Zunanja senčila: Vedno bolj pametna in avtomatizirana

5. 5. 2014 | Besedilo: Katja Žnidar | Fotografije: arhiv podjetij

zunanja senčila, rolete, žaluzije, tende

H kakovostnemu oknu ali panoramski steni spadajo tudi dobra zunanja senčila. Njihova vloga ni le estetska, njihova prva naloga je zaščita pred zunanjimi vplivi. Na kaj moramo biti pozorni pri izbiri, katere so najpogostejše napake pri tem in vgradnji ter s čim lahko nadomestimo stare rolete, smo se pogovarjali z arhitektko in ponudniki.

Da bi lahko opravljala svojo osnovno nalogo, morajo biti senčila nameščena na zunanji strani oken – le tako lahko preprečujejo dodatno segrevanje stekel in s tem čezmerno povišanje temperature v bivalnih prostorih oziroma opravljajo nalogo dodatnega toplot­nega izolatorja v zimskih dneh. Poleg tega dodatno varujejo pred vremenskimi pojavi, kot so dež, toča in veter.

Nekdaj zgolj lesena zunanja senčila (polkna in rolete) so zdaj skoraj povsem izpodrinili predvsem aluminij, PVC in kompozitni materiali, razlaga Neva Jejčič, arhitektka z Gradbenega inštituta ZRMK. »Aluminij je vremensko obstojen material in primeren v kombinaciji s toplotnoizolacijskim slojem v sredini, njegova izdelava pa ni najbolj okoljsko sprejemljiva v primerjavi z drugimi materiali. Poleg tega ni najbolj odporen proti mehanskim udarcem, denimo toči. Tudi PVC-material ni okoljsko najsprejemljivejši, prav tako ni odporen proti mehanskim udarcem in drugim vremenskim vplivom, tudi ognjevaren ni,« pojasnjuje Jejčičeva. »Velja, da so najbolj izolativna senčila tista, ki imajo v sredini toplotnoizolacijski sloj, kar pa še ni zagotovilo, da so taka senčila tudi najboljša.«

Kako torej izbrati prava? Cena ne sme biti edino in najpomembnejše merilo pri izbiri katerega koli izdelka za trajno uporabo, ampak moramo biti pozorni predvsem na kakovost ter čim manjši vpliv na okolje in zdravje ljudi. »Od ponudnikov senčil bi morali zahtevati, da nam predložijo ustrezna potrdila o preskušanju in druga dokazila o doseganju kakovosti in ogljičnem odtisu,« svetuje arhitektka. Pomembna merila pri izbiri so po njenem še preprosta uporaba in vzdrževanje ter življenjska doba in stroški, ki nastanejo ob odstranitvi, recikliranju, ter drugi vplivi na okolje. Po izkušnjah ponudnikov se vedno več kupcev odloči za kombinacijo različnih senčil na eni stavbi, kar je tudi precej smiselno, saj si v spalnicah želimo popolno temo, v dnevnih prostorih pa morda samo senco, pojasnjuje Darja Florijančič iz podjet­ja Roltek.

Žaluzije

Zunanje žaluzije so ena najbolj razširjenih oblik zunanjih senčil, saj z njimi najlaže uravnavamo količino svetlobe in sončnih žarkov. Kot pravi Miran Kramar iz Roletarstva Medle, je njihova bistvena prednost v tem, da »lahko senčimo večje steklene površine (panoramske stene), ki so zelo priljubljene pri novogradnjah, jih kombiniramo z drugimi sistemi (komarniki) ter preprosto uravnavamo svetlobo z nagibom lamel, kar pri roletah ni mogoče.« Novost na našem trgu so lamele z zrcalnorefleksnim nanosom, ki odbijajo svetlobo v prostor, dodaja Neva Jejčič, ki ob tem opozarja, da se zunanje žaluzije, ki so praviloma narejene iz aluminijastih ali kompozitnih lamel, ne obnesejo najbolje v močnejših neurjih ali na območjih z močno burjo.

Rolete

Rolete v nasprotju z žaluzijami omogočajo popolno zatemnitev prostora, zagotavljajo toplotno in zvočno izolacijo ter protivlom­no zaščito. Razlikujejo se po obliki (ideal, oval, četrt oval ...), načinu vgradnje (pred­okenske vidne, predokenske podometne, nadokenske), načinu upravljanja (ročno, s palico, električno) in vrsti lamel (ALU, PVC). Kot pravi Miran Kramar, so proti zunanjim vplivom najbolj odporne rolete z aluminijastimi lamelami, polnjenimi s poliuretansko peno, poleg tega imajo veliko daljšo življenjsko dobo kot PVC-lamele. Izbiro aluminija svetuje tudi Darja Florijančič: »Roleta, ki se montira na zunanjo stran okna, tako da je omarica vidna, mora biti obvezno iz prašno barvanega aluminija. Le tako namreč lahko zdrži vremenske vplive. Tudi pri roletah priporočamo aluminijaste lamele, saj ne zbledijo na soncu, se ne deformirajo zaradi vročine in so zelo izolativne. Nasprotno pa so omarice rolet, ki se montirajo nad okno v zid, praviloma iz plastike, na voljo so tudi sistemi iz posebne poliuretanske pene. Pri plastični omarici velja pravilo, da več stiropornih vložkov v njej pomeni boljšo izolacijo, bistveno razliko pa naredi tudi, če je profil omarice dvokomoren – to omogoča boljšo izolacijo in stabilnost omarice. Tudi pri nadokenski PVC-omarici priporočamo, da so vodila iz aluminija.« Kramar še dodaja, da je za dobro izolativnost pri roletah »pomembna predvsem predpriprava, na katero se pritrdijo rolete (predokenske). Boljša ko je izolacija med samo roleto in steno, večja je izolativnost in nasprotno.«

Tende

Za senčenje balkonov in teras se najpogosteje uporabljajo tende, s katerimi hkrati znižamo temperaturo v prostoru in tako prihranimo pri porabi elektrike za delovanje klimatske naprave. Površina tende naj bi bila po priporočilih proizvajalcev za polovico večja od površine, ki ji daje senco, saj bo le tako lahko opravljala svojo funkcijo ob kateri koli uri dneva. Ob tem velja opozoriti, da »izteg tende ne more biti enak ali večji od širine tende, torej obstajajo minimalne dolžine tende glede na razpon rok«, pojasnjuje Kramar. Tendo lahko upravljamo ročno ali z elektropogonom (na stikalo, daljinec), na trgu pa je na voljo tudi različna dodatna oprema – denimo tipala za veter, dež in sonce. Če bo tenda izpostavljena zunanjim vremenskim vplivom, je smiselno izbrati kasetno različico, svetujejo Florijančičeva, če pa bo montirana pod balkonom ali streho, »lahko izberemo sistem brez kasete, čeprav je kasetna tenda tudi v tem primeru bistveno boljša odločitev. V njej so namreč shranjene in zaščitene tudi roke oziroma mehanizem.« »Kar pa je najpomembnejše: tenda je senčilo – ščiti nas pred soncem, ni pa namenjena zaščiti pred dežjem, vetrom in snegom,« še opozori Kramar.

Ročno ali električno upravljanje

Večino zunanjih senčil je mogoče upravljati ročno ali z motornim pogonom oziroma pritiskom na gumb. Po izkušnjah Florijančičeve se večina kupcev še vedno raje odloči za ročno upravljanje, a je odločitev za motorno vedno več. Po Kramarjevih besedah se za motorno upravljanje odločajo predvsem novograditelji, saj ga je treba upoštevati že v fazi načrtovanja. Cenovno ugodnejša je izvedba s stikalom, medtem ko je daljinsko bistveno bolj udobno in predvsem preprosto – tako pri gradnji kot uporabi (mogoče so različne kombinacije povezav med senčili ter tipali in tudi pametnimi telefoni), razlagata sogovornika. »Bistvena prednost električnega upravljanja je v tem, da motorni pogon omogoča bolj enakomerno navijanje rolete, kar podaljšuje njeno življenjsko dobo, edina slabost pa nezmožnost upravljanja senčil pri izpadu električnega toka,« pravijo v podjetju Darja Florijančič.

Novosti

Kot pravijo sogovorniki, je razvoj usmerjen predvsem v izboljšanje izolativnosti, večje dolgoročne prihranke energije in nadgrad­njo sistemov upravljanja, ki omogočajo, da senčila upravljamo s pametnim telefonom, tudi kadar nas ni doma. Predvidoma v drugi polovici leta bo prišel na trg nov sistem zunanjih žaluzij Hero, katerega lamele so zasnovane tako, da poleg nastavljivega senčenja omogočajo tudi odlično temnjenje, zaprte pa spominjajo na rolete.

Vedno bolj se uveljavlja tudi razmeroma nov sistem senčenja – brisoleji. Ti so namenjeni senčenju zelo velikih površin (steklenih sten), predvsem tistih, ki jih s standardnimi senčili ne moremo. Gre za senčila, ki so veliko bolj kompaktna in odporna, hkrati pa veliko večja od klasičnih zunanjih senčil. Uporabljajo se lahko tudi kot zaščita ali ograja za različne tipe teras, na voljo so v fiksni ali gibljivi različici.

Nekaj novosti se obeta tudi na področju zaščite pred mrčesom oziroma komarnikov, ki so postali skoraj nepogrešljiv sestavni del zunanjih senčil. Po novem so na voljo tudi v izvedbi XXL, ki omogoča zaščito površine 400 x 400 cm, in sicer v enem kosu, brez vmes­nih prečk. Novost na našem trgu so prav tako rolo komarniki, ki jih vgradimo pod omet ter na okna s polkni, kar po zagotovilih prodajalca doslej ni bilo mogoče.

Največ napak pri vgradnji

Senčila uveljavljenih proizvajalcev so načeloma kakovostna, pritrdi Neva Jejčič in doda, da postajajo vedno bolj tehnično in tehnološko izpolnjena, zato je pomembna kakovostna izbira materiala in pogonskega mehanizma. »Preprosti in poceni mehanizmi in materiali niso najboljša izbira, saj igrajo pomembno vlogo v celotnem življenjskem krogu. Senčila so vedno bolj avtomatizirana in predvsem pametna, saj jih lahko programiramo po naših željah. Pri takih, ki se odpirajo in zapirajo glede na količino svetlobe ali toplote in druge dejavnike, mora biti vgrajena čim naprednejša in preskušena tehnologija, ki nam zagotavlja nemoteno delovanje in zadovoljstvo končnega uporabnika.«

Kot pravi arhitektka, je po njihovih izkuš­njah veliko več težav zaradi nepravilne vgrad­nje in neupoštevanja navodil za uporabo in vzdrževanje kot pa zaradi slabe kakovosti oziroma napačne izbire senčil.

S čim nadomestiti stare rolete

Pri novogradnjah je izbira zunanjih senčil veliko večja, saj njihovo vgradnjo predvidimo že ob načrtovanju objekta, medtem ko so pri starejših hišah možnosti bolj omejene. Če so dotrajane ali poškodovane le lamele rolete, mehanizem pa še deluje, nam mojstri lahko popravijo ali na novo izdelajo le lesene ali PVC-lamele, pojasnjuje Jejčičeva. Druga možnost je, da obdržimo staro škatlo rolete, jo izoliramo in vanjo vstavimo nov mehanizem, lamelni plašč in vodila. Tretja možnost je, da odstranimo celotno roleto in jo zamenjamo z novo. Če pa rolet ne želimo več, lahko škatlo oziroma omarico zazidamo in se po potrebi poz­neje odločimo za zunanjo predokensko roleto, svetuje Florijančičeva. Ker so bile škatle rolet včasih precej večjih mer, nam pri zamenjavi (če ne izberemo senčila, pri katerem je nova omarica enako velika) običajno ostane prazen prostor med preklado in vrhom roletne omarice. V tem primeru arhitektka svetuje: »V ta prostor moramo namestiti ustrezno toplotno izolacijo in poskrbeti za pravilno zaporedje slojev materialov, ki si od zunaj navznoter sledijo tako: toplotnoizolacijski material, parna zapora ali ovira, nosilni sloj ali polnilo in notranji zaključni sloj.«

Zamenjava starih zunanjih senčil se po zagotovilih mojstrov lahko opravi ločeno, torej ni nujno hkrati zamenjati oken. Stare zunanje žaluzije ali predokenske rolete je mogoče zamenjati na obstoječih oknih, pri nadokenskih roletah pa izberemo eno od že omenjenih možnosti – menjavo rolete v obstoječi omarici (zamenjamo samo mehanizem, lamelni plašč in vodila, omarica ostane) ali zamenjavo celotnega roletnega sistema skupaj z oknom, svetuje Kramar in doda, da se večina kupcev še vedno odloči za zadnjo možnost.

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE