Začenja se natečaj za energijsko učinkovito sosesko

Rabo energije v gospodinjstvih je mogoče učinkovito zmanjšati tudi brez posebnih investicijskih stroškov, zgolj s spremembo bivalnih navad. To dokazuje projekt Energetsko učinkovita soseska (Energy Neighbourhoods) iz programa Inteligentna energija Evropa, ki je leta 2010 prejel nagrado ManagEnergy Local Energy Action Award 2010. Na podlagi pozitivnih izkušenj in odličnih rezultatov se je maja letos ob vnovični podpori evropske komisije začel nov krog natečaja – Energy Neighbourhoods2. V njem sodeluje 16 držav Evropske unije, tudi Slovenija.

Lani je v projektu sodelovalo skoraj 600 sosesk oziroma več kot 5000 gospodinjstev iz devetih evropskih držav. V povprečju so ekipe dosegle 10-odstotne prihranke, zmagovalna ekipa iz Švedske pa celo 37-odstotnega. Pri tem je treba poudariti, da so bili prihranki doseženi brez posebnih investicijskih stroškov, zgolj s spremembo bivalnih navad. »Ukrepi so bili preprosti, a hkrati stroškovno učinkoviti: zamenjava žarnic z učinkovitejšimi sijalkami, popolno izklapljanje električnih naprav namesto običajne uporabe funkcije mirovanja, doslednejša uporaba časovnikov ogrevalnih sistemov, nastavitev ustrezne temperature ogrevanja, pravilno prezračevanje prostorov in podobno,« razloži Miha Tomšič, vodja razvoja na področju gradbene fizike na Gradbenem inštitutu ZRMK, ki je slovenski partner v projektu Energy Neighbourhoods2.

Tekmovalni del novega kroga projekta bo obsegal dve ogrevalni sezoni, 2011/12 in 2012/13. Gradbeni inštitut ZRMK zato poziva slovenske soseske, da se do 1. novembra letos prijavijo na natečaj. Tudi tokrat bo poudarek na ukrepih, ki ne zahtevajo investicijskih vlaganj in ki, kar je najpomembnejše, ne poslabšujejo bivalnega udobja ali znižujejo življenjskega standarda. Energijsko učinkovitost lahko izboljšamo z izolacijo stavbnega ovoja, zamenjavo neustreznega stavbnega pohištva ali pa z naložbo v obnovljive vire energije, pravi Tomšič, veliko pa lahko storimo že s spremembo lastnega ravnanja in s poznavanjem strukture porabe energije v gospodinjstvu: »Spoznanje, kako velik vpliv ima sprememba bivanjskih vzorcev, je ključnega pomena za projekt energijsko učinkovite soseske, kar nazorno dokazujejo že izkušnje iz predhodnega projekta: v samo štirih mesecih je mogoče zgolj s smotrnejšim ravnanjem stanovalcev doseči vsaj 9 odstotkov prihrankov energije (za elektriko in toploto za ogrevanje) v primerjavi s preteklim letom. Zmagovalci prvega sklopa tekmovanja so zamenjali vse žarnice z energijsko učinkovitimi sijalkami in odkrili izgube vseh elektronskih naprav v stanju pripravljenosti. Pri tem niso spremenili svojega načina življenja, ampak so uspeh dosegli že z majhnimi ukrepi.«

Kdo se lahko prijavi?

Izraz soseska ne označuje nujno skupine sosedov iz iste stavbe ali bližnjih stavb. To je lahko skupina od pet do 12 gospodinjstev, ki jih povezuje pripravljenost sprejeti izziv zmanjšanja porabe energije za vsaj 9 odstotkov od decembra 2011 do marca 2012. Sosesko lahko sestavljajo tudi člani društva ali kluba, na primer, ali pa sorodniki, prijatelji in znanci, četudi živijo v različnih naseljih. Pomembno je le, da imajo člani ekipe redne medsebojne stike, kar jim omogoča izmenjavo izkušenj o ravnanju in varčevanju z energijo, ter da je omogočena tehnična možnost rednega spremljanja individualne porabe elektrike in toplote za ogrevanje. Izziv je toliko večji, ker se bodo slovenske soseske pomerile s soseskami iz drugih držav Evropske unije: Avstrije, Belgije, Bolgarije, Francije, Nemčije, Grčije, Madžarske, Irske, Italije, Latvije, Poljske, Romunije, Španije, Švedske in Velike Britanije.

Soseska z največjim prihrankom v posamezni državi bo nacionalni zmagovalec, tista z največjim prihrankom v obeh sezonah tekmovanja v mednarodnem okviru pa veliki skupni zmagovalec. Soseske lahko nadaljujejo tekmovanje in poskušajo doseči nadaljnjih devet odstotkov prihrankov prihodnje leto, lahko pa se v sezoni 2012/13 tekmovanju priključijo nove soseske. V prvi sezoni ne morejo sodelovati gospodinjstva v stavbah, kjer je bila pred začetkom ogrevalne sezone izvedena dodatna toplotna zaščita ali kjer je bilo zamenjano stavbno pohištvo. Lahko se vključijo v tekmovanje v naslednji sezoni.
Slovenska zmagovalna soseska z največjim prihrankom v dveh krogih skupaj bo izbrala štiri člane, ki bodo leta 2013 odpotovali v Bruselj na zaključno mednarodno podelitev nagrad in razglasitev skupnega zmagovalca.

Prijave do 1. novembra

Prijave na natečaj se zbirajo do 1. novembra. Sebe oziroma svojo sosesko prijavite tako, da pošljete elektronsko pošto na naslov miha.tomsic@gi-zrmk.si ali miha.mirtic@gi-zrmk.si ali pokličete na telefonsko številko 01/2808 401. Poiskati morate stare račune za energijo (dobite jih lahko tudi pri dobavitelju). »Za obdelavo podatkov in izračun prihrankov moramo namreč najprej ugotoviti, koliko energije ste porabili lani,« pravi Miha Tomšič.

Na prvem skupnem srečanju novembra – točen datum in kraj srečanja sta odvisna od števila prijavljenih, organizator bo vse prijavljene o tem pravočasno obvestil – bo vsako gospodinjstvo prejelo paket z vsem, kar potrebujejo za nadaljnje sodelovanje: informacijsko knjižico s podrobnimi podatki o spletni strani projekta in o uporabi orodja za vnos podatkov ter spremljanje rezultatov in nasveti za učinkovito rabo energije, vodnik za samostojen energetski pregled gospodinjstva, podatkovno kartico za vnašanje stanja števca oziroma porabljene energije in poster. Na srečanju bodo spoznali tudi strokovnjake, ki jim bodo pomagali pri izbiri ukrepov za zmanjšanje rabe energije.

Tekma se bo začela 1. decembra

Prvega decembra, ko se bo začela tekma, bo treba odčitati stanje števca. Tekmovalci bodo morali pregledati rabo energijo v svojih gospodinjstvih in preveriti, kje jo lahko prihranijo. Na spletni strani energijsko učinkovitih sosesk bodo vsakih 14 dni na voljo nasveti, ob katerih se bodo gotovo porodile nove kreativne ideje. Tekmovalci bodo v bazo podatkov na spletni strani vsak teden vnašali stanje števca, spremljali lasten napredek in primerjali dosežke svoje soseske s konkurenco. Stanje števca bodo zadnjič odčitali 31. marca prihodnje leto. Zmagovalca bodo razglasili maja na zaključni prireditvi.

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE