Strožji pogoji za sofinanciranje toplotnih črpalk

13. 1. 2012 | Besedilo: Barbara Primc

Eko sklad, sofinanciranje, toplotne črpalke, subvencije

Nekaj dni pred koncem preteklega leta je Eko sklad potrdil javne pozive, na podlagi katerih bo letos ponudil skupaj 11,8 milijona evrov nepovratnih sredstev. Vsi pozivi bodo odprti do konca leta 2012 oziroma do objave izteka. Marca se bosta iztekla tudi lanska javna poziva za ugodno kreditiranje okoljskih naložb, takoj zatem pa bo Eko sklad objavil nova, tako da bo možnost najema ugodnih posojil zagotovljena neprekinjeno.

Od prvega januarja letos je tako na voljo šest novih javnih pozivov, vsebinsko podobnih lanskim. Prosilci imajo tako kot lani neprekinjeno možnost pridobivanja spodbud, kar bo vsekakor olajšalo njihove odločitve, pravijo na Eko skladu. Za ukrepe učinkovite rabe energije in rabe obnovljivih virov energije v stanovanjskih stavbah je letos na voljo 10 milijonov evrov, za naložbe v nizkoenergijsko in pasivno gradnjo ali obnovo stavb v lasti občin, v katerih potekajo vzgojnoizobraževalne dejavnosti, milijon evrov, 800.000 evrov pa za naložbe v vozila, ki manj obremenjujejo okolje.

Tehnične zahteve za posamezne ukrepe v stanovanjskih stavbah so podobne kot v letu 2011, pravijo na Eko skladu, strožji pa so pogoji za sofinanciranje toplotnih črpalk, ki z razvojem tehologij postajajo čedalje bolj učinkovite. Nepovratna sredstva je mogoče pridobiti le za serijsko izdelane toplotne črpalke za ogrevanje prostorov in/ali sanitarne tople vode, ki bodo vgrajene na podlagi originalnega predračuna izvajalca naložbe. Pred­račun mora vključevati nakup in vgradnjo črpalke ter podatke o vrsti oziroma modelu z določenim minimalnim grelnim številom pri določenih pogojih po standardu SIST EN. Toplotna črpalka voda/voda za ogrevanje prostorov in sanitarne vode, na primer, mora imeti grelno število najmanj 5,2, črpalka tipa zrak/voda pa najmanj 3,4. Višina spodbud ostaja za večino naložb enaka kot lani, višje so le spodbude za črpalke tipa zemlja/voda in voda/voda, in sicer največ 2500 evrov.

Fasadni sistemi s tehničnim soglasjem ETAG 004

Do nepovratnih sredstev za naložbo v fasadni sistem so upravičeni le tisti, ki bodo vgradili sistem z evropskim tehničnim soglasjem ETAG 004. Ta namreč, pravijo na skladu, zagotavlja garancijo za izvedbo. Višina nepovratne finančne spodbude ostaja največ 25 odstotkov priznanih stroškov naložbe, vendar ne več kot 12 evrov/m² za največ 200 m² toplotne izolacije fasade enostanovanjske stavbe in za največ 150 m² toplotne izolacije fasade na enoto pri dvostanovanjski stavbi. Pri vgradnji centralne kurilne naprave na lesno biomaso zaradi spremembe predpisov velja dodatna zahteva po ustreznem vodnem toplotnem zbiralniku.

Na lanska poziva za nepovratne finančne spodbude občanom za nove naložbe rabe obnovljivih virov energije in večjo energijsko učinkovitost stanovanjskih stavb je sklad do konca decembra 2011 prejel približno 12.000 vlog. To je manj kot leto poprej, kar pripisujejo predvsem odpravi spodbud za stavbno pohištvo iz umetnih mas. Povečalo pa se je število vlog za ogrevalne sisteme na lesno biomaso, toplotno izolacijo in toplotne črpalke.

Več možnosti za ugodno posojilo in subvencijo za isto naložbo

Eko sklad letos občanom ponuja dodatno ugodnost, in sicer možnost najema ugodnega posojila ob hkratni pridobitvi nepovratnih sredstev za naložbe, ki lahko združujejo enega ali več različnih ukrepov, sofinanciranih pri Eko skladu, in ki skupaj presežejo 10.000 evrov priznanih stroškov (doslej je bila meja 20.000 evrov), kot so opredeljeni v javnih pozivih. Pri tem velja, da skupni znesek nepovratnih sredstev in posojila ne sme presegati priznanih stroškov kreditirane naložbe. Pod temi pogoji lahko od 30. decembra lani najamejo ugodno posojilo tudi tisti občani, ki so že pridobili pravico do subvencije, pa naložbe še niso izvedli. Obrestna mera je določena v višini trimesečni evribor + 1,5 odstotka, efektivne obrestne mere pa so objavljene v besedilu javnega poziva v Uradnem listu RS in na spletnih straneh Eko sklada. Oba javna poziva za kreditiranje okoljskih naložb (tako za občane kot za pravne osebe) bosta odprta do 31. marca, sklad pa bo takoj za tem objavil nova poziva.

Seznam javnih pozivov najdete v članku Eko sklad leta 2012 z 11,8 milijona evrov nepovratnih sredstev.

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE