Sejem dom 2015: Kakovostna vgradnja zunanjega stavbnega pohištva

18. 3. 2015 | Besedilo: Sebastijan Ozmec | Fotografije: Roman Šipić

znak kakovosti, vgradnja oken, AJM, Jelovica okna, okna, sejem dom 2015

Komisija Gradbenega inštituta ZRMK je na sejmu Dom podelila priznanja za znak kakovosti v graditeljstvu oziroma sta ga v njenem imenu na odprtju sejma podelila predsednik vlade Miro Cerar in predstavnica ZRMK Marjana Šijanec Zavrl. Letos sta merila za pridobitev certifikata izpolnili dve podjetji: Jelovica okna in AJM okna-vrata-senčila.

Objekte gradimo za več deset let, zato je kakovostna izbira izdelkov in storitev pomembna, da so uporabniki zadovoljni. Znak kakovosti v graditeljstvu kupcem olajša izbor, podjetja pa nagradi za njihovo težnjo h kakovosti.

Jelovica okna

Proizvajalec lesenega stavbnega pohištva iz Škofje Loke je znak kakovosti v graditeljstvu pridobil drugič. Prvič so ga prejeli že leta 1997, ko je bilo podeljevanje tega certifikata še v povojih. »Letos smo dobili znak kakovosti v graditeljstvu za montažo, ki postaja vedno bolj pomembna. Danes to pomeni izpolnjevanje strogih RAL-smernic, ki narekujejo kakovostno izvedeno trinivojsko tesnjenje na zunanjem stavbnem pohištvu. V postopku pridobivanja znaka je GI ZRMK opravil več nadzorov na objektih in tako potrdil kakovost naše montaže,« pojasnjuje direktor podjetja Jelovica okna Matevž Kodela. Predsednik uprave družbe Jelovica Gregor Benčina pa dodaja: »Priznanje za Jelovico pomeni, da strankam resnično ponujamo najboljše storitve montaže naših nizkoenergijskih oken. Njihovo zadovoljstvo je za nas pomembno, saj želimo, da z našimi okni v kombinaciji s kakovostno montažo dobijo učinkovite energijsko varčne rešitve, ki zmanjšujejo stroške ogrevanja. Tako se jim naložba v nova okna v resnici povrne.«

Njihov način montaže je strokovno komisijo med drugim prepričal, ker so v akreditiranem laboratoriju pridobili poročila o preizkušanju izdelkov in za kupce, predvsem pa za monterje pripravili podrobna navodila za pravilno vgradnjo, hkrati pa so nadgradili sam postopek vgradnje. Vse montažne rešitve so pripravili v lastnem razvojnem oddelku. Vodoprepustnost in zrakotesnost pri vgradnji preizkušajo s testirno napravo. Prav tako imajo vse potrebne certifikate materiali, ki jih uporabljajo. Podjetje je prepričalo tudi s pripravo celotnega delovnega procesa. »Podjetje smo ocenjevali že tretjič, zad­njič leta 2010. Kakovost vgradnje je od zadnjega ogleda na bistveno višji ravni. Izdelali so smernice za vgradnjo, namenjene monterjem, pridobili lastna poročila o preizkušanju in začeli sistematično fotodokumentiranje vseh faz vgradnje, s čimer zagotavljajo manj reklamacij in tudi seznanjanje monterjev z napakami, ki se jim morajo izogniti,« je pojasnila Neva Jejčič.

AJM

Tudi podjetje iz Kozjaka nad Pesnico ni prvič prejelo znaka kakovosti. Letos so ga za montažo stavbnega pohištva iz lastne proizvodnje pridobili že petič. Komisijo so prepričali, ker ponujajo poleg sodobne vgradnje tudi posebne izvedbe glede na značilnost projekta in tip nosilne konstrukcije. »Podjetje AJM si prizadeva, da bi bili boljši od konkurence. Tako so prvi v Sloveniji izdelali smernice za montažo, namenjene monterjem, ter tudi prvi uvedli tesnjenje rege med konstrukcijo in stavbnim elementom v treh ravneh. Po treh letih bodo priznanje za montažo morali pridobiti znova, do takrat pa se izvaja vsakoletni nadzor oziroma preverjanje bistvenih zahtev, ki vplivajo na kakovost vgradnje,« utemelji izbor Neva Jejčič.

V podjetju AJM ugotavljajo, da je zgolj vprašanje časa, kdaj bo prevladala tehnologija pasivne gradnje, saj so strokovnjaki začeli opazovati naravo, ki ponuja ideje in rešitve brez napak. Zato se morajo tem smernicam prilagoditi tudi proizvajalci in monterji stavbnega pohištva, ki je pomemben element zunanjega ovoja stavbe. Raziskave kažejo, da se naložba v pasivno gradnjo ob stalnem draženju energentov povrne že v nekaj letih. V podjetju zato v zadnjih letih okna vgrajujejo po RAL-smernicah. »Ta način montaže se od običajnega razlikuje predvsem po učinkovitejši zatesnitvi med oknom in okensko odprtino,« pojasni Jožef Babič iz AJM. Pri vgradnji najprej zagotovijo, da so vse stične površine med oknom in okensko odprtino ravne, gladke, suhe in čiste (brez prahu in maščob). Na notranji strani uporabijo za zrak in vodo neprepusten tesnilni butilni trak s kopreno, na zunanji pa predstisnjeni tesnilni trak ter ustrezen spoj med zaključnim fasadnim slojem in oknom. Vmesni prostor zapolnijo z ustrezno montažno peno z veliko gostoto in manjšo ekspanzijo. »Zaradi visokih zahtev po kakovosti izvedenih del izvajamo celovit nadzor postopka. Posledica vsake napake, storjene pri tehnološko-tehničnih aktivnostih montaže, so visoki stroški sanaciji in seveda nezadovoljstvo stranke,« razloži Jožef Babič.

Pri izboru podjetij, ki zadostijo merilom za podelitev znaka kakovosti, je strokovna komisija (Miha Tomšič, Marjana Šijanec Zavrl, Tone Bohinc, Neva Jejčič) ocenjevala izvedbo montaže in poslovnega procesa prijavitelja, pa tudi družbene, ekonomske in okoljske vidike vrednotenja storitve. Kakovostna vgradnja je hkrati zagotovilo za trajno uporabnost, gospodarnost naložbe, varovanje okolja in zadovoljstvo stranke. Kot je utemeljila komisija, pomeni sodobna vgradnja zunanjega stavbnega pohištva skladnost z gradbenofizikalnimi načeli in načeli dobre gradbene prakse.

Kakovostna vgradnja je pomembna, saj nič ne pomaga, da kupimo najdražji in najboljši izdelek, če ga nepravilno vgradimo in mu tako skrajšamo življenjsko dobo. Pri zunanjem stavbnem pohištvu je tako pomembno, da je dobro mehansko pritrjeno v konstrukcijo in da je zagotovljeno dobro tesnjenje toplote, vlage in hrupa.

Izjavi direktorjev obeh nagrajenih podjetij si lahko ogledate v videoprispevku.

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE