Sejem Dom 2015: Oskrba kupcev od začetka do konca

20. 3. 2015 | Besedilo: Sebastijan Ozmec | Fotografije: Mavric Pivk

sejem dom 2015, energetski svetovalec, bojan žnidaršič

Neodvisni energetski svetovalec za gospodinjstva iz NEP (Nacionalna energetska pot Slovenija) Bojan Žnidaršič je na sejmu Dom izmed vseh razstavljavcev izbral deset podjetij in njihovih izdelkov oziroma storitev, ki so ga prepričala s tem, da ponujajo celostno podporo kupcem od prvega stika s svetovanjem pri nakupu in nato v daljšem obdobju s kakovostnim servisom.

Bojan Žnidaršič je imel precej težko delo pri izboru desetih podjetij, ki so ga najbolj prepričala, saj se večina v skladu s sodobnimi smernicami trudi zagotoviti kakovostne izdelke, ki so hkrati energijsko varčni. Osnovno vodilo pa ni bila zgolj energijska varčnost izdelka, temveč tudi kakovostna vgradnja in celostna podpora podjetja, tudi pozneje, po nakupu. »V praksi sem videl veliko dobrih izdelkov, ki so bili slabo ali napačno vgrajeni. Tako sem si postavil štiri prioritete. Prva in najpomembnejša je skrb za kupca od prvega stika, ko začne iskati optimalno rešitev, do rednih servisov in vzdrževanja. Drugi kriterij je les v dveh smereh: lesene stavbe in les za ogrevanje. Tret­ja prioriteta je kakovost bivanja, četrta pa učinkovita raba energije. Zato nisem izbiral izdelkov, temveč celotno storitev,« je utemeljil svoj izbor.

Kotel na polena Classicfire, KWB

Kotel na polena podjetja KWB je izjemno tehnološko dovršen izdelek. Kotel moči 18/28 kW ima največji polnilni prostor za polena velikosti 185 litrov. Z opcijo samodejnega vžiga lahko individualno določimo čas vžiga. Je nadgradljiv in že prihodnje leto bo na voljo peletni modul, tako da bo lahko postal kombinirani kotel, ki bo uporabnikom omogočal kurjenje na drva ali samodejno na pelete brez kakršnekoli predelave hidrav­ličnih inštalacij. Opremljen je z lambda sondo, ki skrbi za visoko kakovost zgorevanja in majhne izpuste. »Dejanski razlog za izbor pa ni le kakovost kotla, temveč skrb podjetja za stranko. Ko pride kupec prvič k njim, ga prevzamejo, mu začnejo svetovati, pripravijo optimalne ponudbe in potem poskrbijo za izvedbo, nadzor, vzdrževanje. Moja odločitev zanje je bila pravzaprav razmeroma lahka,« pojasni Bojan Žnidaršič.

Okna, Mizarstvo Šemrl

Med najboljše izdelke je energetski svetovalec uvrstil okna podjetja Mizarstvo Šemrl, ki ima 120-letno tradicijo. Izbral je vsa njihova lesena okna, ki imajo trislojno zasteklitev, so energijsko varčna, zunanje zaščitena z aluminijem in se zanje lahko prejme subvencija. Narejena so z najnovejšimi tehnološkimi postopki iz lesa smreke ali macesna, s klasičnimi vogalnimi vezmi, ki zagotavljajo optimalno stabilnost okna, vsak element še posebej impregnirajo, nazadnje pa sledijo trije nanosi končnega lakiranja, da je les varen pred vlago in s tem propadanjem, pravi Žnidaršič. Poseben poudarek dajo tudi montaži, da zagotovijo kakovosten stik med oknom in zidom. »V Sloveniji imamo zelo veliko kakovostnih proizvajalcev oken, tako lesenih kot pvc, in Mizarstvo Šemrl je eno izmed njih, nikakor pa ni edino. Kakovostno vgraditi okno brez toplotnih mostov, to pa je znanost,« ugotavlja sogovornik. Podjetje ga je tako prepričalo ravno z dobro toplotno izolacijo špalet in s tem, da za stranke poskrbijo celostno, tudi z dolgoletno garancijo, poleg tega so eni redkih, ki imajo svoje monterje. »Ker, kot rečejo v Mizarstvu Šemrl, kdo pa bo popravil, če bo kaj narobe, če ne mi,« pove Bojan Žnidaršič.

Bio masivna lesena gradnja, Ekoart

Podjetje Ekoart je energetskega svetovalca prepričalo s križno-mozničnim sistemom gradnje lesenih sten hiš brez uporabe lepil. Križno-moznični sistem izdelave masivnih sten hiš ali strešnih elementov z imenom iQwood je slovenska inovacija, zaščitena s patentom in CE-certificirana. Sistem je združil stare tradicionalne tehnike s sodobno tehnologijo. »Bistvo je v tem, da ni lepil. Lesene plošče postavijo skupaj, jih prevrtajo in skozi njih porinejo moznik. Ko se moznik napne, zveže plošče skupaj,« je navdušen nad tehnologijo Bojan Žnidaršič. Gre za popolnoma slovensko znanje, hkrati pa za gradnjo zgolj z masivnim lesom brez dodanih primesi. Podjetje daje poudarek celotni proizvodnji in ima nadzor nad lesom od hloda prek deske do končnega izdelka. Za izdelavo takšnih objektov ne porabijo skoraj nič tako imenovane sive energije, še doda naš gost.

Sistemi zelenih streh, Bauder Slovenija

»Streha je veliko več kot le zaščita pred dežjem in drugimi vremenskimi pojavi. Lahko je strop podstrešnega stanovanja, nosilna konstrukcija za ravno ali strmo zeleno streho, v streho lahko vgradimo okna, skozi streho gre dimnik, oddušnik ... Zato mora biti dobro načrtovana, izvedena do zadnje podrobnosti in vzdrževana,« pojasni Bojan Žnidaršič, zakaj je izbral sisteme zelenih streh podjetja Bauder. Rešitve podjetja spremlja že več let in so ga prepričali tudi z odgovori na testna vprašanja glede tesnjenja prebojev strehe, toplotne izolacije in izogibanja toplotnim mostom. Sploh so zelene strehe aktualne v zadnjem času zaradi splošnih trendov ekološke gradnje, zazelenitev ravnih streh pa ima tudi pozitivne učinke na ljudi in okolje.

Strešna okna, Velux Slovenija

Sogovornik je izbral tudi podjetje Velux Slovenija, ki po njegovem prepričanju določa standarde za strešna okna. Na sejmu je predstavilo novo generacijo energijsko učinkovitih strešnih oken, ki z večjo stekleno površino omogočajo več svetlobe v prostoru. Eden od njihovih izdelkov ga je prepričal tudi zato, ker ga lahko z nekaj potezami spremenimo v balkon: »Z vgradnjo takega okna pridobi podstrešno stanovanje denimo v mestnem jedru dodatno kakovost bivanja. Velux pa poskrbi za stranke 'od zibelke do groba'.«

Rastlinska čistilna naprava, Liviplant

»Zasnova in izvedba rastlinske čistilne naprave je v rokah mlade ekipe, ki kar poka od energije, hkrati pa prepriča z odnosom do stranke. Po prvem stiku v več korakih izberejo optimalno rešitev. Tej sledita izvedba in vzdrževanje,« utemelji Žnidaršič in doda, da so rastlinske čistilne naprave konkurenčne predvsem na območjih brez javne kanalizacije. Tudi Liviplantova rastlinska čistilna naprava, ki omogoča stoodstotno naravno čiščenje in deluje brez elektrike, je povsem slovenski proizvod. Podjetje je namreč razvilo svoj sistem vertikalnega toka. Delovanje naprave je do okolja prijazno, stroški pa majhni. Zasnovana je tako, da se voda v njej pretaka zaradi sile gravitacije, zato niso potrebni nikakršni strojni elementi. To je pomembno predvsem zato, ker se izniči možnost tehničnih okvar in zato ni potrebnih servisov. Čiščenje vode pa poteka z biološkimi procesi mikroorganizmov, pojasni strokovnjak.

Štedilnik Rega 75, Agni

Štedilnik Rega 75 podjetja Lohberger omogoča ogrevanje na drva, kar je po lanskem žledolomu spet postalo zelo aktualno. Poleg tega je domači les poceni vir energije, za takšne sisteme pa je na voljo tudi subvencija Eko sklada. »Proizvajalci izdelujejo vse bolj izpopolnjene kurilne naprave na lesno biomaso. To so klasični kotli ali kamini različnih tehničnih lastnosti in oblik. Vračajo se tudi navadni štedilniki na drva. Zidani so bolj znani, prostostoječi pa manj,« pojasnjuje Bojan Žnidaršič. Razlog za izbor podjetja je strokovna skrb za kupca: »Dobro jo ilustrira e-priročnik, kjer kupcem pojasnijo vsako podrobnost pri izbiri optimalnega kamina ali kovinskega štedilnika.«

Stropno ogrevanje, Harreither

Potem ko so bili radiatorji dolgo prevladujoči del ogrevalnega sistema, so se predvsem v energijsko učinkovitih objektih začeli uporabljati različni sistemi talnega gretja. Stensko in stropno ogrevanje pa težko prodirata v slovenske domove, ugotavlja energetski svetovalec: »Prav nizkoenergijske in pasivne hiše so primerne za ta tipa ogrevanja. V stanovanjskih stavbah je stropno ogrevanje nizkotemperaturno. Poleg zimskega ogrevanja sistem omogoča tudi poletno hlajenje.« Prav tako je opazil, da pri nas posvečamo premalo pozornosti ogrevalnemu sistemu, razen kotlu, predvsem pa je pomanjkljivo informiranje o drugih sistemih. Podjetje je izbral prav zato, ker širi strokovno podprte rešitve stropnega ogrevanja.

Sistem prezračevanja, Systemair

Plesen je ena večjih težav sodobnih stavb zaradi prevelike zrakotesnosti in nekakovostne izvedbe ovoja. Posledica slabe izvedbe so toplotni mostovi, katerih slabe učinke lahko rešimo tudi s prezračevanjem. »Optimalni prezračevalni sistem je centralni in z vračanjem odpadne toplote,« svetuje Bojan Žnidaršič. A je vgradnja takšnega sistema v starejše hiše in stanovanja v večstanovanjskih stavbah pogosto predraga, saj stane približno 5000 evrov. Prezračevalni sistemi brez rekuperacije podjetja Systemair so zato energetskega svetovalca prepričali tudi s ceno pod 300 evri. »Ventilator se vstavi v prezračevalno cev, ponavadi v kopalnici. Na vlago občut­ljiva tipala ga vklopijo, ko delež relativne vlage preseže, denimo, 60 odstotkov. Ker v prostorih ni več vlage, ki bi kondenzirala na hladnih mestih, izgine plesen deloma ali v celoti,« doda Žnidaršič.

Okenske police, Eder-Helopal

Energetski svetovalec ugotavlja, da so zunan­je okenske police eden najbolj prezrtih elementov sodobnih objektov. Zato je v svoj izbor dodal podjetje s tega področja, ki ga je prepričalo tudi zato, ker ima v tehničnih listih predstavljene različne rešitve. »Vse pa temeljijo na pravilni montaži zunanje okenske police pri vgradnji okna po RAL-standardu. Zunanjo polico pod naklonom pritrdimo z lepilno peno ali trajnoelastičnim lepilom na toplotno izolacijo. Pri oknu se stik okenske police naredi s posebnim trakom, ki prekine toplotni most,« pojasni Bojan Žnidaršič. Hkrati pa so okenske police tudi estetski dodatek, ki lahko s pravilnim izborom polepša videz objekta.

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE