Črna prihodnost za sončne elektrarne

13. 12. 2012 | Besedilo: Barbara Primc

fotovoltaika, sončna energija

Od 1. decembra so podpore za električno energijo, pridobljeno iz obnovljivih virov (OVE), občutno nižje. Spremembe v uredbi, ki jo je vlada sprejela konec novembra, pa se ne nanašajo na vse OVE, ampak samo na sončne elektrarne, ki bodo na omrežje priključene po 1. decembru letos. Odločitev vlade je sprožila ogorčenje investitorjev in Združenja slovenske fotovoltaične industrije, ki namerava vložiti pobudo za oceno ustavnosti in zakonitosti novele uredbe.

Novela uredbe o podporah električni energiji, pridobljeni iz obnovljivih virov, je po mnen­ju Združenja slovenske fotovoltaične industrije (ZSFI) v nasprotju z zakonom in ustavo, saj posega v pričakovane pravice pobudnikov in arbitrarno znižuje podporo zgolj za fotovoltaične proizvodne naprave. Na ustavno sodišče nameravajo zato vložiti pobudo za oceno ustavnosti in zakonitosti uredbe, svojo odločitev pa med drugim utemeljujejo z dejstvom, da predlog uredbe ni bil vnaprej objavljen, zaradi česar se z njim ni mogla pravočasno seznaniti ne strokovna ne splošna javnost. Po pravnem mnenju, ki so ga pridobili na ZSFI, je sklep vlade protiustaven, saj je vlada izdala uredbo dva dni pred začetkom veljavnosti, kar je v nasprotju s poslovnikom vlade RS in v nasprotju z zakonom o dostopu do informacij javnega značaja.

»Veliko investitorjev in izvajalcev je pri sprejemanju odločitve za naložbo v sončno elektrarno upoštevalo veljavno zakonodajo. Sprejeta novela uredbe pa je neposredno posegla v projekte, ki že tečejo, ter s tem v pravni položaj in pričakovane pravice vseh udeležencev projektov postavitve sončne elektrarne,« opozarjajo na združenju. Po novem so podpore za sončne elektrarne nižje za dobrih 24 odstotkov, vendar na združenju poudarjajo, da sama višina podpor ni sporna, sporen je način, kako so bile znižane in kdaj. Sami so predlagali celo nižje podpore – 145 evrov na MW za mikro sončne elektrarne z močjo do 50 kW (po sedanji uredbi se podpore zanje znižujejo s 197 na 150 evrov), vendar šele s 1. januarjem 2013, kakor je bilo določeno z lani sprejeto uredbo.

Nova uredba je vsem sončnim elektrarnam, ki so v gradnji in do 1. decembra še niso bile priklopljene na omrežje – na ZSFI pravijo, da bo 95 odstotkov vseh v zadnjih šestih mesecih postavljenih sončnih elektrarn na omrežje priključenih ravno v decembru –, občutno spremenila ekonomiko projekta – predvideni prihodki bodo veliko nižji, kakor so bili zagotovljeni ob najemanju posojila za njihovo postavitev.

Člani združenja so že 29. novembra pozvali vlado oziroma pristojno ministrstvo k dogovoru o potrebnih spremembah podporne sheme. »Vlada pa je mimo tega, čez noč, v popolni tajnosti sprejela spremembe, ki so upravičeno povzročile paniko na fotovoltaičnem trgu,« pravi Robert Otorepec, podpredsednik ZSFI in direktor družbe Sol navitas. Podjetja, ki se ukvarjajo s postavitvijo sončnih elektrarn, in združenje so vlado pozvali, da nemudoma zamrzne izvajanje izdane uredbe in preveri pravne podlage, na katerih morajo temeljiti uredbe, izdane v državi članici Unije. »Ker nam vlada ni prisluhnila, smo se v Sol navitasu pridružili podpisnikom pobude za oceno ustavnosti in zakonitosti predpisa,« pravi Otorepec.

Na združenju so se konec prejšnjega tedna odzvali tudi na informacije, objavljene na spletnih straneh ministrstva za infrastrukturo in prostor: »Na ministrstvu mešajo pojme, kot so zbrana sredstva za vse OVE, in zavajajoče uporabljajo podatke o absolutno in relativno proizvedeni elektriki v sončnih elektrarnah.« Nikakor ne drži, poudarjajo, da sončne elektrarne proizvedejo zgolj 0,3 odstotka celotne električne energije, kakor navaja ministrstvo – sončne elektrarne s skupno močjo 220 MW na leto proizvedejo okrog 250 GWh električne energije, kar pomeni približno dva odstotka električne energije, porabljene v Sloveniji. Prav tako ni res, da se zanje na leto porabi 74 milijonov evrov. »To bi namreč pomenilo, da podpora fotovoltaiki znaša malo manj kot 2000 evrov za MWh, medtem ko zadnja zakonito sprejeta uredba določa več kot desetkrat nižjo podporo,« še poudarjajo.

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE