Energetske izkaznice: Dodatna ovira na trgu 
z nepremičninami

14. 1. 2015 | Besedilo: Barbara Primc | Fotografije: Shutterstock

energetska izkaznica, nepremičnine

Razmere na slovenskem trgu nepremičnin so že nekaj časa vse prej kot rožnate, z novim letom pa so se še poslabšale, opozarjajo v nepremičninskih agencijah. Število oglasov za prodajo ali oddajo nepremičnin se je zmanjšalo najmanj za četrtino, zato je (dodatno) upadel že tako boren promet z nepremičninami. Razlog: (neizdane) energetske izkaznice.

Če je lani prah dvigoval predvsem znesek, ki naj bi ga odšteli za izdelavo izkaznice, so ga z začetkom tega leta začele dvigovati globe, ki grozijo tako lastnikom nepremičnin, če oglašujejo nepremičnino brez kazalnikov energijske učinkovitosti (250 evrov), kot nepremičninskim posrednikom, ki svojih naročnikov niso seznanili s spremenjenimi razmerami na trgu ali pa dopuščajo zavajajoče oglaševanje (globe zanje se gibljejo med 600 in 2500 evri). Z globo od 1000 do 10.000 evrov bo kaznovana tudi pravna oseba, ki ne bo namestila energetske izkaznice na vidno mesto v javnih stavbah.

Z več kot polletno zamudo so namreč na ministrstvu za infrastrukturo v drugi polovici lanskega decembra vendarle sestavili in sprejeli nov pravilnik o metodologiji izdelave energetske izkaznice, ki ureja oglaševanje prodaje in oddaje stavb, opredeljuje nadzor in določa metode za izdelavo izkaznic v večstanovanjskih hišah. Veljati je začel 20. decembra, le šest delovnih dni pred uveljavitvijo zakonskih določil, po katerih je energetska izkaznica pogoj za oglaševanje prometa s stavbami in njihovimi deli. Povedano drugače: v komercialnih oglasih morajo biti od 1. januarja letos navedeni kazalniki z energetske izkaznice, drugače lahko tržna inšpekcija lastnike oglobi, od 24. februar­ja pa bo treba pri prodaji ali oddaji v najem, daljši od leta dni, kupcu ali najemniku pred sklenitvijo pogodbe predložiti tudi energetsko izkaznico. Dodatnega časovnega zamika pri oglaševanju energetskih kazalnikov, za katerega so si prizadevali nepremičninarji, ne bo, saj bi zahteval spremembo februarja lani sprejetega energetskega zakona.

»To pa ni dobro in povsem po nepotrebnem samo še poglablja krizo na nepremičninskem trgu,« opozarja Predrag Todić z agencije Ljubljana nepremičnine. Dejstvo je, da obsežne promocije o uvedbi energetskih izkaz­nic, ki so jo pred poldrugim letom napovedovali na ministrstvu za infrastrukturo, ni bilo, o izkaznicah se je po besedah sogovornika začelo več govoriti in pisati šele decembra lani, veliko prepozno, da bi se »lahko vsi ustrezno pripravili na to, kar prihaja«. Rezultat: število nepremičninskih oglasov se je zmanjšalo za dobro četrtino.

»Ko bodo inšpekcijske službe začele izdajati prve globe, pričakujem 75-odstot­no zmanjšanje števila oglasov, kar pomeni popoln mrk na že tako osiromašenem nepremičninskem trgu,« pravi Todić. Zaradi tega bodo trpele tudi druge panoge, od gradbeništva do industrije in trgovine, še opozarja sogovornik: »Krč nepremičninskega trga lahko pripelje do zapiranja podjetij in trgovin, povezanih z gradbeništvom. Če se namreč stanovanja ne prodajajo, se niti ne obnavljajo, kar pomeni, da brez dela ostanejo podjetja, ki se ukvarjajo z zaključnimi deli v gradbeništvu, ljudje ne kupujejo novega pohištva in druge stanovanjske opreme. Imeli bomo še več brezposelnih, v državno blagajno pa se bo steklo manj davkov.«

Globe ne grozijo samo lastnikom nepremičnin, odgovornost nosijo tudi nepremičninski posredniki. Ti so, kakor pojasnjujejo na Zbornici za poslovanje z nepremičninami pri Gospodarski zbornici Slovenije, odgovorni za zavajajoče oglaševanje, globe se gibljejo od 600 do 2500 evrov. Nepremičninskim posrednikom zato svetujejo, naj v oglasih ne navajajo napačnih energijskih kazalnikov.

Na spletnih straneh nepremičninskih agencij najdemo le peščico oglasov, v katerih so označeni energijski kazalniki za nepremičnine, večinoma gre za novogradnje, ki se prodajajo. Pri nepremičninah, ki se oddajajo, pa so se agencije znašle po svoje – pri vsakem oglasu je zapisano, da se nepremičnina oddaja v najem za 11 mesecev z možnostjo podaljšanja. S tem so zaobšli zahtevo, da mora imeti energetsko izkaznico tudi nepremičnina, ki se daje v najem za več kot leto dni. »Vse svoje naročnike smo pisno obvestili o spremenjenih razmerah na nepremičninskem trgu in o njihovih obveznostih. O tem, kaj se bo zgodilo z nepremičninskim trgom, ko bodo inšpektorji začeli izdajati globe, pa raje ne razmišljam,« pravi Todić. Prepričan je, da pristop, ki ga je ubralo ministrstvo za infrastrukturo, ni pravi, saj se ljudje ne izogibajo svojim obveznostim, potrebujejo pa čas.

Na Zbornici za poslovanje z nepremičninami pri Gospodarski zbornici Slovenije upajo, da bodo inšpektorji v začetnem obdobju samo z opominom opozarjali lastnike, ki zaradi tak­šnih ali drugačnih razlogov še niso pridobili energetske izkaznice za svojo nepremičnino. Do zdaj je bilo namreč po podatkih ministrstva za infrastrukturo izdanih približno 1200 izkaznic, v glavnem za javne stavbe, čeprav bi jih morali po njihovih izračunih izdelati okrog 10.000 na leto. Izdelovalcev je dovolj, do 17. decembra lani jih je Gradbeni inštitut ZRMK izšolal 268 (prvi so licence pridobili že sredi leta 2012, seznam je objavljen na www.energetika-portal.si/podrocja/energetika/energetske-izkaznice-stavb/...), po novem pa bo za njihovo usposabljanje skrbela tudi Zbornica za arhitekturo Slovenije, s čimer naj bi se pridobivanje licenc pocenilo.

Za katere nepremičnine je treba pridobiti energetsko izkaznico?

Energetska izkaznica je javna listina s podatki o energijski učinkovitosti stavbe in s priporočili za povečanje njene energijske učinkovitosti, namenjena pa je boljši informiranosti tistega, ki želi stavbo oziroma stanovanje kupiti ali najeti.

Pridobiti jo je treba za nepremičnino, ki se bodisi prodaja bodisi oddaja v najem za več kot leto dni. Imeti jo morajo tudi vse nove stavbe in vse javne stavbe, katerih površina presega 500 kvadratnih metrov (od 9. julija 2015 pa tudi vse javne stavbe s površino, večjo od 250 kvadratnih metrov). Za nepremičnine, ki se ne prodajajo in ne dajejo v najem, lastnikom ni treba pridobiti energetske izkaznice. Prav tako ni potrebna za stavbe, ki so varovane v skladu s predpisi o varstvu kulturne dediščine ali pa se uporabljajo za obredne namene in verske dejavnosti, za industrijske stavbe in skladišča, za nestanovanjske kmetijske stavbe, za enostavne in nezahtevne objekte ter za samostojne stavbe z do 50 kvadratnimi metri uporabne površine.

Tudi za posamezno stanovanje v bloku

Devetnajstega decembra lani sprejeti pravilnik o metodologiji in izdelavi energetskih izkaznic predvideva tehnično rešitev za pridobitev izkaznice za posamezno stanovanje v večstanovanjski stavbi z daljinskim ali etažnim ogrevanjem. To je mogoče pridobiti le, če je v bloku urejena etažna lastnina, drugače je mogoče energetsko izkaznico izdelati le za stavbo kot celoto, pojasnjujejo na ministrstvu za infrastrukturo. Med podatki, ki jih mora lastnik posredovati izdelovalcu izkaznice, so v pravilniku med drugim navedeni lega stanovanja, površina sten, tal in stropov, sestava zunanje stene, površina in lastnosti oken, moč kotla oziroma peči ... Če se etažni lastniki pozneje odločijo za izdelavo izkaznice za celotno stavbo, ta razveljavi prej izdano za posamezni del stavbe.

Koliko stane izdelava?

Država je z lani sprejeto uredbo navzgor omejila znesek, ki ga je treba odšteti za izdelavo energetske izkaznice: izkaznica za stavbo z uporabno površino do 220 kvadratnih metrov stane največ 170 evrov, za stavbe z več­jo površino pa cena ne sme presegati 0,89 evra za kvadratni meter.

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE