Kako do subvencij Eko sklada

10. 9. 2015 | Besedilo: Lucjan Batista, energetski svetovalec, ENSVET

Eko sklad, subvencije

Eko sklad je tudi letos objavil razpisa za nepovratne finančne spodbude občanom, ki vlagajo v rabo obnovljivih virov energije in večjo energijsko učinkovitost stanovanjskih stavb, tako individualnih kot večstanovanjskih, poleg tega pa poseben razpis, s katerim lahko občani dobijo subvencijo za ukrepe, s katerimi v starejši stanovanjski zgradbi zmanjšajo izpuste škodljivih emisij v zrak, in sicer za območja s sprejetim odlokom o načrtu za kakovost zraka. V nadaljevanju si oglejmo priporočljivo zaporedje korakov, ko želimo kandidirati za nepovratna sredstva.

Občani, ki se prvič srečajo z možnostjo pridobivanja nepovratnih sredstev, se na energetske svetovalce pogosto obrnejo po nasvet, kje začeti, da bi načrtovani ukrep izvedli strokovno pravilno in optimalno ter pridobili subvencijo in/ali posojilo Eko sklada. Najpogosteje sprašujejo o zamenjavi kurilne naprave (in energenta), izolaciji ovoja stavbe in podstrešja ter menjavi oken.

Nevtralne informacije

Ko se odločimo, da bomo stavbo sanirali ali zamenjali ogrevalno napravo, da bi zmanjšali rabo energije ali energent zamenjali z obnovljivim virom energije, je dobro pridobiti čim več informacij. Že tu se lahko zaplete, saj je predvsem na svetovnem spletu »preveč« informacij in nas količina in različnost podatkov lahko zmedeta.

Priporočljivo je poiskati nevtralne informacije, tehnične in druge strokovne nasvete, kaj je za nas primerno. Za odločitev o moči kurilne naprave, izračun letne rabe energije je pravi naslov usposobljen strokovnjak (projektant), ki nam to napravi strokovno neoporečno. Praksa je žal drugačna – te parametre običajno določi oziroma izračuna izvajalec na podlagi izkušenj ali informativnih izračunov. Res je, da imajo predvsem večja podjetja svoje projektante, ki nam napravijo izračune, seveda za svoje izdelke. Ena od možnosti je tudi obisk neodvisnega energetskega svetovalca.

Vloga pred začetkom naložbe

Pri kandidiranju za subvencije je ključnega pomena, da vlogo oddamo, preden se lotimo nameravane naložbe. Ko imamo vsaj okvirno izbran izdelek ali sistem, preglejmo reference potencialnega izvajalca in poiščimo informacije iz kroga prijateljev, znancev, sosedov, ki so takšen ukrep že izvedli. Povprašamo jih, kako so zadovoljni z delom, izvajalcem in ceno ... Od posameznih izvajalcev pridobimo več ponudb, da se bomo lahko odločali na podlagi kakovosti, cene, dobavnih rokov in podobno. Seveda ne smemo pozabiti izvajalcev povprašati, ali njihov izdelek oz. sistem (tudi za fasadne sisteme so zahtevana tehnična soglasja) izpolnjuje zahteve Eko sklada. Načeloma proizvajalci to vedo, vendar se raje še sami prepričamo na skladovih spletnih straneh, kjer bomo našli poimenski seznam vseh naprav, sistemov, ki izpolnjujejo razpisne zahteve. Če izbranega izdelka ni na seznamu, nam je izvajalec dolžan dati izjavo, da izpolnjuje zahteve standarda, ki je naveden v razpisu. Med ponudbami izberemo najboljšo in šele tedaj lahko začnemo pripravljati vlogo.

Priskrbimo si razpisno dokumentacijo, za katero bodisi pokličemo na Eko sklad, zanjo zaprosimo po e-pošti ali si jo natisnemo z njegove spletne strani. Vlogo pazljivo izpolnimo (glejmo navodila za izpolnjevanje) in zberemo zahtevane priloge: predračun že imamo, fotografirati moramo le še obstoječe stanje, ki ga nameravamo s posegom spremeniti. Če menjujemo kurilno napravo, fotografiramo obstoječo kurilnico ali morda drugi prostor, namenjen za novo kurilno napravo, pri fasadi in menjavi oken vse strani hiše in tako naprej za druge ukrepe (navodila so v razpisu). Če nam karkoli ni jasno, se za pojasnila lahko obrnemo na Eko sklad na telefonsko številko (01) 241 48 20 vsak ponedeljek, sredo in petek med 13. in 15. uro.

Ko vlogo odpošljeno na Eko sklad, lahko takoj začnemo izvajati ukrep.

Odločitev najpozneje v treh mesecih

Eko sklad bo vlogo predvidoma pregledal v 30 do 90 dneh od prispetja in nas pozval k morebitni dopolnitvi dokumentacije. Če je vloga popolna, sklenemo z Eko skladom pogodbo in v skladu z odločbo moramo investicijo končati v roku šestih mesecih (za večino posamičnih ukrepov), 12 mesecev, če gre za hkratno izvajanje treh ali več ukrepov, in 18 mesecev pri celoviti prenovi starejše hiše ali novogradnji.

Po zaključku naložbe (za končni datum šteje datum izdaje računa) moramo v dveh mesecih predložiti v razpisu zahtevano dokumentacijo: pogodbo o izplačilu nepovratne finančne spodbude; izjavo o zaključku naložbe (obrazec je del v razpisne dokumentacije); račun izvajalca; dokazilo o plačilu celotnega računa in fotografijo, ki dokazuje, da je naložba izvedena (pri izdelavi fasade in menjavi oken so potrebne tudi fotografije detajlov izvedbe).

Pri novogradnjah in celovitih adaptacijah obstoječih gradenj se seveda zahteva več projektne dokumentacije in fotografij same izvedbe – vse je pojasnjeno v razpisni dokumentaciji. Če smo vse skupaj dosledno izpeljali, lahko pričakujemo nakazilo nepovrat­nih finančnih spodbud na svoj transakcijski račun v 60 dneh.

Pravilna, strokovno utemeljena izbira izdelka ali sistema, kakovostna izvedba ukrepa, subvencija dela vrednosti investicije ob zato manjši rabi energije in s tem manjši obremenitvi družinskega proračuna bodo gotovo zadosten razlog, da bomo ponosni na izvedeni ukrep.

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE