Elektronika doma: Pametna regulacija ogrevanja zagotavlja prihranke

10. 11. 2014 | Besedilo: Barbara Primc | Fotografije: dokumentacija Dela

pametne inštalacije, elektronika doma, pametne napeljave, ogrevanje

Delovanje ogrevalnega sistema mora biti prilagojeno zunanjim temperaturam in zahtevam oziroma željam uporabnikov bivalnih in delovnih prostorov. Da bi bil sistem kar se da energijsko učinkovit, je (poleg dobre toplotne zaščite objekta) nepogrešljiva kakovostna regulacija.

Časi zastarelih, večinoma ročnih načinov regulacije ogrevanja v stanovanjskih stavbah so minili, zamenjali so jih sodobni in popolnoma avtomatski načini, ki zagotavljajo ne samo ustrezne bivalne razmere, ampak predvsem opazne prihranke pri porabi energije, pravijo energetski strokovnjaki. Koliko energije bomo porabili za ogrevanje in koliko bomo s tem obremenili družinski proračun, je odvisno predvsem od pravilne izbire opreme in vrste regulacije. Dejstvo je namreč, da še tako izdaten in pravilno izveden toplotni ovoj ter najsodobnejši kotel ne zaležeta veliko, če toplote, potrebne za ogrevanje, ne moremo prilagajati trenutnim potrebam. Pravilno izbran način regulacije izboljšuje izkoristek ogrevalnega sistema, zagotavlja bivalno ugodje, preprečuje pregrevanje in tako zmanjšuje toplotne izgube, pravi inštalater centralnega ogrevanja Anton Babnik.

Kombinacija centralne in lokalne regulacije

Osnovni elementi vsake regulacije so po njegovih besedah temperaturna tipala (v prostoru, cevovodih in zunanja tipala), ki morajo biti nameščena na ustreznih mestih, ter regulacijska krmilna enota, ki primerja želene vrednosti z dejanskimi in pošilja dobljenim podatkom prilagojene signale ventilom in pipam, tako imenovanim izvajalnim enotam. Seveda ne smemo pozabiti na mešalne ventile za reguliranje temperature ogrevne vode, ki so lahko tripotni ali štiripotni. Izbira prvega ali drugega je odvisna predvsem od vrste kotla, ki stoji v naši kurilnici, vsekakor pa mora o tem odločiti strokovnjak. Naloga mešalnega ventila je namreč določiti temperaturo ogrevne vode tako, kot to zahteva zunanja temperatura ali v bivalnem prostoru nastavljena temperatura.

Kakor pravi sogovornik, je za optimalno delovanje ogrevalnega sistema priporočljiva kombinacija centralne in lokalne regulacije. Prva zagotavlja optimalno temperaturo vode v sistemu ogrevanja glede na zunanje razmere, druga pa poskrbi za želeno temperaturo zraka glede na število ljudi v prostoru, njihovo aktivnost, vpliv notranjih virov energije, energije sonca in podobno. Ni odveč opozoriti, da lokalna regulacija brez ustrezne centralne regulacije ne bo zadovoljila naših potreb po ustrezni temperaturi.

Lokalno regulacijo v večini sistemov ogrevanja predstavljajo termostatski ventili, vgrajeni v posamezna grelna telesa. Njihova naloga je, da glede na nastavljeno temperaturo dušijo pretok ogrevne vode skozi ogrevalo, pri čemer upoštevajo tudi notranje vire toplote in energijo sonca, ki v prostor prodre skozi okna.

Najbolj razširjena načina centralne regulacije sta regulacija dovoda v odvisnosti od temperature v prostoru in regulacija dovoda v odvisnosti od zunanje temperature zraka. V prvem primeru je temperatura dovodne vode v ogrevalnem sistemu odvisna od temperature v prostoru (običajno je to dnevna soba), kjer je stenski termostat. Stensko tipalo je po Babnikovih besedah povezano s krmilno enoto, ki vpliva na položaj (bolj ali manj odprt) mešalnega ventila; glede na položaj mešalnega ventila priteka v grelna telesa toplejša ali hladnejša voda tako dolgo, da v prostoru dosežemo želeno temperaturo. Pri kotlih brez spodnje omejitve delovne temperature je lahko krmilna enota neposredno povezana z gorilnikom, ki uravnava temperaturo dovoda. Takšen način regulacije je primeren za etažno ogrevanje, najpogosteje se uporablja v kombinacijami s plinskimi stenskimi etažnimi grelniki, medtem ko za talno ogrevanje ni primeren. Kakor pravi sogovornik, je tak način regulacije še zlasti primeren za večstanovanjske hiše in hiše s prostori, v katerih potekajo različne dejavnosti (delovna soba, otroška soba), nujen pa je pri uporabi toplovodnega kotla z omejitvijo spodnje temperature delovanja (60 stopinj Celzija).

Inovativne rešitve

Sodobni kotli imajo vgrajene inovativne rešitve za čim bolj optimalno delovanje naprave, integrirana regulacija samodejno prilagaja parametre, kar zagotavlja, da zgorevanje energenta poteka ves čas v optimalnih in nadzorovanih razmerah. Rezultat je manjša poraba energenta in manjši (škodljiv) vpliv na okolje. Dejstvo pa je, da v večini kurilnic še vedno stojijo stare kurilne naprave s preprostim sistemom regulacije, ki vključuje fiksno nastavitev parametrov delovanja, ne glede na trenutne potrebe po toploti v bivalnih in delovnih prostorih. Osnovni sistem v starih ogrevalnih sistemih je sicer mogoče nadgraditi z različnimi dodatnimi funkcijami. Babnik pravi, da je strošek vgradnje mikroprocesorsko vodenih sistemov sorazmerno visok, a da se kmalu povrne s prihranki goriva in večjim udobjem bivanja.

Z vgradnjo kakovostnih regulacijskih naprav zagotovo zmanjšamo stroške za ogrevanje, poudarja sogovornik. Že s termostatskimi ventili, na primer, lahko prihranimo od deset do petnajst odstotkov, z regulacijo temperature prostora v odvisnosti od zunanje temperature, torej z zunanjim tipalom, pa je mogoče prihraniti do deset odstotkov.

Tu velja omeniti še sistem pametnih napeljav, s katerim lahko upravljamo vse porabnike elek­trične energije, torej tudi ogrevanje. Najbolj smotrno ga je sicer vključiti že v načrt novogradnje ali prenove, saj se napeljave praviloma precej razlikujejo od klasičnih, kar pa ne pomeni, da obstoječih ne moremo nadgraditi. Nasprotno, nekatere posodobitve lahko izvedemo tudi brez večjih gradbenih posegov. Ena od možnosti, ki ne vključuje večjih posegov v ogrevalni sistem, je nadgradnja z brezžičnimi pametnimi rešitvami, ki jih je na trgu že precej. Naše življenje je že tako ali tako tesno povezano s tehnologijo, pametni telefoni in tablice nas spremljajo na vsakem koraku, zato ni razloga, da jih ne bi uporabili tudi za reguliranje ogrevalnega sistema oziroma za nadzorovanje njegovega delovanja. Brezžični sistemi so zasnovani tako, da ne zahtevajo posegov v obstoječe električne in vodovodne napeljave, upravljamo jih lahko z računalnikom, pamet­nim telefonom ali tablico, aplikacije pa so bolj ali manj preproste za uporabo. No, nekaj osnovnega znanja računalništva vsekakor pride prav, pravi Anton Babnik.

Za namestitev brezžičnega regulacijskega sistema na obstoječi ogrevalni sistem potrebujemo internetni usmerjevalnik s prostim vtičem za internet, ustrezne radiatorske ventile (mogoče bomo potrebovali adapter), računalnik z nameščeno programsko opremo in priklopom na lokalno omrežje. Malodane vsi ponudniki brezžičnih rešitev za uprav­ljanje doma ponujajo modularno izvedbo svojih sistemov. Začnemo lahko z enim korakom in se odločimo, da bomo za začetek brezžično upravljali ogrevanje, nato pa sistem nadgradimo z novimi moduli za uprav­ljanje senčil, prezračevanja in podobno.

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE