Eko sklad: nov sveženj kreditov za okoljske naložbe

30. 3. 2012 | Besedilo: K. N. M.

Eko sklad, krediti, okoljske naložbe

Danes bosta v Uradnem listu RS objavljena nova javna poziva Eko sklada za ugodno kreditiranje. Javni poziv za kreditiranje okoljskih naložb občanov z oznako 47OB12 in Javni poziv za kreditiranje okoljskih naložb pravnih oseb, samostojnih podjetnikov in zasebnikov z oznako 48PO12. Za občane bo na voljo za pet milijonov evrov ugodnih kreditov, za pravne osebe pa 25 milijonov evrov.

Za občane bo Eko sklad letos zagotovil novih pet milijonov evrov sredstev za kreditiranje različnih okoljevarstvenih naložb med katere spadajo:

 • vgradnja sistemov za ogrevanje s kotlom na lesno biomaso ali kondenzacijskim kotlom,
 • priklop na daljinsko ogrevanje,
 • vgradnja učinkovitih sistemov prezračevanja,
 • vgradnja solarnega sistema, kotla na lesno biomaso ali učinkovite toplotne črpalke,
 • pridobivanje električne energije s pomočjo obnovljivih virov energije ali mikro soproizvodnja električne energije in toplote,
 • ukrepi v zmanjšanje toplotnih izgub stanovanjskih stavb (zamenjava zunanjega stavbnega pohištva, toplotna izolacija fasade in poševne strehe ali stropa oziroma tal),
 • gradnja ali nakup nizkoenergijske ali pasivne stanovanjske stavbe,
 • nakup velikih energijsko učinkovitih gospodinjskih aparatov,
 • nakup vozil na električni ali hibridni pogon,
 • zamenjava strešne kritine, ki vsebuje azbestna vlakna,
 • naložbe v odvajanje in čiščenje odpadnih voda, na primer nakup malih čistilnih naprav,
 • naložbe v oskrbo s pitno vodo ali učinkovito rabo vodnih virov, na primer, namestitev naprave za zbiranje deževnice in prekritje objektov z zeleno streho.

Občani lahko s kreditom financirajo celotne priznane stroške naložbe, vendar največ do višine 20.000 evrov. Za zahtevnejše naložbe v nizkoenergijske ali pasivne stanovanjske stavbe, naprave za pridobivanje električne energije, nakup osebnih avtomobilov na hibridni ali električni pogon in za obsežnejšo obnovo stavbe pa lahko kredit znaša do 40.000 evrov. Najnižji znesek kredita je 1.500 evrov.

Obrestna mera za kredite je enaka lanski in je sestavljena iz trimesečnega eurioborja (izračunan za 365 dni) in fiksnega pribitka v višini 1,5 odstotka. Za sklenitev kreditne pogodbe in vodenje kredita je pooblaščena Banka Koper, krediti pa se zavarujejo pri Zavarovalnici Triglav. Efektivne obrestne mere, stroški sklenitve kreditne pogodbe in vodenja kredita ter zavarovalne premije so objavljene v javnem pozivu. Najdaljša odplačilna doba je 10 let.

Kredit bodo občani lahko kombinirali z nepovratnimi sredstvi, ki jih zagotavlja Eko sklad za gradnjo nizkoenergijskih in pasivnih stanovanjskih stavb ali izvedbo finančno zahtevnejših ukrepov učinkovite rabe in rabe obnovljivih virov energije, pravijo na skladu. Gre za primere, ko občan na stanovanjski stavbi izvaja enega ali več ukrepov skladno z javnim pozivom Eko sklada za nepovratne finančne spodbude 6SUB-OB11 in znašajo priznani stroški več kot 10.000 evrov. Za ostale primere velja, da kredit in nepovratna sredstva Eko sklada niso združljiva.

Dokumentacija za prijavo bo od objave poziva v Uradnem listu RS objavljena na spletnih straneh Eko sklada.

Za kreditiranje okoljskih naložb pravnih oseb, samostojnih podjetnikov in zasebnikov z oznako 48PO12 bo na voljo 25 milijonov evrov.

Kredit bodo investitorji lahko pridobili za naložbe v zmanjšanje emisij toplogrednih plinov, kot so:

 • vgradnja sodobnih ogrevalnih naprav z visokim izkoristkom,
 • zamenjava zunanjega stavbnega pohištva in toplotna zaščita stavbe,
 • nakup okolju prijaznih vozil na električni ali hibridni pogon,
 • naprave, ki izrabljajo obnovljive vire energije za ogrevanje ali proizvodnjo električne energije,

Krediti bodo na voljo tudi za naslednje naložbe:

 • zmanjšanje drugih emisij v zrak,
 • gospodarjenje z odpadki,
 • zamenjava azbestnih strešnih kritin,
 • naložbe na področju varstva voda, učinkovite rabe vode, odvajanje odpadnih vod ali oskrbo s pitno vodo,
 • začetne naložbe v posamezne okoljske tehnologije, ki presegajo veljavne okoljske standarde.

Letošnja novost je možnost kreditiranja nakupa okolju prijaznih vozil tudi za podjetja, ki opravljajo dejavnost prevoznih storitev.

Posamezen kredit lahko znaša do dva milijona evrov, za vsako vrsto naložbe pa javni poziv določa tudi najvišji odstotek priznanih stroškov, ki jih investitor lahko financira z ugodnim kreditom Eko sklada. Za naložbe, ki jih izvajajo občine, bo kredit lahko tudi višji od dveh milijonov evrov.

Letna obrestna mera za te kredite je sestavljena iz trimesečnega euriborja in fiksnega pribitka 1,5 odstotka, pri čemer se ob dodelitvi kredita morebitna državna pomoč ugotavlja in dodeljuje po pravilu "de minimis" oziroma po pravilih dodeljevanja regionalnih ali okoljskih državnih pomoči. Za kredite za naložbe v naprave za proizvodnjo ali soproizvodnjo električne energije pa je določena obrestna mera trimesečni euribor in najmanj 1,5 odstotka oziroma višji fiksni pribitek, ki se določi tako, da ne zagotavlja pomoči države. Odplačilna doba kreditov z vključenim moratorijem je največ 15 let oziroma do pet let za nakup opreme in vozil skladno z določbami javnega poziva. Dovoljen je moratorij na odplačilo glavnice kredita do največ enega leta.

Oba javna poziva bosta odprta do porabe sredstev oziroma do 31. januarja 2013.

 

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE