Sejem Dom 2014: Svetovalka v vlogi svetovanke

21. 3. 2014 | Besedilo: Barbara Primc | Fotografije: Aleš Černivec

sejem Dom 2014, Carmen Hladnik Prosenc, energetski svetovalec

Carmen Hladnik Prosenc v trboveljski pisarni mreže Ensvet že več let svetuje občanom, ki iščejo odgovore na vprašanja, povezana z gradnjo ali obnovo, v vlogi energetske svetovalke pa so jo lahko spoznali tudi tisti obiskovalci sejma Dom, ki so na razstavnem prostoru GI ZRMK izkoristili možnost brezplačnega individualnega energetskega svetovanja. Izbor izdelkov, ki ga je naredila za našo prilogo, zato ni naključen – med iskanjem informacij na razstavnih prostorih se je namreč postavila v vlogo tistih, ki jim sicer deli nasvete.

»Po pravici povedano, ste me spravili v malo neprijeten položaj,« je po obhodu sejmišča dejala Carmen Hladnik Prosenc. Kot energetska svetovalka namreč občanom, ki pridejo k njej po nasvet, ne sme priporočati točno določenega izdelka oziroma proizvajalca, zato bi si njen izbor lahko kdo razlagal narobe. »Izdelki, ki sem jih izbrala, so mojo pozornost pritegnili iz različnih razlogov. Nekateri zato, ker so rezultat domačega znanja, drugi, ker gre za naravne materiale, tret­ji, ker omogočajo rešitve za najbolj pogoste težave, s katerimi se srečujejo občani – vlaga v bivalnih prostorih, pomanjkanje prostora za ustrezno toplotno izolacijo mansarde in še bi lahko naštevala,« je svoj izbor utemeljila sogovornica.

Varčna ogrevalna toplotna črpalka

Ogrevalne toplotne črpalke zrak/voda so, kakor pravi Hladnik Prosenčeva, zelo pogosta izbira občanov, ki se lotevajo posodobitve ogrevalnega sistema: »Eden od razlogov je prav gotovo, da je ogrevanje s TČ precej cenejše kot s kurilnim oljem, zanjo je mogoče pridobiti tudi nepovratna sredstva Eko sklada.« Opozorila pa je, da so TČ primerne le za stavbe, ki so zelo dobro toplotno izolirane in imajo nizkotemperaturni sistem ogrevanja. Ljudje jih sicer vgrajujejo tudi v stavbe z visokotemperaturnim sistemom ogrevanja, vendar je uporaba TČ priporočljiva le, če lahko stavbo ogrejemo z ogrevalno vodo, ki ima temperaturo največ 35 stopinj Celzija (Pures 2010, TSG-1-004). Če naša stavba ni toplotno izolirana in ima radiatorsko ogrevanje, jo je s 35 stopinjami Celzija nemogoče segreti, poudarja sogovornica: »Z nižanjem zunanje temperature grelno število črpalki zrak/voda pada, kar pomeni, da pri zelo nizki temperaturi ni več tako učinkovita, in če imamo še radiatorsko ogrevanje, ki zahteva višjo temperaturo ogrevalne vode, bi morali imeti precej močno črpalko, ta pa bi porabila več električne energije. Ker nimamo le zelene elektrike, ampak tudi iz jedrskih in termoelektrarn, okoljsko to ni preveč sprejemljivo,« pojasnjuje sogovornica. Na sejmu je videla veliko kakovostnih TČ, odločila pa se je za izdelek slovenskega proizvajalca, Termo-tehnike iz Braslovč. »TČ zrak/voda z oznako Z ZV 9/10 E3 Eco, namenjena za zunanjo postavitev, spada med tako imenovane supervarčne TČ, saj ima grelno število 4,1, kar je za TČ zrak/voda zelo dobro. Avtomatski režim aktivnega odtaljevanja omogoča, da pozimi pri višjih zunanjih temperaturah preklopi na pasivni način odtaljevanja (brez kompresorja), pri čemer energijo za odtaljevanje jemlje iz hranilnika toplote. To pomembno prispeva k manjši letni porabi električne energije za njeno delovanje,« pravi sogovornica. Poleg tega ima vgrajen motor ventilatorja z mikroprocesorskim krmiljenjem, ki v primerjavi z običajnim po zagotovilih proizvajalca porabi 67 odstotkov manj energije. Izdelek je posebej primeren za manjše objekte, v katerih je prostor za kurilnico omejen, je pa zunanja enota precej večja, kot smo navajeni pri takšnih TČ.

Sodobno okno starinskega videza

Če želimo zmanjšati stroške za ogrevanje, moramo najprej zmanjšati toplotne izgube in prvi korak je zamenjava stavbnega pohištva. Na trgu je po besedah Carmen Hladnik Prosenc velika ponudba kakovostnih, energijsko varčnih oken iz različnih materialov. Njeno pozornost je pritegnilo sodobno, energijsko varčno okno starinskega videza, ki ga je na sejmu predstavljalo podjetje Okna in vrata Nagode iz Logatca. »Če imamo hišo pod spomeniškim varstvom ali preprosto želimo, da bi imela bolj domač videz, je leseno okno Rustik po mojem mnenju zelo primerno,« je pojasnila sogovornica. Izdelano je iz macesnovega lesa, na okvirju in krilu pa ima namesto zaokroženih robov stilno oblikovane, ki mu dajejo rustikalen videz. To še poudari lesena odkapna letev, ki je na aluminijasti odkapni profil pritrjena s termičnim členom. Okenski profil debeline 68 milimetrov je lepljen iz treh lamel, les pa je po zagotovilu proizvajalca površinsko obdelan z do okolja prijaznimi premazi na vodni osnovi.

Nova generacija strešnih oken

Energetska svetovalka je v svoj izbor uvrstila še en izdelek s področja stavbnega pohištva, in sicer strešno okno podjetja Velux. Pravzaprav jo je prepričala celotna nova generacija strešnih oken. »Vsa so sicer enakih mer kot prejšnja generacija, a imajo tanjše okvirje in zato večjo zastekljeno površino, kar pomeni, da prepuščajo v podstrešno stanovanje več svetlobe. V okenskem krilu in okvirju imajo vgrajene elemente iz ekspandiranega polistirena. Podjetje poleg tega predstavlja način vgradnje, pri katerem je okno bolj poglobljeno v streho. Vse našteto zmanjšuje toplotne izgube,« je utemeljila svoj izbor.

Za toplotno izolacijo mansard

»Veliko mladih si dom ureja na podstrehi hiše svojih staršev in ena pogostejših zadreg, pred katero se znajdejo, je pomanjkanje višine za vgradnjo zadostne debeline toplotne izolacije,« je izbiro naslednjega izdelka začela pojas­njevati naša gostja. Na razstavnem prostoru podjetja Gradion iz Ljubljane je namreč opazila toplotnoizolacijske plošče Puren za izolacijo podstrešij. Po njenih besedah so plošče dobra izbira za vse tiste, ki jim v mansardi primanjkuje prostora za vgradnjo toplotne izolacije v priporočeni debelini: »Vsak centimeter pride prav, zato so plošče Puren po mojem mnenju dobra izbira – zaradi nizke toplotne prevodnosti namreč manjša debelina zadošča za dosego ustrezne toplotne izolativnosti. Z vgradnjo 15 centimetrov debelih plošč, denimo, bomo dosegli enak učinek kot z 20 ali 25 centimetri kamene ali steklene volne.« Plošče imajo že dodano difuzijsko folijo, ki deluje kot sekundarna kritina.

Izolacijske plošče iz lesnih vlaken

Za toplotno izolacijo strehe (pa tudi za stenske in stropne konstrukcije) lahko uporabimo naravne izolacijske materiale, kakršna je fleksibilna prekatna izolacija iz lesnih vlaken Steico flex. »Izdelek podjetja Steico s Škofljice sem v svoj izbor uvrstila zato, ker je sestavljen iz naravnih lesnih vlaken, vgradnja naravnih materialov pa pomeni boljšo kakovost bivanja. Prav tako za izdelavo naravnih izolacijskih materialov v samem proizvod­nem procesu ne potrebujemo tako velikih količin energije kot pri sintetičnih,« pravi sogovornica. Izolacijske plošče iz lesnih vlaken imajo dobre toplotnoizolativne lastnosti in so difuzijsko odprte, kar pomeni, da se vlaga lahko odvaja navzven. Njihova sposobnost akumuliranja vlage je po zagotovilu proizvajalca štirikrat večja kot pri konvencionalnih izolacijskih materialih, zato zelo dobro uravnavajo klimo v prostoru. Primerne so tudi za izolacijo votlih prostorov pri predelnih stenah, predopaženjih in za izolacijo inštalacijskih ravnin.

Zidaki, polnjeni z lesno volno

Izolacija iz lesnih vlaken se je na njenem seznamu znašla še enkrat, tokrat v kombinaciji z lesnocementnimi opažnimi zidaki Isospan. Ti so na voljo z različnimi vrstami toplotnoizoalcijskih materialov, naši sogovornici pa je bil zanimiv zidak z vgrajeno izolacijo iz lesnih vlaken. Med prednostmi opažnih zidakov velja omeniti dobro akumulacijo toplote, dobro zvočno in toplotno izolativnost, paroprepustnost in potresno odpornost.

Element, ki prekinja toplotni most

»Kjer koli nam iz hiše ven štrli beton, je to tako, kot bi iz hiše štrlel radiator, ki nam hišo ohlaja. Če balkonska plošča ni okrog in okrog oblečena v toplotno izolacijo, je na stiku balkona z obodnim zidom vedno toplotni most, zaradi katerega se v bivalnih prostorih prej ali slej pojavijo težave s kondenzno vlago. Pri novogradnjah je pametno na mesto, kjer betonska plošča prehaja v balkon, vgraditi element, ki je nosilen, vendar toplotno izolativen. »Na razstavnem prostoru podjetja Margop iz Grosupljega sem našla gradbeni element, ki je namenjen ravno prekinitvi toplotnega mostu v betonski plošči, denimo pri balkonu ali na podstrehah.« Tako imenovane termokošare Isitherm so patentiran in certificiran izolacijski element, kompaktno zasnovan in zelo lahek (element tehta približ­no štiri kilograme), ki je po njenih besedah v sodobni gradnji nepogrešljiv, saj z njim na preprost način toplotno ločimo posamezne konstrukcijske sklope.

Notranja izolacija, ki varuje pred vlago

»Veliko ljudi, ki pridejo na svetovanje, me sprašuje, kako se znebiti vlage v stanovanju in kako odpraviti težave, ki jih povzroča. Odgovor ni preprost, saj je treba najprej poiskati vzrok, šele nato se lahko lotimo odpravljanja posledic,« poudarja Hladnik Prosenčeva. Na razstavnem prostoru podjetja Tim Opara iz Ljubljane je izbrala izolacijske plošče Promatect MC, ki po zagotovilu proizvajalca trajno odpravijo težave s plesnijo in vlago. »Plošče iz kalcijevega silikata oziroma krede delno preprečujejo uhajanje toplote iz hiše. Problematične stene obložimo z notranje strani. Pozimi omogočijo nekoliko višjo temperaturo sten in zato zmanjšajo možnost za nastanek kondenzata. Zato in zaradi alkalnega materiala, ki ga plesni 'ne marajo', zmanjšajo tudi verjetnost za nastanek zidne plesni. Kljub vsemu navedenemu pa je treba s pravilnim prezračevanjem skrbeti, da iz prostorov odvajamo odvečno vlago,« je utemeljila svoj izbor.

Okvir za toplotno in zvočno izolacijo oken

Na sejmu si je pozorno ogledala tudi izdelek italijanskega podjetja Alpac. »Okvir za toplotno in zvočno izolacijo oken Presystem je po mojem mnenju inovativna rešitev, saj preprečuje toplotne mostove na stiku okna z obodnim zidom, primeren pa je za vse vrste oken in zidov,« pravi sogovornica. Na njeno odločitev, da ga uvrsti v svoj izbor, je vplivala tudi možnost nadgradnje – v toplotnoizolacijski okvir je namreč mogoče vgraditi protivlomne žaluzije z lamelami iz ekstrudiranega aluminija.

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE