Klimatske naprave: Neznosna vročina zahteva hlajenje

10. 6. 2014 | Besedilo: Sebastijan Ozmec | Fotografije: arhiv proizvajalcev

klimatske naprave, hlajenje, klima

Po direktivah Evropske unije in novi slovenski zakonodaji kmalu ne bo več dovoljeno uporabljati klimatskih naprav s hladivi, ki tanjšajo zemeljski ozonski plašč. Marsikdo bo zato že kmalu zamenjal svojo staro klimatsko napravo. Kakšne so novosti na tem področju?

Vse več ljudi, ne zgolj v avtomobilih, ampak tudi v domovih in pisarnah, za znosnejše bivanje ob visokih poletnih temperaturah uporabl­ja klimatsko napravo. Po novi zakonodaji bo po 1. januarju 2015 stare klimatske naprave, ki vsebujejo delno halogenirana klorofluoroogljikovodikova hladiva, ki tanjšajo ozonski plašč, počasi treba zamenjati. Po omenjenem datumu namreč ne bo več dovoljeno vzdrževanje z dodatnim polnjenjem predelanega plina. Klimatske naprave bomo sicer še lahko uporab­ljali, dokler se ne iztrošijo, nato pa bomo morali preostali plin predati zbiralcem odpadkov v predelavo. Življenjska doba starih naprav se bo tako hitro iztekla. Že lani pa je začela veljati uredba Evropske unije, ki spodbuja uporabo naprav z visoko energijsko učinkovitostjo, manjšo rabo električne energije in manjšim izpustom CO2 do leta 2020. Letošnje leto je torej še kako primerno za menjavo stare klimatske naprave z novo, učinkovitejšo. Najboljši čas za to je zagotovo, preden udari pasja vročina.

Zaradi novih tehnologij in večje skrbi za okolje prihajajo na trg naprave, ki po energijski učinkovitosti in manjši obremenitvi okolja prekašajo svoje predhodnice. »Največ novosti je na področju učinkovitosti, saj direktiva EU zaostruje zahteve – vsako leto morajo biti naprave višjega energijskega razreda,« ugotavlja Dejan Ajdovec iz podjetja Sanyo in dodaja: »Klimatske naprave delujejo po principu toplotne črpalke in spadajo med najučinkovitejše naprave sploh, saj je razlika med dovedeno in dobljeno energijo pri najboljših okoli 1:5.«

Novosti na področju hlajenja

Ena najnovejših klimatskih naprav je unico inverter, katere posebnost je v tem, da se montira brez zunanje velike škatle na steni. Prav zaradi tega je najbolj primerna za objekte, ki jim ne smemo spreminjati zunanjosti, kot so recimo zavarovane stavbe ali hiše v starih mestnih in vaških jedrih. »Montaža je preprosta in hitra, brez zahtevnih posegov. Zunanjih del ni. Na zunanji steni sta vidni samo rešetki s premerom 22 centimetrov. Če naprava opravlja samo funkcijo hlajenja, ni potrebno odvajanje kondenza, saj klima uporablja inovativno rešitev, pri kateri kondenz izpareva v zunanje okolje skozi zidno rešetko. Montira se lahko nizko v parapet ali visoko, kot klasično split napravo,« lastnosti klimatske naprave brez zunanje enote opiše Alenka Peršin iz podjetja Hydro Plan. Prva izmed takšnih klimatskih naprav, ki uporablja invertersko tehnologijo, je precej tišja in varčnejša, kot so bile v preteklosti. Če jo povežemo s toplotno črpalko, je primerna tudi za ogrevanje prostorov pri nizkih zunanjih temperaturah.

Novosti pa so lahko tudi drugačne, kot denimo parapetna klimatska naprava Mitsubishi Electronics, ki s tremi patentiranimi in unikatno oblikovanimi loputami nadzira pretok zraka v prostor glede na način njenega delovanja. Standardna izvedba omogoča hlajenje in ogrevanje pri temperaturah od minus 15 do plus 46 stopinj Celzija.

Najnovejše klimatske naprave torej težijo h kar največji energijski učinkovitosti. Čeprav večina ljudi z njimi predvsem hladi notranje prostore v poletnih mesecih, pa se vse bolj uporabljajo tudi za ogrevanje pozimi. Nakup klimatske naprave je tako kar precej odvisen od vremena. Ko nastopi poletna vročina, namreč skokovito naraste njihova prodaja. »Klimatske naprave so nujne v javnih, poslovnih, turističnih, proizvodnih in trgovskih objektih ter vseh bivalnih objektih, ki so slabo izolirani, imajo veliko steklenih površin ali se v njih zadržuje veliko ljudi. Primerna mikroklima v prostoru, torej ustrezno prezračevanje, ustrezna temperatura ter čist zrak, je namreč bistvena za delovno in bivalno udobje, zato je klimatizacija prostorov poleti vedno pogostejša, in ne obratno,« obrazloži Karmen Kompara iz podjetja Vitanest.

Montaža klimatske naprave

Izbiramo lahko med različnimi tipi klimatskih naprav, pri čemer upoštevamo lastnosti prostora, ki ga bodo hladile. Obstajajo različne izvedbe, kot so kanalne, podstropne, kasetne in najpogosteje uporabljane stenske. Vgradimo jih torej lahko na steno ali strop. Če uporabimo kanalski sistem, ki je sicer najdražji, bomo imeli v prostoru najbolj idealno mikroklimo. »Najcenejše so stenske enote, ki se najbolje obnesejo, če so namenjene klimatizaciji enega prostora. To pomeni, da bomo z eno samo težko dosegli ugodje v več prostorih hkrati, potrebni so kompromisi, kot je na primer odpiranje vrat za boljši pretok ohlajenega zraka. Zato pa poznamo multisplit sisteme, pri katerih lahko na eno zunanjo enoto povežemo do osem notranjih, vsako v svojem prostoru,« še pove Karmen Kompara.

Vsekakor je za nasvet priporočljivo povprašati strokovnjake, ki najbolje vedo, kam in kako namestiti klimatsko napravo. S tem se izognemo morebitnim dodatnim stroškom, ki lahko nastanejo med montažo in po njej. Mateja Mauser iz podjetja Ream svetuje: »Možnosti montaže klimatskih naprav je veliko. Najboljši učinek hlajenja dosežemo s postavitvijo naprave na višino, saj se težek, hladen zrak sorazmerno hitro spušča. Najbolj običajna montaža notranje enote je stenska ali stropna in vodenje inštalacije do zunanje enote. V prostorih z veliko zastek­ljeno površino vgradimo napravo tako, da s hladnim zrakom naredi termično zaveso, ki zadržuje vdor vročine. Po drugi strani je učinek gretja najboljši, če se topel zrak usmerja čim niže v prostor, zato je primerna izbira talna, parapetna klimatska naprava. Bakrena in električna povezava med notranjo in zunanjo enoto je zelo fleksibilna, kar olajša razpeljavo inštalacije.«

-----

Za zajem hladiva R22 in njegovo uničenje poskrbi serviser klimatskih naprav, ki ima opravljen izpit ARSO. Za zajem škodljivega sredstva je potrebno strokovno znanje, zato posameznik po zakonu tega ne sme opraviti sam. Serviser poskrbi, da se hladivo dostavi zbiralcu odpadkov, ki ga uniči po predpisanem postopku. Serviser prav tako poskrbi za odvoz naprave na zbirališče odpadnih klimatskih naprav.

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE