Eko sklad: letos 20,8 milijona evrov nepovratnih sredstev

Eko sklad je letos za ukrepe učinkovite rabe energije in rabo obnovljivih virov na stanovanjskih stavbah razpisal 20 milijonov evrov nepovratnih sredstev, 800.000 evrov pa za nakup vozil, ki manj obremenjujejo okolje. Novi pozivi bodo danes popoldne objavljeni v uradnem listu in na spletnih straneh Eko sklada in bodo odprti do konca leta oziroma do porabe sredstev. Do konca februarja pa je podaljšan tudi javni razpis za kredititranje občanov 47OB12.

Eko sklad je razpisal skupaj 20,8 milijona evrov za nepovratne finančne spodbude za naložbe in ukrepe v zmanjšanje rabe energije, od tega 800.000 evrov za nakup vozil, ki manj obremenjujejo okolje (baterijska električna vozila in vozila na stisnjen zemeljski plin ali bioplin).

Medtem ko so pogoji dodeljevanja nepovratnih finančnih spodbud za nakup do okolju prijaznih vozil v primerjavi s prejšnjim pozivom nespremenjeni, pa je kar nekaj sprememb na področju naložb in ukrepov v zmajšano rabo energije.

Za vgradnjo kurilnih naprav za centralno ogrevanje na lesno biomaso bo mogoče v skladu s predlogom nove uredbe o emisiji snovi iz malih in srednjih kurilnih naprav pridobiti sredstva Eko sklada za nakup naprav, iz katerih bo emisija celotnega prahu po novem manjša od 40 mg na kubični meter (prej 50), vrednost emisij ogljikovega monoksida pa manjša od 500 mg na kubični meter (prej 750).
Z namenom optimiranja gradnje nizkoenergijskih in pasivnih hiš so spremenjene tudi površine, za katere je mogoče pridobiti nepovratna sredstva Eko sklada. Višina sredstev bo za nizkoenergijske ali pasivne- eno ali dvostanovanjske stavbe še vedno določena glede na energijsko učinkovitost objekta, vrsto in delež izolacijskega materiala v toplotnem ovoju stavbe ter glede na neto ogrevano površino. Novost pa je, da bo sredstva mogoče pridobiti za največ 150 kvadratnih metrov za enostanovanjsko hišo (prej 200) in za 120 kvadratih metrov za vrstno hišo ali za eno stanovanje v dvojčku ali za stanovanje v samostojni hiši z dvema stanovanjema (prej 150).

Za nakup stanovanja v večstanovanjski stavbi, zgrajeni ali prenovljeni v pasivnem energijskem razredu, bo mogoče pridobiti 250 evrov nepovratnih sredstev za kvadratni meter neto ogrevane površine stanovanja, vendar za največ 80 kvadratnih metrov (prej 100).

Za kreditiranje okoljskih naložb 30 milijonov evrov
Eko sklad tudi letos ponuja občanom možnost najetja ugodnega kredita ob hkratni pridobitvi nepovratnih sredstev za naložbe, ki lahko združujejo enega ali več različnih ukrepov in ki skupaj presežejo 10.000 evrov priznanih stroškov, kot so opredeljeni v javnih pozivih. Pri tem velja, da skupni znesek nepovratnih sredstev in kredita ne sme presegati priznanih stroškov kreditirane naložbe.

Eko sklad je sicer za kreditiranje okoljskih naložb v tem letu zagotovil 30 milijonov evrov po ugodnih pogojih. Javni poziv za kreditiranje okoljskih naložb pravnih oseb, samostojnih podjetnikov in zasebnikov bo objavljen po zaključku še odprtega javnega poziva 48PO12, predvidoma v začetku februarja, razpisanih pa bo 24 milijonov evrov sredstev. Drugi javni poziv, namenjen kreditiranju okoljskih naložb občanov, bo objavljen po izteku letošnjega podaljšanega javnega poziva 47OB12 (ta je podaljšan do konca februarja), razpisanih bo novih 5 milijonov evrov za različne naložbe in ukrepe varstva okolja, ki jih letos nameravajo izvesti občani. Na obeh letošnjih javnih pozivih za kreditiranje sredstva še na voljo, pravijo na Eko skladu.

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE