje, po besedah sogovornice pa dokazujejo, da standard pasivne hiše omogoča številne arhitekturne in izvedbene oblike, ki so primerne za vsa okolja: »Na dnevih pasivnih hiš si bo mogoče ogledati tako že zgrajene hiše kot tiste, ki se še gradijo. Te so gotovo zelo zanimive tako za investitorje kot projektante, saj je veliko elementov, ki definirajo standard pasivne hiše, še vidnih.«

Ogledi so brezplačni, je pa obvezna prijava na elektronski naslov, ki je naveden pri vsaki hiši. Natančne podatke, kako priti do hiše, bodo obiskovalci dobili ob prijavi. Omejitev glede števila obiskovalcev ni, od udeležencev pa se pričakuje uvideven obisk in ogled hiše, pravi Zbašnik Senegačnikova: »Vsekakor se najbolj splača preveriti izkušnje lastnikov oziroma investitorjev. Za nekoga bodo pomembne njihove izkušnje pri načrtovanju in gradnji, za drugega pa tudi izkuš­nje z bivanjem.«

Dnevov pasivnih hiš se v Sloveniji vsako leto udeleži med 700 in 800 obiskovalcev, pri čemer podatki veljajo za vse dejavnosti, povezane s tem dogodkom, torej za oglede hiš in udeležbo na spremljajočih dogodkih. Ti se bodo začeli s predavanjem o pasivni hiši, ki bo v petek, 7. novembra, ob 16.30 v Plečnikovi predavalnici na fakulteti za arhitekturo. Udeležba je brezplačna, zaželene so prijave na martina.zbasnik@fa.uni-lj.si.

Brezplačni so tudi vsi drugi spremljajoči dogodki (predavanja, predstavitve gradiv in komponent za gradnjo pasivne hiše, predstavitve podjetij), ki jih organizirajo člani Konzorcija pasivna hiša. Že ta četrtek, na primer, si je mogoče v Jubu ogledati proizvodnjo ekspandiranega polistirena. V Fragmatu danes, jutri in v petek pripravljajo individualne strokovne posvete o tlakih, fasadah, ravnih in ozelenjenih strehah ter o hidroizolaciji. V podjetju AJM – okna – vrata – senčila si je v petek in soboto mogoče ogledati proizvodnjo stavbnega pohištva iz lesa in pvc, v biroju Valič arhitekti bodo prihodnji ponedeljek odprli pisarno za svetovanje o pasivni gradnji, v petek pa bo v Centru energetskih rešitev za individualni posvet na voljo energetski svetovalec Simon Brlek. Brezplačno energijsko in arhitekturno svetovanje je jutri na voljo še v banki Sparkasse, podjetje Xella porobeton pripravlja ogled proizvodnje in demonstracijo zidanja s porobetonom, v soboto pa si bo mogoče ogledati proizvodnjo montažnih hiš v podjetju Lumar.

Že drugo leto zapored tudi kampanja NZEB2021

Že drugo leto zapored pri nas (in v desetih evropskih državah) poteka tudi mednarod­na kampanja Skoraj ničenergijske hiše: Že danes obiščite hiše prihodnosti ali krajše NZEB2021. Lani je v dveh novembrskih podaljšanih vikendih vrata odprlo 22 stanovanjskih hiš, osem javnih stavb in štiri zasebne poslovne stavbe, ogledalo pa si jih je skoraj 600 obiskovalcev. Letos je na seznamu za ogled več kot 30 stavb, število obiskovalcev pa bo gotovo večje. Koordinator projekta v Sloveniji, Gradbeni inštitut ZRMK, je namreč letos združil moči z Odprtimi hišami Slovenije, zato si je bilo nekaj primerov dobre prakse s področja gradnje in prenove v skoraj ničenergijskem standardu mogoče ogledati že prvi vikend v oktobru. »Če lahko sklepamo po prvem vikendu v oktobru, ko smo imeli približno 350 obiskovalcev, bo končno število po tem in naslednjem vikendu zagotovo občutno večje kot lani,« pravi operativni vodja projekta Miha Mirtič z GI ZRMK.

Izbor stavb, ki si jih je mogoče ogledati, sicer tako kot lani sledi načelu za vsakega nekaj in vključuje tako hiše kot javne in večstanovanjske stavbe, ki se s tehnologijami približujejo skoraj ničenergijskemu standardu. Cilj kampanje, ki jo je finančno podprla evropska komisija v okviru programa Inteligentna energija Evropa, je seznaniti širšo javnost s sodobnimi tehnologijami gradnje skoraj ničenergijskih stavb oziroma prenove obstoječih v skoraj ničenergijskem standardu. »Obiskovalci se lahko seznanijo z življenjskimi, delovnimi in gradbenimi izkušnjami last­nikov stavb, ki bodo ta konec tedna odprle svoja vrata. Gre za energijsko visoko učinkovite stavbe, ki za svoje delovanje potrebujejo kar najmanj energije, to pa z energijsko čim bolj učinkovitimi tehnologijami pridobivajo iz čim več obnovljivih virov,« pravi Mirtič in dodaja, da je kampanja eden od učinkovitih načinov, kako spodbuditi investitorje, da pri gradnji in obnovi razmišljajo v tej smeri.

V vseh evropskih državah, ki sodelujejo v kampanji NZEB 2021 (Belgija, Nemčija, Mad‧žarska, Švedska, Francija, Avstrija, Poljska, Malta, Irska in Slovenija), je lani vrata odprlo 637 stavb, ogledalo pa si jih je 11.258 obiskovalcev. Ogledi so brezplačni, prijave pa so mogoče le na spletni strani projekta www.0energijskehise.si, kjer so na seznamu ob vsaki hiši zapisani prosti termini za ogled. Točen naslov z opisom lokacije bodo vsi, ki jih zanimajo izkušnje z gradnjo ali prenovo stavb v skoraj ničenergijskem standardu, dobili na elektronski naslov, ki ga navedejo ob prijavi.

-----

Pasivne hiše, ki bodo ta konec tedna odprle vrata:

(Seznam je objavljen tudi na spletni strani www.fa.uni-lj.si/konzorcijph.)

• Pasivna hiša Modern Grand, Domžale (prijave na info@marles.com)

• Pasivna hiša Veritas, Domžale (prijave na info@marles.com)

• Pasivna hiša Individual, Črenšovci (prijave na info@marles.com)

• Pasivna hiša Klivent, Zbilje pri Medvodah (prijave na info@agregat.si)

• Pasivna hiša Puva, Latkova vas, Prebold (prijave na info@agregat.si)

• Pasivna hiša K, Ljubljana (prijave na darja.valic@gmail.com)

• Pasivna hiša Bogataj, Stahovica (prijave na info@ekoart.si)

• Pasivna hiša, Bitnje (prijave na info@arhitekturastarc.si)

• Pasivna hiša, Mengeš (prijave na info@arhitekturastarc.si)

• Pasivna hiša, Mleščevo pri Iv. Gorici (prijave na info@arhitekturastarc.si)

• Pasivna hiša, Spodnja Sinica pri Medvodah (prijave na info@arhitekturastarc.si)

• Pasivna hiša Starc, Velike Lašče (prijave na info@arhitekturastarc.si)

• Pasivna hiša Vreg, Videm - Dobrepolje (prijave na opekarna@wienerberger.com)

• Pasivna hiša Čeh, Parižlje (prijave na eva.kovac@xella.com)

• Pasivna hiša Hiša 154, Ljubljana (prijave na prodaja@rihter.si)

• Pasivna hiša Hiša Prebold, Šentrupert, Gomilsko (prijave na prodaja@rihter.si)

• Pasivna hiša Areiessa, Tepanje (prijave na toni.lojen@lingston.si)

• Pasivna hiša, Hraše (prijave na info@lumar.si)

• Pasivna hiša, Kočevje (prijave na info@lumar.si)

• Pasivna hiša, Ljubljana (prijave na info@lumar.si)

• Pasivna hiša, Ljutomer (prijave na info@lumar.si)

• Pasivna hiša, Sežana (prijave na info@lumar.si)

• Pasivna hiša, Slovenska Bistrica (prijave na info@lumar.si)

 

Seznam stavb, ki bodo ta konec tedna odprle vrata v okviru kampanje NZEB2021:

(Na ogled se je mogoče prijaviti na spletni strani www.0energijskehise.si, kjer je na voljo tudi več informacij o posameznih objektih.)

1. Skoraj ničenergijska hiša Domžale

2. Skoraj ničenergijska hiša Domžale

3. Pasivna hiša hiša, Vodice

4. Montažni vrtec, Ig

5. Skoraj ničenergijska hiša, Črenšovci

6. Enodružinska hiša, Ljubljana

7. Nizkoenergijski vrtec, Markovci

8. Aktivna hiša, Ig

9. Pasivna hiša, Preddvor

10. Nizkoenergijski študentski dom, Ljubljana

11. Večstanovansjska pasivna stavba

12. Pasivni vrtec, Preddvor

13. Nizkoenergijska hiša, Ljubljana

14. Pasivna hiša, Braslovče

15. Pasivna hiša, Ivančna Gorica

16. Pasivna hiša, Medvode

17. Pasivna hiša, Mengeš

18. Pasivna hiša, Ljubljana

19. Pasivna hiša, Kranj

20. Aktivna hiša, Dragočajna

21. Nizkoenergijska poslovna stavba, Brežice

22. Nizkoenergijska hiša, Ljubljana

23. Demonstracijski objekt, Ljubljana

24. Nizkoeenergijski poslovni objekt, Šentjernej

25. Nizkoenergijska osnovna šola, Brezovica

26. Pasivna hiša, Grosuplje

27. Pasivne hiša, Velike Lašče

28. Poslovna stavba, Ljubljana

29. Prenovljena hiša, Ormož

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE