Pametne hiše: na prvem mestu je udobje

19. 12. 2011 | Besedilo: Barbara Primc

pametne hiše, pametno stanovanje

Pametno napeljavo, s katero lahko upravljamo skoraj vse električne porabnike v hiši ali stanovanju, je najbolj smotrno vključiti že v načrt novogradnje ali prenove. Takšne napeljave se namreč praviloma precej razlikujejo od klasičnih, kar pa ne pomeni, da teh ne moremo nadgraditi. Nasprotno, nekatere posodobitve lahko izvedemo tudi brez večjih gradbenih posegov.

Največja prednost pametne napeljave, s katero lahko preprosto upravljamo in nadziramo ogrevanje, prezračevanje, razsvetljavo, senčila in avdio-video naprave, je udobje, pravi lastnik stanovanja v Celju, ki se je zanjo odločil pri prenovi svojega doma. V sistem, ki ga upravljajo prek ipada in iphona, je povezal le najbolj osnovne stvari: ogrevanje, prezračevanje, upravljanje rolet in avdio-video naprave. Pri zadnjih se je omejil na dnevni bivalni prostor s kuhinjo, medtem ko v spalnici, delovni sobi, dveh otroških sobah in kopalnicah ni ne zvočnikov ne televizijskih sprejemnikov.

O možnostih, ki jih ponuja pametna napeljava, pred prenovo stanovanja z ženo sploh nista razmišljala, ko pa sta pri prijatelju videla, kaj vse je mogoče narediti, sta se odločila, da si bosta del videnega omislila v svojem domu. »Igračke za odrasle me niso nikoli preveč navduševale, me je pa prepričalo dejstvo, da si lahko močno poenostaviš življenje in povečaš bivalno udobje,« pove lastnik. Sprva sta želela vgraditi sistem, ki bi jima omogočal zgolj udobno upravljanje ogrevanja in prezračevanja v stanovanju, prenovljenem po standardih pasivne gradnje, ter preprosto upravljanje razsvetljave in senčil. Temu se je pridružila želja po dobrem zvoku v osred­njem bivalnem prostoru, zato sta izbrala sistem ameriškega proizvajalca Crestron. Ta po besedah Aljoše Jeriča iz podjetja Dometra, ki je pripravilo projekt, že z osnovnim krmilnikom omogoča dobro združljivost avdio-video opreme in drugih sistemov, povezanih v pametno napeljavo.

Pisarna na kavču

V stanovanju sta dva televizijska sprejemnika, povezana v sistem, tako da lahko na vsakem spremljajo drug program. Eden je v delovni sobi, tu pred njim najraje sedita hčerki, drugi je v dnevni sobi in ga najpogosteje uporabljata lastnika. Zvok filma, ki ga gledata, je mogoče poslušati tudi na zvočnikih na drugem koncu osem metrov dolgega dnevnega bivalnega prostora, v kuhinjskem delu. Zaslon televizijskega sprejemnika v dnevni sobi lastnik uporablja tudi kot računalniški zaslon. Pisarna na kavču, se pošali, saj lahko vse, kar bi drugače počel za računalnikom v delovni sobi, počne tudi udobno zleknjen na sedežni garnituri, le ipad, na katerem si prikaže tipkovnico, mora imeti na dosegu rok.

Ipad in iphone sta sicer osnova za upravljanje avdio-video naprav, luči, senčil ter ogrevanja in prezračevanja. Na obeh je grafični prikaz tlorisa stanovanja, tako da lahko lastnik preprosto izbira prostore, v katerih želi upravljati razsvetljavo, ogrevanje ali prezračevanje, na njem oziroma v njem so tudi vse potrebne funkcije za upravljanje obeh televizijskih sprejemnikov.

En upravljalnik in nič več kablov

Ko želi gledati televizijo, na ipadu poišče pilota. Tudi to je ena izmed velikih prednosti pametne napeljave, pravi lastnik, da namreč ne potrebuješ več različnih daljinskih upravljalnikov za radio, televizijo, dvd-predvajalnik in podobno: »Vse imam na enem mestu na ipadu. In kar je najboljše, nikjer ni nobenega kabla, povsod imamo brezžično povezavo. Iz zvočnikov prihaja odličen zvok, pa naj poslušam radio ali gledam televizijo. Kot bi bil v kinu, pa niti nimava hišnega kina.«

Lastnika sta hotela čim bolj ravne in prazne stene in strope, s čim manj stikali in drugimi zanju motečimi elementi. Vse luči, na primer, so v ravnini spuščenih stropov, brez robov, na stenah pa so – z izjemo nekaj klasičnih stikal za prižiganje in ugašanje luči – le temperaturna tipala. Edino svetilo, ki bo odstopalo od stropa, bo lestenec nad jedilno mizo, a na tega še čakajo. Na stene bi lahko namestila tudi pametna stenska stikala za upravljanje avdio-video naprav, na katerih bi izbirala radijske in televizijske programe, povečevala ali zmanjševala jakost zvoka in podobno, a raje vse upravljata z iphonom in ipadom.

Prezračevalni sistem in ogrevanje

Približno 170 kvadratnih metrov veliko meščansko stanovanje sta obnovila v pasivno, kar pomeni, da je bilo treba poskrbeti tudi za prezračevanje. Prezračevalni sistem ima različne stopnje jakosti, ki jih lastnika izbirata glede na to, ali so v službi ali doma, ali imajo obiske in kuhajo ... Vsi scenariji so sprogramirani v ipadu in iphonu. Talno gretje je razdeljeno na osem vej, za vsak prostor posebej. Vsaka veja je opremljena z elektrotermičnim motorjem in prek njega povezana v sistem pametne napeljave. Lastnika lahko tako uravnavata temperaturo za vsak prostor posebej. Nastavili so urnik ogrevanja, ki ga sistem sam vklaplja in izklaplja. Posamezno cono je mogoče kadar koli izklopiti, kar je, kakor pravi lastnik, velika prednost v primerjavi s prejšnjim, zastarelim sistemom ogrevanja, pri katerem so morali radiatorje zapirati ročno.

Po nastavljenem urniku se zjutraj ob šestih dvignejo tudi rolete. Lastnica pravi, da zjutraj še iz postelje prižge luči v kuhinji in radio ter spet spusti roleti v kuhinjskem delu, da ga zakrije pred radovednimi pogledi iz drugih stavb. Ko gredo od doma, se rolete po urniku spustijo, drugače bi se lahko stanovanje, v katerega prihaja sonce z vzhodne in zahodne strani, preveč segrelo.

Prikazovalnik na dotik še pride na vrsto

V steno ob vhodnih vratih bosta lastnika vgradila večji prikazovanik na dotik. Na njem bosta lahko krmilila posamezne naprave, ki so povezane v sistem pametne napeljave. Kar zdaj nastavljata z ipadom ali iphonom, bosta v prihodnje lahko počela tudi na tem prikazovalniku. Z dotikom bosta izbrala prostor oziroma napravo, ki jo bosta želela upravljati.

Nadgradnja klasične električne napeljave v pametno

Na klasični električni napeljavi lahko izvedemo nekatere posodobitve in jo nadgradimo v pametni sistem. Tako lahko v pametni sistem povežemo nadzor dostopa, alarmne sisteme, razsvetljavo, ogrevanje in klimatizacijo. Posodobitve brez gradbenih posegov omogoča brezžična tehnologija prenosa podatkov, ki za delovanje ne potrebuje ožičenja in se napaja iz okolice.

Uporabniki najpogosteje v sistem pametnih napeljav vključijo kotlovnico in ogrevalni sistem, s čimer bi radi zmanjšali porabo energije in sistem nadzirali na daljavo z mobilnim telefonom ali po internetu, pravi Edvard Šturm iz podjetja Smarteh. Katere dele napeljave lahko brez razbijanja sten in dodatnih predelav povežemo v pametni sistem, bo povedal strokovnjak, kako obsežen bo sistem, pa je odvisno od uporabnika. Odločiti se mora, ali bo, na primer, energetskemu delu dodal še sklope, povezane z udobjem in varnostjo. Za dobro rešitev je namreč pomembno uskladiti ekonomski in praktični vidik glede na življenjski slog, opozori Šturm.

Po njegovih besedah so bistvo avtomatizacije med seboj povezane posamezne enote, od katerih pa vsaka upravlja določene sisteme v nekem prostoru: »Na voljo imamo modularno opremo za avtomatizacijo, ki jo poljubno programiramo glede na potrebe in jo namestimo v obstoječo električno omarico ali pa obstoječi dodamo novo. Ker oprema ponuja veliko možnosti povezovanja v različna omrežja, je vključevanje naprav in podsistemov tako rekoč neomejeno. Seveda pa je treba izdelati optimalno rešitev, drugače lahko postanejo neomejeni tudi stroški naložbe.«

Ena možnost je, da se poseg omeji na energetiko objekta, torej na kotlovnico in elektrorazdelilne omarice. Tako lahko zagotovimo optimalno delovanje ogrevalnega sistema, posebno če imamo več virov toplote. »S tem že lahko zagotovimo nadzor na daljavo po mobilnem telefonu ali internetu in upravljanje temperature ogrevanja in hlajenja ter upravljanje nekaterih porabnikov električne energije, kot so zunanja razsvetljava, zalivalni sistemi, odpiranje dvoriščnih vrat in podobno,« našteva Šturm.

Druga možnost za nadgradnjo obstoječih električnih napeljav brez razbijanja sten je uporaba brezžičnih senzorjev in stikal, pri čemer pa je še vedno potrebna ožičena infrastruktura krmilnikov s komunikacijskimi moduli, prek katerih bodo delovale brezžične naprave. Smarteh denimo podpira tudi IR-komunikacijo (z uporabo univerzalnega daljinskega upravljalnika za televizijski sprejemnik) za upravljanje posameznih sklopov ogrevanja, razsvetljave ali senčil.

V obeh primerih potrebujemo krmilne enote, optimalno sestavljene iz modulov glede na zahtevano funkcionalnost, opozori sogovornik. Na krmilno enoto so ožičeni potrebni signali in upravljane naprave. Običajno so vse krmilne enote povezane na hišni računalnik ali zaslon na dotik, na katerem nadziramo in upravljamo hišo, do obeh pa lahko dostopamo na daljavo po internetu.

Najbolj preprost primer nadgradnje obstoječih napeljav pa je kombinacija upravljanja in alarmiranja, ki ga ponuja tako imenovani »GSM-komander«, prek katerega lahko vklapljamo oziroma izklapljamo dve napravi v hiši in sprejemamo alarme v primeru vloma, poplave ali požara. To je po besedah Edvarda Šturma primerna in cenovno ugodna rešitev za počitniške hiše.

Po korakih, a je potreben načrt vsakega naslednjega koraka

Seveda se lahko lastnik loti projekta po korakih. Nujno pa je, da si že vnaprej pripravi načrt vsakega naslednjega koraka in njegove izvedbe. Pogosto se namreč investitor v prvem koraku odloči za cenejšo možnost, ki pa se pri naslednjem koraku lahko izkaže za dražjo ali celo onemogoči nadgradnjo, opozori Šturm in doda, da je treba v takih primerih pogosto zamenjati že vgrajeno opremo. Najbolj pomembno je, da že vnaprej predvidimo vso potrebno infrastrukturo (kable in drugo ustrezno opremo), prvi pomemben korak pa je natančna določitev končnega stanja, torej določitev zahtev delovanja pametne hiše in natančen pregled obstoječih napeljav. Že na začetku je priporočljivo pripraviti končno projektno dokumentacijo, ki je podlaga za izdelavo dodatnega ožičenja in izdelavo programske opreme.

Opremo tako lahko vključujemo po sklopih, skladno s finančno konstrukcijo. Poznejše spremembe so načeloma sicer mogoče, pravi Šturm, vendar so pogosto povezane z glavoboli tako investitorja zaradi stroškov kot izvajalca, ki se mu podira koncept rešitve.

KOMENTARJI

Aleš
19. 12. 2011 14:55

170m2 staromeščansko stanovanje predelano v pasivno? Zanimivo... Kako pa ste sanirali toplotne izgube? Zelo zanimivo bi bilo videti kakšen ogrevalni sistem imate trenutno.

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE