Varovanje doma: Soočenje z vlomilci prepustimo intervencijski ekipi

30. 12. 2014 | Besedilo: Sebastijan Ozmec | Fotografije: dokumentacija Dela

varovanje doma, protivlomni sistemi, varnostne službe, vlomilci

Nobena tehnična in mehanska zaščita hiše ali stanovanja ne more stoodstotno preprečiti vloma. Kadar nas obiščejo nepridipravi, je najbolje biti povezan z varnostno-nadzornim centrom ene izmed varnostnih služb, saj bo operater na teren nemudoma poslal intervencijsko ekipo z licenco, ki je usposobljena za prijetje kriminalcev.

Policijska statistika kaže, da je vsako leto več vlomov in tatvin. V letu 2013 je slovenska policija obravnavala 61.767 kaznivih dejanj zoper premoženje, kar je bilo za 3,7 odstotka več kot v letu 2012, ko je bilo takšnih primerov 59.541. Kriminalci so vse bolj predrzni, zato se vlomov lotijo tudi podnevi in celo takrat, ko so ljudje doma. Pri policiji so prepričani, da storilce najbolj odvrnejo alarm­ne naprave okoli objektov in v njih. Protialarmni sistem, ki si ga bomo namestili, pa bo še učinkovitejši, če ga bomo povezali z varnostno-nadzornim sistemom varnostne službe, in to štiriindvajset ur na dan, saj bo usposobljena intervencijska ekipa ukrepala bolje, kot če bi se vlomilcem sami postavili po robu.

»Poznamo več načinov varovanja doma proti vlomu: najprej se varovanje deli na fizično (z varnostnim osebjem) in tehnično, slednje pa še na mehansko in protivlomno. Stalno fizično varovanje bi bilo učinkovit, vendar tudi relativno drag način varovanja doma. Mehansko varovanje (rešetke ali protivlom­na folija na oknih, protivlomna vrata …) je nujno za podaljševanja časa, potrebnega za vstop v dom, vendar nepridipravom ne bo preprečevalo vstopa neskončno dolgo. Protivlomni sistem na različne načine, predvsem z različnimi tipali, zazna nepooblaščen poskus vstopa v dom, premikanje po prostoru, vendar to ne pomeni nič, če se ob vlomu ne bo odzval nekdo, ki je strokovno usposobljen za takšne situacije. Stanovalcem močno odsvetujemo junaštvo ob vstopu vlomilca v dom, saj sta zdravje in življenje vedno na prvem mestu. Za varovanje doma zato svetujemo kombinacijo fizično-tehničnega varovanja, ki se je izkazala za izjemno učinkovito in cenovno ugodno,« pojasnjuje Grega Zakrajšek iz podjetja Sintal.

Učinkovita zaščita

Najbolje se obnese kombinacija ukrepov varovanja. Enotnega pravila, koliko tipal moramo recimo namestiti, da si bomo zagotovili pravo varnost, ali kakšen sistem uporabiti, ni. Vsak objekt je poseben, zato mu je treba prilagoditi tudi varnostni sistem. »Optimalna rešitev je vsekakor primerna kombinacija mehanskega in elektronskega varovanja. Kakšna je ta kombinacija, je odvisno od vsakega objekta posebej in od stopnje ogroženosti v ožji in širši okolici,« pravi Matej Kop iz podjetja Varnost Maribor. Za popolno varnost moramo vseeno najprej na vsa vrata in okna namestiti magnetne kontakte, ki bodo pri vsakem poskusu vloma zaznali aktivnost, na vrata pa lahko vgradimo še varnostno cilindrično ključavnico. »Kljub napredku v tehnologiji in hitremu prihodu intervencije je zelo pomembna dobra mehanska zaščita, ki fizično preprečuje vstop v objekt oziroma podaljšuje čas, potreben zanj. S tem se podaljšuje tudi čas, ki ga ima ekipa varovanja za ukrepanje. Nato je za večjo varnost potrebna vgradnja protivlomnega sistema, ki je ponavadi sestavljen iz tipal gibanja, magnetnih kontaktov na oknih, tipal zvoka (za primer razbijanja oken),« svetuje Grega Zakrajšek.

Učinkovita zaščita doma se ne začne šele v hiši ali stanovanju, temveč že zunaj objekta. Če gre za hišo, že ob ograji, ki jo obkroža, saj tam namestimo tipala, kamere in video domofon ali domofon. »Vendar je treba poudariti, da je učinkovito zunanje varovanje zelo kompleksna naloga, saj mora čim bolj izločiti zunanje vplive, ki bi lahko sprožali lažne alarme (veter, živali …), hkrati pa nikoli zamuditi pravega alarmnega dogodka,« opozori Matej Kop. »V objektu je zaznavanje vloma učinkovitejše, saj je možnost lažnega alarma minimalna. Varovati je treba vse vstope v objekt ter prostore, ki so za nas še posebej pomembni. Vlom zaznavamo z različnimi tipali (prostorska, kontaktna, vibracijska tipala), ključna pri tem pa je pravilna postavitev.« Tipala in alarmne centrale niso učinkoviti zgolj ob poskusih vloma, temveč lahko tudi rešijo življenje družinskih članov ob morebitnem izbruhu požara, preveliki vsebnosti ogljikovega monoksida v zraku ali pa preprečijo večjo škodo ob izlivu vode.

Protivlomni sistem

Še najbolje je, da o protivlomnem sistemu in videonadzoru razmišljamo ob projektiranju objekta, da se izognemo poznejšim gradbenim delom in stroškom zaradi napeljave. Arhitekt bo najbolje tudi predvidel položaje posameznih varnostnih elementov in jih skupaj z elektroinštalaterjem umestil na optimalna mesta. Učinkovit varnostni sistem, ki naš dom kar najbolje obrani pred vlomilci, je sestavljen iz tipal, kamer, centrale, nadzorne plošče oziroma tipkovnice in sirene. Najpomembnejši element sistema je centrala, saj vsebuje celotno logistiko sistema in telefonski ali radijski pozivnik za povezavo z varnostno-nadzornim centrom.

V alarmni centrali se obdelujejo signali, ki jih pošiljajo tipala, pa tudi tisti, ki jih pošiljamo mi sami z ukazi s tipkovnice. Ker alarmna centrala za svoje delovanje potrebuje elektriko, je priključena na električno omrežje. Hkrati pa ima transformator in akumulator za primer izpada elektrike ali sabotaže, da lahko deluje tudi v teh razmerah. Da vlomilci ne bi mogli onemogočiti alarmnega sistema, so elektronika, transformator in akumulator običajno skriti v kovinski omarici. Alarmna centrala ima lahko več ločenih sistemov, da vsak posamezen del deluje samostojno in neodvisno. Poleg tega je vgrajen komunikator, ki pošlje opozorilo o poskusu vloma na naš mobilnik in signal nadzornemu centru, ki nemudoma na teren pošlje intervencijsko ekipo. Alarmna centrala omogoča še shran­jevanje dogodkov, pa tudi avtomatski vklop in izklop ob vnaprej nastavljenem času.

Povezava z varnostno službo

Še tako dober protivlomni sistem ne bo tako učinkovit, če ga ne bomo povezali z varnost­no-nadzornim centrom varnostne službe. Nič nam ne pomaga, če imamo najsodobnejši sistem in zelo glasno sireno, ki jo lahko vlomilci hitro onesposobijo. Malo se lahko zavarujemo s tem, da je sirena nameščena na nedostopnem mestu, recimo pod slemenom hiše, a niti to ni dovolj. »Če sistema nimamo povezanega z varnostno službo, se moramo vprašati, kdo bo slišal sireno ob morebitnem vlomu. Bo sosed šel pogledat v hišo sredi noči? Bi šli vi?« retorično sprašuje Matej Kop, prepričan, da je edina učinkovita zaščita, da sistem tehničnega varovanja povežemo z varnostno-nadzornim centrom, ki štiriindvajset ur na dan budno spremlja delovanje varnostnih sistemov in ob alarmnih dogodkih k varovanemu objektu pošlje usposobljeno intervencijsko službo, ki namesto nas prežene ali ujame kriminalce in prepreči morebitno večje premoženjsko škodo.

Z varnostno-nadzornim centrom je alarmna centrala povezana prek analognega telefonskega signala, omrežja GSM/GPRS ali WLAN. Centrala mu sporoči točko vloma na objektu, tako da intervencijska ekipa ne izgublja časa. Hkrati pa o vlomu lahko obvesti tudi lastnika po mobilnem telefonu. »Ob alarmnem dogodku bo operater varnostne službe na kraj dogodka poslal intervencijsko ekipo, ki bo ustrezno ukrepala. Varnost doma lahko povečata tudi protipožarni sistem in sistem za ugotavljanje izliva vode, ki prav tako sporočata zaznane nepravilnosti varnostno-nadzornemu centru. Usposobljena intervencijska ekipa bo ustrezno ravnala tudi ob takšnem alarmnem dogodku in preprečila večjo škodo,« pojasnjuje Grega Zakrajšek.

Ker je sistem varovanja prilagojen vsakemu objektu posebej, ima vsak tudi svojo ceno. Stroški vgradnje se začnejo pri nekaj sto evrih, odvisno od želja in potreb naročnika. Kljub temu Gregor Zakrajšek izračuna, da bi za kakovosten alarmni sistem s tipalom gibanja, centralo, napeljavo in priklopom na varnostno-nadzorni center odšteli okoli 600 evrov. Še približno 30 evrov pa je vsak mesec treba plačati za povezavo, ki omogoča takojšen prenos alarmnega signala na nadzorni center in zagotavljanje intervencije, cena pa lahko naraste zaradi specifične značilnosti in lokacije objekta. V znesek 30 evrov je všteta morebitna intervencija na terenu, ki je ni treba dodatno plačati. Če se zgodi vlom, ko nas ni doma, bo intervencijska ekipa zavarovala kraj do prihoda policistov in nas obvestila, da se bomo čim hitreje vrnili. Objekt medtem ne bo zapuščen, temveč ga bodo zavarovali do našega prihoda. Prav zato je pomembno, da izberemo pravo varnostno službo, še doda Zakrajšek: »Pri izbiri sistema in izvajalca varovanja mora biti uporabnik pozoren, da ima sistem ustrezne certifikate, izvajalec pa ustrezne licence za opravljanje storitev varovanja.«

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE