Sejem Energetika: V Celju bo v ospredju 
učinkovito upravljanje energije

7. 4. 2016 | Besedilo: J. B.

sejem Energetika

Na mednarodnih strokovnih sejmih Energetika in Terotech-Vzdrževanje se bodo na celjskem sejmišču od 12. do 15. aprila predstavile najpomembnejše blagovne znamke energetike in industrijskega vzdrževanja. Obiskovalci bodo lahko izbirali med ponudbo več kot 540 najboljših blagovnih znamk iz 29 držav. Štiridnevno sejemsko dogajanje bodo zaznamovale novosti in vrsta tematskih predavanj in svetovanj, namenjenih strokovni in splošni javnosti, ki se zaveda pomena učinkovitega upravljanja energije.

Sejma Energetika in Terotech-Vzdrževanje, ki ju Celjski sejem organizira vsaki dve leti, sta najpomembnejša strokovna sejma za industrijo, poslovanje in dom širše regije. Obiščejo ju vodje vzdrževanja in vodje investicij v podjetjih, projektanti, elektroinštalaterji, inštalaterji strojnih inštalacij, vzdrževalci strojev in naprav, elektrodistributerji, operaterji prenosnih omrežij.

Sejemsko dogajanje bo tudi letos sooblikovala vrsta aktualnih strokovnih posvetov, predavanj in okroglih miz, ki jih Celjski sejem pripravlja z različnimi partnerji. Med njimi so Sekcija instalaterjev-energetikov pri Obrt­no-podjetniški zbornici Slovenije, portal Energetika.net, Gradbeni inštitut ZRMK, mreža energetski svetovalcev Ensvet, ki deluje v okviru Eko sklada, sekcija kovinarjev pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije, Združenje slovenske fotovoltaike, Konzorcij pasivna hiša in drugi.

Že prvi sejemski dan, v torek, 12. aprila, bodo na sejmišču razpravljali o priložnostih in pasteh energetske sanacije javnih stavb, s poudarkom na energetskem pogodbeništvu in izzivih, ki jih to prinaša za lokalne skupnosti. Direktiva o energetski učinkovitosti vzpostavlja več ukrepov, med katerimi je tudi vzpostavitev vodilne vloge javnega sektorja pri energetski prenovi stavb. Da bi dosegli izjemni varčevalni potencial pri stroških za energijo v objektih, so potrebne investicije in sredstva za njihovo izvedbo. Ker pa javnofinančni viri v bližji prihodnosti teh ne zmorejo zagotoviti dovolj in je zadolževanje omejeno, je ena od mogočih rešitev izvedba projektov prek energetskega pogodbeništva. Prav na tem področju pa imamo tudi v Sloveniji vse več priložnosti in novega znanja. Tudi slovenski instalaterji-energetiki se bodo na svojem dnevu prvi sejemski dan pogovorili, kako do poslov pri novih razpisih za energetske sanacije.

V sredo se bodo na državnem tekmovanju pomerili mladi – dijaki srednjih poklicnih šol za poklic instalater strojnih instalacij. Sodelovalo bo rekordno število ekip, osem iz celotne Slovenije, njihove izdelke pa si bo mogoče ogledati v sejemski dvorani K. V sredo bo na sejmišču tudi posvet E-mobilnost, na katerem želijo organizatorji to področje osvetliti predvsem z vidika vpliva množične uporabe električnih vozil na elektroenergetsko infrastrukturo in vzorce porabe električne energije.

Četrtek bo v znamenju vzdrževanja. Učinkovito industrijsko vzdrževanje ima eno najpomembnejših vlog pri ustvarjanju konkurenčnih prednosti podjetij na področju stroškov, storitev, kakovosti in pravočasnih dobav. Potekala pa bo še razprava o pamet­nih omrežjih, ki niso le ključna za naš elektroenergetski sistem, ampak zahtevajo tudi pameten pristop. Pametna omrežja so eden od pogojev za razvoj in vključevanje novih energetskih sistemov, s tem pa omogočajo tudi velike priložnosti za slovensko gospodarstvo, ki ima na tem področju potrebno znanje in tudi razvojno usmerjene projekte.

Zadnji sejemski dan, v petek, bo osrednji dogodek tudi okrogla miza o samopreskrbi z električno energijo iz obnovljivih virov energije. Organizatorji pričakujejo, da bomo poleg predstavitve novosti, ki jih prinaša uvedba samopreskrbe z električno energijo iz OVE, od sodelujočih izvedeli tudi kaj o načrtih države o ponovnem spodbujanju OVE v prihodnje, saj je Slovenija na tem področju v zadnjih treh letih popolnoma zaspala.

V petek pa bodo na sejmišču znova gostili mlade, bodoče strokovnjake in sodelavce razstavljavcev, za katere so skupaj z Energetika.NET pripravili poseben program s predstavitvijo poklicev v energetiki in na drugih strokovnih področjih sejma. Napovedanim skupinam učencev, dijakov in študentov, ki se izobražujejo na teh področjih, bodo omogočili tudi brezplačen vstop na sejma. Mladi in malo manj mladi obiskovalci sejmov pa zagotovo ne bodo spregledali še Robotskih iger, ki jih bo na sejmišču v dvorani D že tradicionalno predstavila strokovna revija IRT3000. Tokrat se bodo lahko z roboti pomerili v pikadu in hokeju.

Vse dni sejma bodo obiskovalci lahko obiskali še brezplačna individualna svetovanja mreže Ensvet na razstavnem prostoru Eko sklada. Svetovalci ENSVET bodo pripravili tudi posebna predavanja o aktualnih temah, kot so energijsko učinkovita razsvetljava za stanovanjske stavbe, optimalna izbira, nabava, vgradnja, delovanje, vzdrževanje in razgradnja kurilne naprave, uporaba LED-svetilk in sijalk, ter obiskovalcem odgovarjali na vprašanja o finančnih spodbudah Eko sklada. Neodvisna in brezplačna svetovanja za obiskovalce sejmov, strokovno in splošno javnost bodo izvajali tudi svetovalci gradbenega inštituta ZRMK. Pripravili bodo še krajše strokovne predstavitve na temo trajnostnega razvoja in trajnostne gradnje. Strokovni javnosti so še posebej namenjene predstavitve mednarodnih projektov, pripravili pa so tudi poseben Kino kotiček s primeri dobrih praks.

Konzorcij pasivna hiša bo na delavnici Desetletje razvoja in gradnje pasivnih hiš na Slovenskem med drugim predstavil pravkar izdano monografijo Trajnostna zasnova energijsko učinkovitih enodružinskih hiš. Delo predstavlja vpliv različnih tehnologij gradnje, toplotne zaščite stavbnega ovoja ter sistemov za prezračevanje in ogrevanje na dosežene energijske, okoljske, ekonomske in bivalne parametre, s katerimi se lahko celoviteje vrednotijo energijsko učinkovite enodružinske hiše.

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE