Natečaj: Vabilo za strokovno svetovanje bralcem

26. 1. 2016 | Besedilo: Uredništvo Deloindom

natečaj, obnova, zrmk, pasivne hiše

V sodelovanju s strokovnjaki Gradbenega inštituta ZRMK bomo pred pomladjo sedmim bralcem s strokovnimi nasveti pomagali pri načrtovanju obnove družinske hiše ali stanovanja in pri načrtovanju nove pasivne hiše. Do petka, 26. februarja, nam lahko na naslov Deloindom, Dunajska 5, 1509 Ljubljana, ali na elektronski naslov deloindom@delo.si, obakrat s pripisom Svetovanje pri sanaciji in gradnji, pošljete opis težave, ki bi jo radi odpravili, ali posegov, ki jih načrtujete v svojem domu. Zaželeno je, da priložite fotografije obstoječega stanja, če gre za obnovo.

Težave ali spremembe, ki jih načrtujete v svojem domu, bomo razdelili v sedem skupin. V prvi bomo zbrali primere, ki bodo zahtevali utrditev nosilne konstrukcije v stanovanjski hiši. V drugi skupini bodo težave z vdiranjem kapilarne vlage iz terena v nosilno zidovje in druge konstrukcijske elemente, medtem ko se bomo v tretji posvetili težavam z algami, vlago in plesnijo, ki nastajajo v bivalnih prostorih ali na fasadi zaradi neustrezne toplotne zaščite fasade. V četrto skupino bomo uvrstili tiste, ki se boste odločali za zamenjavo ogrevalnega sistema s sodobnejšim, v peto pa energijsko sanacijo toplotnega ovoja družinske hiše. Ta zajema usklajeno zaporedje ukrepov, s katerimi izboljšamo energijsko učinkovitost stavbe oz. zmanjšamo toplotne izgube. V šesti skupini bodo vprašanja, pri katerih vam bodo strokovnjaki Gradbenega inštituta ZRMK svetovali, kako se čim bolj optimalno lotiti celovite energijske prenove enodružinske hiše, v sedmi pa vam bodo svetovali, kako energijsko in ekonomsko optimizirati načrtovanje nove pasivne enodružinske hiše. Natančnejši opis problemov oz. posegov v okviru teh skupin lahko preberete v nadaljevanju, kjer je navedeno tudi morebit­no dodatno gradivo, ki ga je treba priložiti k prijavi. Prosimo vas, da označite zaporedno številko skupine, za katero se prijavljate. Prijave naj poleg opisa težave, fotografij obstoječega stanja vsebujejo kontaktne in osebne podatke pošiljatelja (ime, priimek, polni naslov, kontaktna telefonska številka ali elektronski naslov) ter lokacijo objekta.

Iz vsake skupine bomo v izbrali najbolj značilen in razširjen problem in lastnika hiše ali stanovanja kmalu po koncu razpisa obiskali, med ogledom natančno proučili težavo, nato pa pripravili predlog za prenovo. Svetovalni primer, povezan z načrtovanjem nove pasivne hiše, razumljivo, ne bo povezan z obiskom na terenu, a se bodo svetovalci z graditeljem osebno srečali. Vseh sedem primerov bomo predstavili v pomladnih številkah Delaindom, večino v okviru Gradbene priloge 20. aprila.

Natečajne skupine

  1. Delna ali celovita utrditev nosilne konstrukcije: Pri celoviti prenovi stavb, tudi spomeniško zaščitenih, se pogosto pozablja na utrditev nosilne konstrukcije, ki je potrebna tudi v primerih, ko niso vidne razpoke na konstrukcijskih elementih. Poleg statične sanacije je treba predvideti še protipotresno utrditev. Opravili bomo vizual­ni pregled, analizirali projektno nalogo, v kateri je investitor začrtal glavne cilje in obseg prenove, ter predlagali sanacijsko-ojačitvene ukrepe, skladne z veljavno tehnično zakonodajo.
  2. Preprečitev kapilarnega vlaženja iz terena: K propadanju nosilnega sistema v stavbah pripomore tudi kapilarno vlaženje, morda zaradi neustrezne hidroizolacije ali drenaže, neprimernega odvodnjavanja površinskih in meteornih vod ... Opravili bomo pregled prizadetega območja ter na podlagi meritev stopnje vlage in ugotovljenih vzrokov za vlaženje predlagali najustrez­nejši pristop k sanaciji.
  3. Alge, vlaga in plesen na fasadah in v bivalnih prostorih: Posledice neustrezne izbire in izvedbe toplotnoizolacijskega sistema so lahko estetske in funkcionalne: razpoke zaključnega sloja, mehurjenje, odstopanje toplotne izolacije, zamakanje, toplotni mostovi, kondenzacija in plesen v bivalnih prostorih ... Posebna težava je pojav plesni in alg na zaključnem sloju fasade. Opravili bomo vizualni pregled fasade in prostorov, povprašali o bivalnih navadah stanovalcev, opravili meritve mikroklimatskih parametrov, poiskali vzroke za težave ter predlagali spremembo bivalnih navad in ukrepe za sanacijo.
  4. Zamenjava ogrevalnega sistema: Zamenjava ogrevalnega sistema je ob finančnih omejitvah lahko učinkovitejši ukrep kot čakanje na celovito energetsko sanacijo stavbe. Tudi kjer se z vidika gradbene fizike učinkovite stavbe ogrevajo z neustreznim energentom ali sistemom, je zamenjava energetsko in stroškovno pogosto učinkovit ukrep, tudi če sistem še ni amortiziran. Poudarek bo na viru toplote ogrevalnega sistema in sistemu za pripravo tople sanitarne vode. Na podlagi stanja stavbe, pri čemer se s termografijo preverijo ključni elementi, stanja razvodnega sistema ogrevanja in stanja vira toplote bomo predlagali energijsko učinkovito alternativo.
  5. Energijska sanacija toplotnega ovoja stavbe: Pri prenovi ni več glavno vprašanje le debelina toplotnoizolacijskega sloja, temveč tudi to, iz kakšnega materiala naj bo in da bo ustrezal protipožarnim in drugim zahtevam. Dileme se pojavljajo tudi pri izolaciji balkonov, nadstreškov, frčad, stropov, tal ter pri zatesnitvi prebojev in rege med oknom in zidom. Opravili bomo vizualni pregled ovoja stavbe in analizirali projektno nalogo, v kateri je investitor začrtal glavne cilje in obseg načrtovane prenove. Po potrebi bomo opravili dodatne meritve in na podlagi pridobljenih podatkov predlagali ukrepe za izboljšanje energijske učinkovostosti stavbe.
  6. Celovita energijska prenova enodružinske hiše: Ob načrtovanju celovite energijske prenove se srečujemo z vrsto vprašanj, povezanih z izboljševanjem bivalnega ugodja, povečevanjem energijske učinkovitosti, zmanjševanjem stroškov za obratovanje in obvladovanjem investicije. Uskladiti moramo arhitekturne izboljšave in ovrednotiti učinke ukrepov na toplotnem ovoju stavbe (izolacijski posegi). Pregledali bomo izhodiščne ideje za celovito energijsko prenovo, jih analizirali in računsko optimirali. Cilj je izboljšava in uskladitev rešitev za doseganje energijskega razreda nizko­energijske hiše, ki se nato lahko vključijo v izvedbene načrte za prenovo stavbe. Z optimiranim projektom lahko investitorji kandidirajo za nepovratna sredstva ali ugodna posojila, ki so na voljo v takšnih primerih. Ob prijavi priložite opisu zasnove in želja načrte arhitekture za obstoječo hišo (tlorisi, prerezi, fasade) in fotografije zunanjosti stavbe.
  7. Energijsko-ekonomska optimizacija pri načrtovanju pasivne enodružinske hiše: Ko načrtujemo novo družinsko hišo, se srečujemo z vprašanji bivalnega ugodja, energijske učinkovitosti, stroškov za obratovanje in višine investicije v grad­njo. Na vse našteto vplivamo z arhitekturno zasnovo hiše, ukrepi na toplotnem ovoju stavbe in strojnih instalacijah. Za izbrani projekt zidane ali lesene hiše bomo pregledali izhodiščne ideje za energijsko zasnovo, jih analizirali in jih računsko optimirali. Cilj je izboljšava in uskladitev rešitev za doseganje energijskega razreda pasivne hiše, ki se nato lahko vključijo v izvedbene načrte za novogradnjo. Z optimiranim projektom pasivne hiše lahko novograditelji kandidirajo za nepovratna sredstva ali ugodna posojila, ki so na voljo v takšnih primerih. Ob prijavi priložite opisu zasnove in želja načrte arhitekture za idejno fazo ali aktualni arhitekturni načrt iz faze PGD, v elektronski obliki.

KOMENTARJI

julijana
12. 2. 2016 16:05

Spoštovani, pogojev, kakršne omenjate v svojem vprašanju, ni. Nihče ne bo preverjal, ali ste upoštevali nasvete strokovnjakov ali ne. Vseeno pa je zaželeno, da zastavite realen problem, saj si bodo strokovnjaki v natečaju izbrane objekte ogledali na terenu. Seveda vam ne bodo pripravili projekta za potrebne ukrepe, pojasnili pa bodo razloge za problem in nakazali korake za njegovo rešitev. Izbrani bodo primeri, pri katerih bo strokovno svetovanje koristilo širšemu krogu bralcev. Julijana Bavčar

HB
12. 2. 2016 09:59

Pozdravljeni! Zanima me, ali je ta natečaj zgolj informativne narave in za potrebe revije Deloindom ali so v ozadju tudi kakšni pogoji v smislu, da je potrebno izbrano in predlagano rešitev tudi izvesti, ali imeti npr. že kakšno dovoljenje (gradbeno) za poseg ipd. Hvala za odgovor.

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE