Preveč površnosti pri vgradnji oken

9. 4. 2014 | Besedilo: Barbara Primc

okna, napake pri vgradnji oken, vgradnja oken, toplotni mostovi

Mirno lahko rečemo, da na slovenskem trgu ni slabih oken, saj so investitorjem na voljo kakovostni izdelki, s katerimi je mogoče doseči različne stopnje energijske varčnosti. Žal se pri njihovi vgradnji prepogosto dogajajo napake, zaradi katerih nastanejo toplotni mostovi. Posledica je plesen, ki se prej ali slej razvije v prostorih in občutno poslabša kakovost bivanja. Poglejmo nekaj najpogostejših napak.

V notranjost zidu pomaknjena okna

Napaka: Pri menjavi oken iz tega ali onega raz­loga novih oken ni mogoče vgraditi v ravni liniji z zunanjim zidom, žal pa se to vse prepogosto dogaja tudi pri novogradnjah, za kar sta edina razloga bodisi neznanje bodisi površnost. Oboje se kaže tudi v slabem tesnjenju stikov med okenskim okvirjem in konstrukcijo. Posledica so nesmiselne in nepotrebne težave zaradi toplotnih mostov.

Rešitev: Z montažo stavbnega pohištva v ravni liniji z zidom se izognemo vsem težavam zaradi toplotnih mostov. Špalete namreč lahko izdelamo s toplotnoizolacijskim materialom (v enaki debelini), s katerim bomo izdelali toplot­ni ovoj celotne hiše. Pomembno je, da so vsi stiki med okenskim okvirjem in konstrukcijo (zunanjim zidom) dobro zatesnjeni, pa naj bo okno vgrajeno na klasični način ali po smernicah RAL, kar priporočajo strokovnjaki. Na mestih, ki niso dodobra zapolnjena s tesnilno maso, bomo namreč imeli velike ventilacijske in toplotne izgube.

Tesnilni trakovi niso za okras

Napaka: Nenadzorovanim toplotnim izgubam na mestu vgradnje oken se izognemo z montažo po smernicah RAL, katere bistvo je tesnjenje v treh ravneh oziroma izdelava notranje vodotesne in paroneprepustne ovire, zunanje paroprepustne ovire ter vmesne toplotne in zvočne izolacije. Pri tem se uporablja tesnilna folija, ki jo je treba nalepiti na zunanji in notranji rob okenskega okvirja, preden ga namestijo v gradbeno odprtino. Včasih pa mojstri – zaradi površnosti ali neznanja – pozabijo nalepiti folijo na zunanji rob okenskega okvirja, kar se vidi tudi na eni izmed zgornjih fotografij. Zaradi manjkajoče zunanje paroprepustne ovire vlaga, ki bi se iz katerega koli razloga pojavila v stiku med oknom in konstrukcijo, ne bo mogla neovirano prehajati na zunanjo stran in bo začela kondenzirati na stikih na notranji strani, na teh mestih pa se bo prej ali slej pojavila plesen.

Rešitev: Okenski okvir bi morali odstraniti iz gradbene odprtine in tesnilno folijo nalepiti tudi po zunanjem robu okvirja. Ker pa je stik med okvirjem in zidom z notranje strani že zapolnjen s poliuretansko peno, ne preostane drugega, kakor da mojstri poskušajo popraviti napako tako, da tesnilno folijo čim bolj natančno prilepijo na zunanji rob že vgrajenega okenskega okvirja. Reža je majhna, zato so potrebni tanki prsti, potrpežljivost in natančnost. Robove folije na koncu prilepijo na zunanjo površino špalet s posebno lepilno tesnilno maso.

Nujna toplotna izolacija preklad

Napaka: Menjava oken je eden prvih ukrepov za zmanjšanje toplotnih izgub. A če ji ne sledi še izvedba toplotne izolacije fasade, bo okenska betonska preklada postala velik toplotni most, ki bo vzrok velikih toplotnih izgub, da plesni v bivalnih prostorih sploh ne omenjamo.

Rešitev: Toplotna zaščita je nujna na vseh prekladah, tudi okenskih. Težavo rešimo z desetimi centimetri izolacije iz ekspandiranega polistirena na prekladi, ki mora biti nanjo sidrana. Če nimamo toliko prostora, na opaž pred betoniranjem preklade na zunanji in spodnji strani namestimo dva do pet centimetrov toplotne izolacije in tako izničimo toplotni most. Najboljša rešitev pa je, seveda, izvedba toplotnoizolativne fasade.

Premalo izolirane špalete

Napaka: Premalo toplotno izolirane špalete so ena najpogostejših napak pri vgradnji stavbnega pohištva, posledica pa je toplotni most na tem mestu in z njim povezana plesen. Idealno bi bilo, da bi bilo na špaletah toliko toplotne izolacije kot na fasadi, a to pri prenovi običajno ni izvedljivo.

Rešitev: Toplotnim mostovom na tem mestu se v celoti izognemo, če so okna vgrajena v ravni liniji z zidom in so lahko špalete izdelane iz toplotne izolacije fasade. Ker pa le malokdo upošteva to priporočilo, so dva ali trije centimetri izolacije, kolikor po menjavi oken običajno ostane prostora na špaletah, zelo pogosta rešitev, a nikakor zadostna, da bi se izognili težavam. Če okna niso vgrajena v ravni liniji z zidom in želimo v celoti izničiti toplotne mostove, je rešitev izdelava tako imenovane macete – na vseh štirih straneh okrog okna je treba odstraniti (izštemati) del zidu, in sicer toliko, kolikor bo debela toplot­na izolacija. Tako bodo špalete izdelane iz toplotne izolacije in s tem izničeni toplotni mostovi.

Zunanje okenske police brez toplotne izolacije

Napaka: Pri menjavi stavbnega pohištva pogosto zamenjamo tudi okenske police. Če jih namestimo neposredno na zid in pod njimi ni toplotne izolacije, se bo na spodnjem robu okenskega okvirja v bivalnih prostorih pojavila plesen.

Rešitev: Najprej je treba poskrbeti za ustrezno podlago, dobro mehansko pritrditev in zadosten naklon, da bo voda odtekala od okvirja okna proti robu. Preden vgradimo polico, pa je treba na podlago namestiti toplotno izolacijo. Stik med okvirjem okna in polico mora biti vodotesen in hkrati dovolj paroprepusten, da lahko voda, ki je morda vendarle pritekla v stik, izhlapi. Polica mora biti ob stiku s špaleto oblikovana tako, da ni neposrednega stika zaključnega sloja fasade in vodoravne ploskve police. Prav tako je treba zagotoviti, da voda s police ne bo tekla po fasadi.

Kamnite obrobe so toplotni most

Napaka: Lastniki hiš pod spomeniškim varstvom morajo pri obnovi ohraniti zunanjo podobo objekta. Kamnite obrobe okrog oken ali vrat pa so izrazit toplotni most, če nismo poskrbeli za toplotno izolacijo.

Rešitev: Pred začetkom obnove je treba začas­no odstraniti vse kamnite obrobe. Nato okrog okna odstranimo del zidu v debelini bodoče toplotne izolacije in širini kamnitih obrob. Maceto obdelamo z malto in nanjo prilepimo toplotno izolacijo. Kamnite obrobe nato na zunanji zid pritrdimo s sidri. Plast toplotne izolacije med vgrajenim oknom (ali vrati) in kamnito obrobo naj bi bila enako debela kot na fasadi. Z opisanim načinom preprečimo prehod hladu iz kamnite obrobe na okenski okvir. Če tega ne naredimo, bo okenski okvir vedno podhlajen, kar pomeni kondenzacijo notranje vlage in plesen.

Zunanja podometna roletna omarica

Napaka: Da bi lahko vgradili podometno zunanjo roletno omarico v prekladi, je okno pogosto vgrajeno približno deset centimetrov v notranjost gradbene odprtine. Posledica: toplotni mostovi na vseh štirih straneh (špaletah), saj ni dovolj prostora za toplotno izolacijo špalet.

Rešitev: Vgradnja okna v ravni liniji z zunanjim zidom, še bolje pa od pol do enega centimetra čez to linijo, je najboljša rešitev. Tako bo dovolj prostora za lepilo toplotne izolacije, ta pa se bo tesno prilegala okenskemu okvirju. Če to ne zadostuje in zadnji del preklade ostane brez toplotne izolacije, lahko nad zgornji okvir okna damo dva profila in pridobimo prostor za montažo roletne omarice na okenski okvir po vsej višini. V tem primeru mora biti okno vgrajeno v ravni liniji z zidom. Druga možnost je, da najprej na vse štiri strani okenske odprtine namestimo toplotno izolacijo v enaki debelini, kot bo na fasadi, šele nato pa naročimo izmere za nova okna. Vedeti je treba, da potrebujemo za okno dimenzij 100 x 100 centimetrov odprtino 140 x 140 centimetrov, če želimo vgraditi 20 centimetrov toplotne izolacije. Tretja možnost pa je nadometna roletna omarica, ki je sicer vidna, a reši težave s toplotnimi mostovi.

KOMENTARJI

šmarnogorka
9. 4. 2014 13:01

Clanek je povrsen in tudi nerazumljiv. Napaki, ki jih gospa nasteva, so lahko napaki ali pa ne, kajti okna se vgrajujejo v obstojece zidove. Poleg vsega, pa je pri emnjavi oken opaziti preveliko tesnenje,premalo zracenja, zato ej potrebno okna odpirati, da se v prostoru ne zacnejo gojiti gobe in plesni.

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE